Συνωστισμός στην... περιοχή του 5%

ΕΡΕΥΝΑ GPO: H ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 Συνωστισμός στην... περιοχή του 5%

Στην περιοχή του 5% κινούνται τέσσερα κόμματα που διεκδικούν την τρίτη θέση στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του MEGA, καθώς οι υψηλές συσπειρώσεις των δύο μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι συμπιέζουν τα μικρότερα κόμματα, διαμορφώνοντας ένα πολιτικό σκηνικό με έντονα χαρακτηριστικά δικομματισμού.


Η έρευνα κοινής γνώμης της GPO καταγράφει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, καθώς 17,5% -σχεδόν ένας στους έξι ψηφοφόρους- δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για την ψήφο τους, εκ των οποίων η πλειοψηφία (13,5%) δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα ακόμα και την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 13,1% στο σύνολο του δείγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2% από τη ΝΔ, καθώς καταγράφει ποσοστά 28,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 25,3% του κυβερνητικού κόμματος. Σε σχέση όμως με την προηγούμενη μέτρηση της GPO του Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αύξηση 0,5%, ενώ η ΝΔ 2,2%, καθώς έχει αυξήσει τη συσπείρωσή της στο 81,5%.
Αντίστοιχα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει μεγαλύτερη συσπείρωση της τάξης του 85,4%. Τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου συμπιέζουν τα μικρότερα κόμματα, αφού Ποτάμι (5,8%), ΚΚΕ (5,7%), Χρυσή Αυγή 5,4% και ΠΑΣΟΚ (5%) συμπιέζονται προς τα κάτω.
Οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να κερδίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, λαμβάνοντας μόλις 2,7% στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη κινείται στο 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1%, με τη ΔΗΜΑΡ να καταγράφει ποσοστά κάτω του 1% πριν όμως ανακοινωθεί η συνεργασία της με τους «Πράσινους - Αλληλεγγύη».
Στα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας παρατηρείται ότι δύο στους τρεις ψηφοφόρους (59,2%) υποστηρίζουν ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι καθοριστικό στοιχείο για την τελική ψήφο θα είναι η σιγουριά που θα προσδώσουν τα κόμματα στους πολίτες ότι είναι αποφασισμένα να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Κυβέρνηση συνεργασίας
Το 35,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ. Αντίστοιχα φαίνεται ότι οι πολίτες επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας και στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν το 43,4% των ερωτηθέντων, ενώ με κορμό τη ΝΔ το 40,5% καταγράφοντας μία διαφορά της τάξης του 2,9% αντίστοιχη με αυτήν που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην πρόθεση ψήφου.
Στον αντίποδα καταλληλότερος για πρωθυπουργός επιλέγεται ο Αντώνης Σαμαράς από το 40,3% των ερωτηθέντων, ενώ το 34,9% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, με 23,5% -περισσότεροι από ένας στους πέντε ψηφοφόρους- να μην επιλέγουν κανένα από τους δύο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων η ΝΔ κερδίζει τον έναν στους πέντε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (19,2%) και το 14,4% από το Ποτάμι, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά των μετακινήσεων από το ΠΑΣΟΚ (7,8%) και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (9,2%) και μόλις 1,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει το 5,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλαδή περίπου ένας στους 20 ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος που δίνουν τον αέρα της νίκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα κερδίζει έναν στους 10 ψηφοφόρους του Ποταμιού (11,6%) και του ΠΑΣΟΚ (9,3%), ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που αντλεί από το ΚΚΕ (9,6%) με το επιχείρημα της συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τέλος συγκεντρώνει αντιμνημονιακές ψήφους από τους ΑΝΕΛ (6,9%) και τη Χρυσή Αυγή (5,3%).
«Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική
Το 75,7% ζητά να παραμείνει η χώρα στο ευρώ
Την πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα ζητά το 75,7% του συνολικού δείγματος της έρευνας της GPO, καταγράφοντας την πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος να μην αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους (22,3%) υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος. Σημαντικά είναι τα ευρήματα για την άποψη των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Eυρωζώνη.
Στη ΝΔ το συντριπτικό ποσοστό του 95,2% των ψηφοφόρων του κόμματος υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ μόνο το 4,4% είναι αρνητικοί σε μία τέτοια προοπτική. Αντίστοιχα όμως και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται υψηλά ποσοστά υποστηρικτών της πάσης θυσίας παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, αφού το 66%, δηλαδή δύο στους 3 πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές, επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ με κάθε τρόπο. Αντίστοιχα όμως υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό που αγγίζει το 30%, δηλαδή ένας στους τρεις ψηφοφόρους οι οποίοι δεν συμφωνούν με την πολιτική της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε τρόπο.
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Δεν σπάει το φράγμα του 3% ο Γ. Παπανδρέου
Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη δημοσκόπηση που μετριέται στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει ποσοστά 2,6%, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κόμματος.
Η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου δείχνει ότι το νέο κόμμα δεν επιτυγχάνει την είσοδό του στη Βουλή, αφού δεν καταφέρνει να σπάσει το φράγμα του 3% μέχρι στιγμής.
Από το σύνολο των ψηφοφόρων θετικά ή μάλλον θετικά αντιμετωπίζουν την ίδρυση του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου περίπου ένας στους δέκα ψηφοφόρους (9,1%), ενώ αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αντιμετωπίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το 87,7% των πολιτών, εκ των οποίων αρνητική άποψη για το νέο κόμμα εκφράζει συνολικά το 78,8% των ερωτηθέντων στο δείγμα της έρευνας της GPO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ένας στους πέντε (19,6%) βλέπουν θετικά το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχεδόν το 80% αντιμετωπίζουν αρνητικά τη σύσταση του νέου κόμματος.
Στην έρευνα της GPO καταγράφονται και οι πρώτες μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, που λαμβάνει 12,3% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντλεί 7,1% από μικρότερα κόμματα και αναποφάσιστους όπου είχαν καταφύγει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης λαμβάνει 4,2% από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ μόλις 1,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΛΥΣΗ: ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
 http://www.ethnos.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών