Ακόμα ένα βήμα για τους #Δελφούς και την #Φωκίδα.

https://scontent.fath6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277570799_669667554299284_6377681528639427215_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeE2PjFCf7DVY-E8B-YJBNtSqdsdrCi3F5up2x2sKLcXmxWcpS1sSZ_V1X_NNmkgaSxSYqY7FdeuYrr8exjq_qWd&_nc_ohc=2xNSw41Obq4AX9cz6JQ&_nc_ht=scontent.fath6-1.fna&oh=00_AT8S6YcItyEx3_QNG7BBMvanTRdp9dSrtn97y58w5qpyoQ&oe=624786C1

Ακόμα ένα βήμα για τους #Δελφούς και την #Φωκίδα. Μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης, η Ελληνική Κυβέρνηση, στις αρχές του 2020, μέσω της ΕΤΑΔ, παραχώρησε προς αξιοποίηση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό το τουριστικό περίπτερο Αγ. Λουκά Δελφών.
Η εταιρεία Polygreen, που δραστηριοποιείται διεθνώς στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής προστασίας, απέκτησε τα δικαιώματα και ανακαίνισε το περίπτερο με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και το έργο των μεγάλων αρχιτεκτόνων Δημητρίου και Πέτρου Πικιώνη, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα πολυλειτουργικό χώρο, σημείο διεθνούς αναφοράς, όπου το μήνυμα για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρεται μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.
Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του χώρου. Μας υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Polygreen και οι συνεργάτες του και μας μίλησαν για το όραμά τους και την πρόθεσή τους να συνδεθεί η δραστηριότητά τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Στο σύντομο χαιρετισμό μου ανέφερα μεταξύ άλλων «… Η κατά τον προορισμό του αξιοποίηση του Περιπτέρου ήταν υποχρέωσή μας. Γι αυτό ζητήσαμε και στηρίξαμε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μέσω της ΕΤΑΔ στο τέλος του 2019 να διαθέσει με διαγωνισμό το τουριστικό περίπτερο.
Σήμερα το βλέπουμε πλήρως ανακαινισμένο, έτοιμο να υπηρετήσει το σκοπό της εταιρείας σας: Να δημιουργήσει ένα σημείο διεθνούς αναφοράς, όπου το μήνυμα για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρεται μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, με σεβασμό ταυτόχρονα προς το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα και την αντίληψή του ότι το οικουμενικό πνεύμα πρέπει να συντίθεται με το πνεύμα της Εθνότητας, αντίληψη, που διατρέχει όλα τα έργα του.
Οφείλω να πω ότι το μήνυμα, που θέλετε να εκπέμψετε για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, ταιριάζει απόλυτα προς την συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 παρ. 1 που ορίζει ότι: “Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα καθενός…|».
Σήμερα είναι πλέον αναχρονιστικό να διαχωρίζουμε την βιωσιμότητα από την ανάπτυξη και να ομιλούμε χωριστά αφενός για «βιώσιμη ανάπτυξη» και αφετέρου για «προστασία του περιβάλλοντος».
Ο δυϊσμός αυτός έχει εκλείψει.
Υπάρχει μια και μόνο «βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και αυτής τους κανόνες οφείλουν να ακολουθούν οικονομολόγοι και οικολόγοι.
Έτσι δεν αυξάνεται μόνο ο πλούτος, αλλά όλες οι αξίες του ανθρώπου.
Ο τόπος που συμβολίζει καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο τη σχέση μεταξύ ανθρωπογενών συστημάτων, περιλαμβανομένων και των έργων πολιτισμού και φυσικών οικοσυστημάτων, είναι αυτός που βρισκόμαστε σήμερα, που συνδυάζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό οικοσύστημα που προστατεύεται και από την UNESCO με ένα μοναδικό πολιτισμικό χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ο οποίος περιλαμβάνει και το παρόν περίπτερο.
Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί την καλύτερη προοπτική και τον άριστο οιωνό για το εγχείρημά σας, αλλά και τον τόπο μας
Σας εύχομαι καλή επιτυχία….».
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών