“Ο Δήμαρχος Δελφών κρύβεται και ο κόσμος πληρώνει το νερό χρυσάφι!”

 

Του Αλέξανδρου Κοντοπάνου

Το πουκάμισο του Δημάρχου για κάποιους είναι στενό, για κάποιους φαρδύ και για άλλους κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Όμως το πιο πραγματικά λυπηρό είναι όταν στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού, η οποία και εκφράστηκε μέσω κειμένου διαμαρτυρίας και της συλλογής 204 υπογραφών, η απάντηση της επίσημης Δημοτικής Αρχής είναι η εκκωφαντική σιωπή της.

Οι κάτοικοι του Ελαιώνα Φωκίδας (ή αλλιώς Τοπόλια), καλούνται μετά από πολλές δεκαετίες να πληρώσουν το δώρο της φύσης ως… χρυσάφι με την Δημοτική Αρχή Ταγκαλή να χρεώνει το νερό και τα τέλη του προσαυξημένα έως και 500%. Τι και αν το χωριό ποτίζεται και… ξεδιψά από τις δικές του πηγές. Τι και αν η ύδρευση και η αποχέτευση λειτουργούν με φυσική ροή (χωρίς άντληση), με αποτέλεσμα να έχουν μηδενικά λειτουργικά έξοδα. Τι και αν τα μόνα έξοδα που μπορεί να προκύψουν είναι ο καθαρισμός των δεξαμενών, ο οποίος μάλιστα δεν γίνεται κάθε χρόνο και τα έξοδα πιθανής συντήρησης του δικτύου. Τι και αν το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του Ελαιώνα δεν χρειάζεται αντικατάσταση, όπως μπορεί να συμβαίνει με άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Τι και αν η Δ.Ε.Υ.Α. εισπράττει ετησίως και 1.500 ευρώ, από την υπενοικίαση στα μεταλλεία της πηγής Δελμούζου, που ανήκει στον Ελαιώνα.

Ο Δήμος Δελφών κρύβεται πίσω από μια γενικόλογη και με σαθρά επιχειρήματα ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης), η οποία στηρίζεται σε ψευδεπίγραφα νομικίστικα επιχειρήματα και σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια -με την στρατηγική του διαίρει και βασίλευε- να διχάσει τους πολίτες της Φωκίδας. Αφήνοντας να εννοηθεί πως η αποδοχή του αιτήματος των κατοίκων του Ελαιώνα θα επιβάρυνε τις άλλες κοινότητες του νομού, δημιουργώντας δυο μέτρα και δυο σταθμά.

«Εκεί μου μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» σκέπτονται οι κάτοικοι του μαρτυρικού από την Κατοχή χωρίου, που και πληρώνουν μετά από πολλές δεκαετίες το νερό με πολύ αυξημένο κόστος και που εμπαίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους. Μπορεί η  Δ.Ε.Υ.Α. να ισχυρίζεται πως θα κινδυνεύσει να εγκληθεί για παράβαση καθήκοντος αν αλλάξει την απόφαση της, όμως το επιχείρημα αυτό δεν εδράζεται σε κανένα εδάφιο σχετικού νόμου και διάταξης, για το λόγο αυτό δε, δεν αναφέρεται και στην ανακοίνωση της. Ενώ είναι πραγματικά εξοργιστικό, αν κανείς σκεφτεί πως αυτά λέγονται δημόσια και γράφονται στο χαρτί ως επιχειρήματα από την διοίκηση μιας δημοτικής επιχείρησης, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το Νομό κλήθηκε από την Εισαγγελία Άμφισσας για να δώσει μια λύση, ενώ παρακινήθηκε παράλληλα από την δικαστική αρχή να «ξεφουσκώσει» τα τιμολόγια.

Στην επιστολή και το αίτημα των κατοίκων του χωριού, αλλά και στις γραπτές αναφορές του Τύπου, η Δικαστική αρχή έδειξε έμπρακτα και άμεσα τα αντανακλαστικά της, κάλεσε τη διοίκηση της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης να δώσει λύση -η οποία διοίκηση «ειρήσθω εν παρόδω» δεν εμφανίστηκε δια του προέδρου της, αλλά δι’ αντιπροσώπων- και αυτή η διοίκηση  προσπαθεί να μας πείσει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ξέρει καλύτερα να αναγιγνώσκει τους νόμους από την ίδια την Εισαγγελία. Εκτός και αν θέλουν να μας πουν ότι η προτροπή για μείωση των εξωφρενικών τιμολογίων ήταν προτροπή προς την… παράβαση καθήκοντος. Αίολα επιχειρήματα και αναφορές από την ΔΕΥΑ για μια μελέτη, που ποτέ δεν δημοσιοποίησαν ούτε την έδειξαν στους κατοίκους, για μια διαβούλευση που ποτέ δεν έγινε και άλλα φληναφήματα περί ανταποδοτικότητας.  Ένα βράδυ στην κεντρική πλατεία του Χωριού ήρθαν και ανακοίνωσαν μονομερώς τις αποφάσεις τους για τις μεγάλες αυξήσεις χωρίς να ακούσουν και να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου του Ελαιώνα.

Πίσω λοιπόν από την Δ.Ε.Υ.Α. κρύβεται επιμελώς ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής που δεν πήρε δημόσια θέση παρά το γεγονός πως η αντίδραση των κατοίκων ήταν μαζική με 204 υπογραφές γεμάτες αλήθεια. Πως ένα σάιτ οικονομικό -πολιτικό με μια εβδομαδιαία εφημερίδα οικονομικοπολιτική πανελλαδικής εμβέλειας, την One VOICE, ασχολήθηκε με το θέμα και με τον τοπικό τύπο του Νομού στο σύνολο του να το αναδεικνύει, αντιλαμβανόμενοι πλήρως οι δημοσιογράφοι και οι διευθυντές του τύπου της Φωκίδας, το δίκαιο του αιτήματος των κατοίκων, κάνοντας αυτό που επιτάσσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα χωρίς περιστροφές.

Το ζήτημα όπως όλοι πια αντιλαμβανόμαστε, δεν αρχίζει και εξαντλείται στα όρια των αποφάσεων μιας δημοτικής επιχείρησης, με διοριζόμενες από τον εκάστοτε δήμαρχο διοικήσεις, αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό, καθώς είναι δουλειά και ευθύνη του δημάρχου να δίνει λύση στα προβλήματα των πολιτών και να απαντά στις ανάγκες και τα αιτήματα των καιρών. Ούτε για το Δημοτικό σχολείο του Ελαιώνα, μια δωρεά του Ανδρέα Συγγρού που ερειπώνει, μαραζώνοντας ως κτήριο νεοκλασικό από την φθορά του αδάμαστου χρόνου με την αυλή του να χορταριάζει επικίνδυνα, αποτελώντας ένα διαρκές φυτίλι σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Ούτε για το παρατημένο στην είσοδο του χωριού κτήριο του παλιού ελαιοτριβείου έχει αναληφθεί καμιά δημοτική πρωτοβουλία, για να αναστηλωθεί και να γίνει μουσείο ελιάς, πριν από το βάρος του χρόνου… καταρρεύσει. Ούτε για την παντελή έλλειψη φωτισμού σε μια κεντρική διασταύρωση που την νύχτα μοιάζει με καρμανιόλα, εκεί που το χωριό συναντά τη δημοσιά για να κατευθυνθούν τα οχήματα προς την Άμφισσα ή προς το 51ο χιλ. για Γραβιά και Λαμία, δεν έχει δοθεί καμιά πειστική απάντηση η σοβαρή πρωτοβουλία.

Αν σε όλα αυτά προσθέσω και την ταμπέλα που σε οδηγεί στο… χαντάκι και όχι στο δρόμο για το χωριό, εκεί δεξιά πριν μπεις στην στροφή που λέει προς Ελαιώνα, σημείο που έχουμε θρηνήσει θύματα, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και όχι  διεκπεραιωτικό, από μια δημοτική επιχείρηση και από διορισμένους υπαλλήλους.

Αυτές οι συλλογιστικές, τα επιχειρήματα και οι αιτιάσεις απλά μου φέρνουν στο μυαλό τα τερτίπια που σκαρφιζόταν στο πολυαγαπημένο επί τριετία σήριαλ του ΑΝΤΕΝΝΑ, τις «Άγριες Μέλισσες» ο διορισμένος Νομάρχης επί επταετίας κ. Διονύσης Καλογεράς -που με τόση μαεστρία ενσάρκωσε ως ρόλο ο ηθοποιός Κώστας Φιλίππογλου- για να παραπλανά τους κατοίκους του Διαφανίου και να «πνίγει» διαρκώς τα δίκαια αιτήματα τους. Σιωπή σήμερα από το Δήμαρχο Δελφών, σιωπή και από το γαλάζιο Βουλευτή του Νομού κ. Ιωάννη Μπούγα, που ενημερώθηκε από εμάς και από το σύνολο του τοπικού τύπου, ηλεκτρονικού και γραπτού, που ασχολούνται εκτενώς εδώ και μέρες με το θέμα.

 

 fokidanews.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών