ΕΡΩΤΗΣΗ Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

 https://www.stereanews.gr/wp-content/uploads/2022/05/%CE%A4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B1-5-jpg.jpg


 

ΘΕΜΑ:           «Διαχρονικός εμπαιγμός της Φωκίδας ο Ταμιευτήρας Τολοφώνα στη θέση “Χαρμίσκο”»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το έργο «Ταμιευτήρας Τολοφώνος στη θέση “Χαρμίσκο” και αρδευτικό δίκτυο» για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2007. Η μελέτη του έργου προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2009, αλλά η σύνταξή της ξεκίνησε περί το 2012. Την άνοιξη του 2013 βρισκόταν σε φάση περιβαλλοντικών εγκρίσεων, μια διαδικασία που κατά εκείνη τη χρονική περίοδο θεωρούταν ότι ήδη είχε υπερβεί κάθε χρονικό όριο καταρρίπτοντας ρεκόρ καθυστερήσεων. Εν έτει 2019 και αφού διήλθε η διαδικασία μια εξαετή απραξία, επανέρχεται στην επιφάνεια το εν λόγω έργο, δια μέσω τοπικών δημοσιεύσεων, παρουσιάζομενο πια ότι διέρχεται τη φάση της διαδικασίας δημοπράτησης και ένταξης, βάσει της υπογραφής του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, στη Δράση 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Υπομέτρου 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις με υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας» του Μέτρου 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014 2020. Για να φτάσουμε στο 2022, κατά το οποίο τρέχον έτος ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος κατόπιν έγκρισης Πρακτικού αποσφράγισης και αξιολόγησης Οικονομικών Προσφορών της Επιτροπής διενέργειας του Ανοικτού Διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης:

«ΜΕΛΕΤΗ   ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ   ΔΙΚΤΥΟΥ   ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ   ΚΑΙ   ΔΙΑΝΟΜΗΣ    ΑΠΟ   ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΧΑΡΜΙΣΚΟ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ», δυνάμει της υπ

αριθμ. 986/93298/06-04-2022 απόφασης του Τμήματος Ανάθεσης και Εποπτείας Τεχνικών Μελετών (Ε2), της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε όπως μας αναλύσετε τα αίτια της διαχρονικής κωλυσιεργίας, κατά την εξέλιξη των φάσεων κατασκευής του Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση «Χαρμίσκο» και του συναφούς αρδευτικού του δικτύου, με συνέπεια δεκαπέντε (15) χρόνια - μετά την πρώτη του δημόσια παρουσίαση - να εμπίπτει το έργο, το οποίο θα προήγαγε το τοπικό Δημόσιο Όφελος, σε εμπαιγμό της κοινωνίας της Φωκίδας και ιδίως του αγροτικού της πληθυσμού, δεδομένου επιπρόσθετα ότι, βάσει νέας ανακοίνωσης τοπικού πολιτειακού παράγοντα, «εκτιμάται» ότι η σύμβαση του έργου θα υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2022;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 Θεσσαλονίκη, 29/04/2022

 

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ !!!!!!

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση     : Αχαρνών 2 Ταχ. Κώδικας: 10432, Αθήνα Τηλέφωνο       : 210 212 4331

Ηλ. Ταχυδρ. : koinovouleftikos@minagric.gr


Αθήνα,          25/06/2022 Αρ. πρωτ.: 534/117052

 

 

ΠΡΟΣ:

Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

 

 

ΚΟΙΝ.: Ως Π.Α.


 

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 4965/03-05-2022 Ερώτηση

 

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

 

Μια σειρά θεμάτων που έπρεπε να είχαν λυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως η επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης, η εμπλοκή δικαστηρίων, οι γνωμοδοτήσεις πολλών διαφορετικών φορέων του δημοσίου (αρχαιολογίες, δασαρχεία, περιβαλλοντικών φορέων), προκειμένου να γνωμοδοτήσουν θετικά για την κατασκευή ενός φράγματος καθώς και, οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, δεν είχαν υλοποιηθεί.

Παράλληλα επικαιροποιήθηκε η μελέτη, λόγω αλλαγών στους κανονισμούς φραγμάτων και της τιμολόγησης των εργασιών και στις 04-05-2022 εστάλησαν τα Τεύχη Δημοπράτησης στην αρμόδια υπηρεσία για προέγκριση, σε συνέχεια της οποίας θα δημοπρατηθεί το έργο.

 

 

 

 

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

 





 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :

Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών