ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Το κράτος δικαίου δεν ηττήθηκε! Για άλλη μια φορά!

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Έψαχνα όλη τη μέρα χθες. Να ακουμπήσω σε μια ελπίδα. Να χαλαρώσω στην ηλιαχτίδα μιας χαράς. Να μοιραστώ με φίλους το φως της ημέρας. Ήξερα καλά πως το Eurogroup της Πέμπτης δεν θα μας έβγαινε σε καλό. Ακόμα και ο παραδοσιακά φιλικός, τουλάχιστον στα λόγια, Πιέρ Μοσκοβισί, μου φάνηκε «μουντός». Σαν να μας ζητούσε να περπατήσουμε πολύ ακόμα ανάμεσα στα αγκάθια της αξιολόγησης. Φαίνεται, μας πήραν είδηση. Όλοι!

Οι δικοί μας δεν ξέρουν από πολιτική. Δεν ξέρουν από θεσμούς και θεσμική λειτουργία της πολιτικής. Νομίζουν, πως δεν υπάρχουν κανόνες και αξίες στην πολιτική. Και πως η διεθνής κοινότητα είναι κάτι σαν την αυλή του πιο θερμόαιμου και σκανδαλιάρικου σχολειού. Δεν έχουν ταλέντο εκμάθησης «ξένων γλωσσών». Και ούτε μπορούν να μάθουν τη γλώσσα επικοινωνίας με ξένους λαούς και τους ηγέτες των.
Μαύρα κι άραχνα χθες στις Βρυξέλλες. Και σχεδόν βαρετά. Τουλάχιστον ο «Γιάνης» δεν μας πάγωνε με ανία. Κάτι καινούργιο ξεφούρνιζε κάθε φορά. Πότε με τα χρώματα των πουκαμισών του. Πότε με τα σχέδια των αρβύλων του. Κάτι είχε. Κάτι φορούσε. Και με κάτι μας αιφνιδίαζε. Έστω και αν δεν είχε ουσία. Έστω και αν ήταν τυχοδιωκτικό. Ακόμα και όταν υπέκλεπτε συνομιλίες ξένων ηγετών!
Τα καλά νέα ήρθαν από αλλού. Από τη συλλογική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και οι τρεις αποφάσεις των αντίστοιχων ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες. Δεν επιτρέπουν την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ τούρκων πρώην στρατιωτικών. Με ένα σκεπτικό που είναι σύμφωνο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την έκδοση. Ένα νομικό εργαλείο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο είναι μέλος και η Τουρκία. Ενώ η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κάνει χρήση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης. Ένα άλλο νομικό εργαλείο, που στην εφαρμογή του δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η έννομη τάξη της Τουρκίας.
Πρέπει να σταθούμε με σεβασμό σ’ αυτές τις τρεις δικαστικές αποφάσεις. Συνιστούν επιβεβαίωση της ύπαρξης στην Ελλάδα του κράτους δικαίου. Νοιώσαμε τα ίδια συναισθήματα όπως και τότε, που η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματικές τις κρίσιμες στρατηγικά διατάξεις του διαβόητου νόμου του Υπουργού «προπαγάνδας» Νίκου Παπά.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 27.01.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών