Ιωάννης Μπούγας : Περιορισμοί και αντισταθμιστικά. Η περίπτωση της Φωκίδας

 
Άρθρο μου στην εφημερίδα #ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ με τίτλο «Περιορισμοί και αντισταθμιστικά. Η περίπτωση της #Φωκίδας». Για να είμαστε αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας, ενόψει της συζήτησης στην Βουλή του ζητήματος των αντισταθμιστικών, πρέπει να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας, να τεκμηριώνουμε τα αιτήματά μας, να πείθουμε και να κερδίζουμε συμμάχους.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:
-----------------------------------------------------------------------.
Περιορισμοί και αντισταθμιστικά. Η περίπτωση της Φωκίδας
Πολλές γεωγραφικές περιοχές, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς της βιώσιμης οικονομικής τους ανάπτυξης, εξαιτίας ειδικών περιοριστικών διατάξεων, που επιβάλλονται για την προστασία υπέρτερων δημοσίων-κοινωνικών αγαθών (πχ προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς). Οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν ενίοτε ολόκληρες περιφέρειες σε οικονομική ασφυξία και προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια, που υπονομεύουν την επιδιωκόμενη προστασία.
Λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης επιτάσσουν τη θέσπιση μέτρων για την άρση των αδικιών και την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειακών ενοτήτων. Το ζήτημα είναι μείζον. Πρέπει να εξεταστεί άμεσα και ν΄αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εφόσον εξακολουθήσει η υφιστάμενη κατάσταση μεγάλες περιοχές θα οδηγηθούν σε απερήμωση και θα εξαλειφθεί η απομείνασα παραγωγική δραστηριότητα.
Η περίπτωση της Φωκίδας είναι χαρακτηριστική.
Επί μισό αιώνα περίπου, οι πολίτες της υφίστανται τις δυσμενέστατες συνέπειες των περιορισμών για την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίχως να λαμβάνουν από την Πολιτεία ανάλογα αντισταθμίσματα ή οφέλη. Στη μεγαλύτερη και πλέον παραγωγική έκταση του νομού έχουν επιβληθεί περιορισμοί (Δελφοί, Λίμνη του Μόρνου), που δυστυχώς έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ύφεση. Διαχρονικά, έχουν απομακρύνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με συνέπεια η Φωκίδα να εμφανίζει έναν εκ των υψηλότερων ηλικιακών μέσων όρων, αλλά και μία πολύ ανησυχητική αναλογία μεταξύ των γεννήσεων και των θανάτων.
Ειδικότερα, η περιοχή των Δελφών, που καταλαμβάνει και ολόκληρη την έκταση του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, τελεί υπό καθεστώς απόλυτων σχεδόν περιορισμών από το έτος 1981 χάριν προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, ενώ πέριξ της τεχνητής λίμνης του Μόρνου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα για την προστασία της ποιότητας του νερού, ενώ ταυτόχρονα παραλείπεται η κατασκευή αγωγού ασφαλούς διάθεσης των λυμάτων των οικισμών.
Το θέμα της άμεσης αντιμετώπισης των επαχθών περιορισμών, που επιβάλλονται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωγραφικών περιοχών, όπως συμβαίνει στη Φωκίδα, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και τα όργανα της ΕΕ. Σε πρώτο επίπεδο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, μετά από σχετική επιστολή μου προς τον Πρόεδρο κ. Τασούλα. Στόχος ν΄αναδειχθεί ως κοινωνικό πρόβλημα που οφείλει η Πολιτεία ν΄αντιμετωπίσει με την θέσπιση σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα τονώσουν την απασχόληση, θα αμβλύνουν τις βαριές επιπτώσεις και θα ικανοποιήσουν το απαράγραπτο δικαίωμα των κατοίκων τους για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Γ.Γ Κ.Ο ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών