Ανανεωτική Δύναμη : Τοποθέτηση σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Απριλίου

 


Στο πραγματοποιηθέν Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Απριλίου η παράταξη μας έφερε προς συζήτηση τα παρακάτω σημαντικά θέματα:

 

Α) Εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα του ΕΠΑΛ Άμφισσας και με γνώμονα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα μετά την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στις 2 Απριλίου σε αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος.

 

Η πρόταση της παράταξης μας είναι ο Δήμος Δελφών να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου και μέχρι το πέρας της φετινής σχολικής περιόδου, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

 

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου το σχολικό συγκρότημα να αλλάξει εικόνα και να καταστεί ασφαλές και λειτουργικό, με βάση τα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα και τα πρωτόκολλα ασφαλείας. (αντισεισμικός έλεγχος, στατική επάρκεια, σύγχρονες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.α.). Δεδομένης της έκτασης των εργασιών πρέπει να ληφθεί μέριμνα πιθανής μετεγκατάστασης τμημάτων και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

 

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η παράταξη μας κατέθεσε υπόμνημα στις 13 Μαρτίου, σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας.

 

Β) Ως θέμα της ημερήσιας διάταξης και κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας, συζητήθηκε η μετεγκατάσταση του παράνομου καταυλισμού των Ρομά καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη μείωση της καθημερινής παραβατικότητας τους.

 

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανοδίων (Ρομά), σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς σχετική άδεια. Ο καθορισμός κατάλληλων χώρων για την προσωρινή εγκατάσταση πλανοδίων γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Η οργάνωση και εποπτεία της λειτουργίας των εγκεκριμένων χώρων εγκαταστάσεως γίνεται από τον οικείο Δήμο.

 

Μετά τα παραπάνω, ρωτήσαμε τον δήμαρχο εάν η συσταθείσα επιτροπή έχει καταλήξει σε κάποιο χώρο, προκειμένου να απομακρυνθούν οι Ρομά από τον παράνομο καταυλισμό επί της εθνικής οδού Άμφισσας-Λαμίας καθώς και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις αρχές Μαρτίου του αρμόδιου γενικού γραμματέα κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας του Υπουργείου κοινωνικής συνοχής και οικογένειας. Οι εκτεταμένες ζημίες τόσο σε χώρους ιδιωτών (κυρίως ΒΙΟΠΑ) όσο και σε δημοτικές εγκαταστάσεις (όπως αθλητικές εγκαταστάσεις Άμφισσας), αποτρέπουν την οποιοδήποτε προσπάθεια για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον δημότη με δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Μετά την απάντηση από πλευράς δημάρχου, ο επικεφαλής της παράταξης ζήτησε να επισπευσθούν οι όποιες διαδικασίες για την εξεύρεση νόμιμου χώρου και σε κάθε περίπτωση να προταθούν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις που θα εκτονώσουν εν πολλοίς την έκρυθμη και άκρως προβληματική κατάσταση. Θεωρούμε ότι η λειτουργία της επιτροπής μετεγκατάστασης των Ρομά δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για ατέρμονες συζητήσεις και σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής να καταλήξει σε εφικτή λύση. Κάθε τι άλλο είναι προβληματικό και επικίνδυνο.

 

Τέλος και αναφορικά με τη διακοπή της συνεδρίασης κατά την εξέλιξη της συζήτησης στο θέμα των Ρομά, φυσικά και δε συμμεριζόμαστε τις οποιεσδήποτε ακραίες καταστάσεις από όπου και εάν αυτές προέρχονται, διότι ακραία μπορεί να θεωρείται η κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι αγανακτισμένοι πλέον συμπολίτες μας, ακραία θεωρούμε και την απαθέστατη στάση της δημοτικής αρχή μπρος σε ένα τόσο σοβαρό, για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (πολίτες, επιχειρηματίες, Ρομά), θέμα. Συνεπώς, η δημοτική αρχή οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της την εύλογη αγανάκτηση των συμπολιτών μας, για τα φαινόμενα καθημερινής παραβατικότητας που βιώνουν και να προχωρήσει σε ΑΜΕΣΗ εξεύρεση λύσης. Άλλωστε αυτό είχε υποσχεθεί δημοσίως από το έτος 2018,  έναν μόλις χρόνο πριν την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Δελφών.

 

 

 

Δελτίο Τύπου Ανανεωτικής Δύναμης

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών