Οι δηλώσεις Μέρκελ στο ΕΚ: Πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα            

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2012


ANAKOΙNΩΣH TΥΠOΥ


Οι δηλώσεις Μέρκελ στο ΕΚ: Πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα


Η ΕΕ πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ολοκλήρωση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον του ΕΚ σήμερα, Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου. Περιγράφοντας το όραμά της για μία ανανεωμένη Ένωση, η κ. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί το ευρώ, ενώ οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ ζήτησαν από την καγκελάριο να φανεί πιο φιλόδοξη, κυρίως σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να εστιάσει λιγότερο στη λιτότητα.

Η κ. Μέρκελ ήρθε στο ΕΚ από νωρίς το μεσημέρι και πραγματοποίησε πολλές συναντήσεις με ευρωβουλευτές, με αποκορύφωμα την δίωρη απογευματινή συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του επόμενου μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.


Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των επιμέρους εθνικών οικονομικών πολιτικών, καθώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει προϋπολογισμός της ευρωζώνης μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι χώρες για τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ πίεσαν επανειλημμένα την κ. Μέρκελ να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ υπογράμμισε την κρισιμότητα υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ο οποίος θα τονώσει την οικονομία της ΕΕ. Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς ζήτησαν να υπάρξει ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της κρίσης το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα λιτότητας, ενώ οι Φιλελεύθεροι υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης δημιουργίας μιας ομοσπονδιακής ΕΕ. Οι ομάδες των ΕΣΜ και της ΕΕΔ, αντιθέτως, ζήτησαν να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένα εδώ

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη Τύπου μαγνητοσκοπημένα εδώOι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

DUCH GUILLOT Jaume
Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ και       (+32) 2 28 43000 (Βρυξέλλες)
Διευθυντής στη Διεύθυνση ΜΜΕ      (+33) 3 881 74705 (Στρασβούργο)
                                                            (+32) 496 59 94 76 (κινητό)     

VAN DEN BROEKE Marjory             (+32) 2 28 44304 (Βρυξέλλες)
Επικεφαλής της Μονάδας Τύπου     (+33) 3 881 74336 (Στρασβούργο)
στο ΕΚ                                                (+32) 498 98 35 86 (κινητό)

ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη     (+32) 2 28 32798    (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου                                (+33) 3 881 74651  (Στρασβούργο)
                                                           (+32) 49898 3283   (κινητό)
             kristina.eleftherie@europarl.europa.eu
       
ΤΣΟΥΤΣΟΠΛΙΔΗΣ Κωνσταντίνος      (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου          (+30) 6973 699 886  (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα     (+33) 3 881 73822    (Στρασβούργο)


Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :
Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών