Αναίρεση άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία της Γιαννούλας

 

Αναίρεση άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία της Γιαννούλας

Αναίρεση άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας της Γιαννούλας Καραχάλιου από τον Παρασκευά Κοντογεώργο. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση, που διαδραματίστηκε στις 04/06/2018, στην Άμφισσα και αναστάτωσε για καιρό, όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κοντογεώργος είχε καταδικαστεί ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρπενησίου, στις 05/11/2019, για ανθρωποκτονία της ανήλικης Γιαννούλας από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επίσης, το ίδιο δικαστήριο τον καταδίκασε για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε βάρος του Χρήστου Ιουσούφη. Για τις πράξεις του αυτές, του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών και παρέμεινε στη φυλακή, αφού δεν δόθηκε από το δικαστήριο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε.

Στο δεύτερο βαθμό, στις 13/10/2021, με πλειοψηφία τεσσάρων ενόρκων έναντι τριών τακτικών δικαστών (4-3), καταδικάστηκε, ως προς τις ίδιες πράξη του, για ανθρωποκτονία ΄΄από αμέλεια΄΄ και ΄΄επικίνδυνη σωματική βλάβη΄΄. Αποτέλεσμα ήταν η άμεση αποφυλάκισή του, γιατί, ουσιαστικά, η ανθρωποκτονία της Γιαννούλας Καραχάλιου και η παρ’ ολίγον θανάτωση του Χρήστου Ιουσούφη θεωρήθηκαν από τους ενόρκους, περίπου, « τροχαίο ατύχημα». Άλλωστε, προκάλεσε αίσθηση αυτή η ποινική μεταχείριση (συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, η οποία εξαγοράστηκε προς 5 ευρώ ημερησίως), που μοιάζει με «χάδι».

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή συντάραξε το πανελλήνιο, ότι ο κατηγορούμενος, μετά την πράξη του, κρύφτηκε και δεν παραδόθηκε, παρά μόνο μετά από μία εβδομάδα, και αφού είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με τις αρχές, μέσω του συνηγόρου του. Επίσης, ότι, μέχρι και το Εφετείο, ο κατηγορούμενος ουδέποτε δήλωσε μεταμέλεια για την πράξη του, απεναντίας, προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ακόμα, ότι, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει από μέρους του καμία εκδήλωση μετάνοιας και συγγνώμης προς την οικογένεια της Γιαννούλας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας, με την οποία ο Παρασκευάς Κοντογεώργος υποχρεούται να καταβάλει στην οικογένεια (πατέρα, μητέρα και αδέλφια) της Γιαννούλας συνολικά 400.000 ευρώ, έντοκα, για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τη θανάτωσή της. Κατά της απόφασης αυτής, έχει ασκήσει έφεση ο Παρασκευάς Κοντογεώργος, η οποία δεν έχει, ακόμα, εκδικαστεί, στο Εφετείο Λαμίας.

Η Γιαννούλα Καραχάλιου ζητάει δικαίωση και η οικογένειά της περιμένει να δει πόσο ακόμα θα ταλαιπωρείται, επειδή επιμένει να ζητάει δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό του παιδιού της, ενός κοριτσιού μόλις δεκατριών ετών, που σκοτώθηκε την ώρα που έπαιζε με άλλα ανήλικα παιδιά.

Τέτοιες υποθέσεις δικαιολογημένα απασχολούν την ελληνική κοινωνία, δικαιολογημένα προκαλούν την αντίδραση της ελληνικής δικαιοσύνης, που, διά της Εισαγγελίας, άσκησε αναίρεση, και, τέλος, δικαιολογημένα προβληματίζουν για το πώς λειτουργεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, ο θεσμός των ενόρκων.

 

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών