Ο σημερινός άνδρας οφείλει να γνωρίζει πώς να σέβεται κάθε γυναίκα

 https://www.psychology.gr/images/stories/photo_articles10/Man-5463.jpg

Eίναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός άνδρα - πρότυπου. Η κάθε γυναίκα από τη στιγμή που μεγαλώνει, από μικρό κοριτσάκι δηλαδή, ανάλογα με τα βιώματα και τις εμπειρίες που λαμβάνει από την οικογένειά της, διαμορφώνει και το ιδανικό πρότυπο του συντρόφου.

Αυτό το πρότυπο, σύμφωνα με αρκετές ψυχολογικές έρευνες και μελέτες, επιδρά καθοριστικά στην επιλογή του ιδανικού για αυτήν συντρόφου στο μέλλον.

Πράγματι, η σχέση που αναπτύσσει ο πατέρας με τη σύζυγο ή σύντροφό του διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως πρότυπο ιδανικού άντρα που και η κόρη του θα αναζητήσει στο μέλλον.

Όσο πιο τρυφερός, στοργικός με αγάπη, καλοσύνη, ενσυναίσθηση και σεβασμό είναι ο πατέρας τόσο πιο πιθανό είναι να επιλέξει και η κόρη του αυτό το θετικό πρότυπο άνδρα.

Στο σημείο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι εν έτει 2021 χρειάζεται όλες οι γυναίκες να προστατεύουν τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει ηθικά, σωματικά ή σεξουαλικά μια γυναίκα και χρειάζεται εγρήγορση αλλά και προσοχή ούτως ώστε οι γυναίκες να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους εν γένει.

Συντροφικότητα και αντρικά πρότυπα

Όσον αφορά τα γνωρίσματα ενός άνδρα - πρότυπου, αξίζει να αναφέρουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ο άντρας - πρότυπο γνωρίζει πώς να σέβεται κάθε άνθρωπο. Κατά συνέπεια σέβεται κάθε γυναίκα.

Ακόμη εκτιμά, αποδέχεται άνευ όρων και αγαπά την γυναίκα που έχει στο πλάι του. Δεν τη μειώνει σε καμία περίπτωση αλλά ούτε και την προσβάλει και φροντίζει πάντα να την κάνει να αισθάνεται ασφαλής δίχως αμφιβολίες, δίχως υποτιμήσεις και επικρίσεις.

Ένα πολύ σημαντικό προσόν του άντρα είναι να νιώθει ασφάλεια ο ίδιος με τον εαυτό του, δηλαδή να μην προσπαθεί μέσω της υποτίμησης ή της εγωιστικής επιδείξης εις βάρος της συντρόφου του να δείξει τις προσωπικές ικανότητες και τις επιτυχίες του στους ανθρώπους γύρω του.

Αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, πατάει γερά στη γη και αισθάνεται ασφαλής με αυτό που πραγματικά είναι εμπνέοντας ένα κλίμα ψυχικής ευεξίας και πληρότητας.

Επιπρόσθετα, ο άντρας - πρότυπο είναι αυτός ο οποίος δεν επηρεάζεται από τυχόν αρνητικά σχόλια που μπορεί να γίνουν από την πλευρά του οικογενειακού του περιβάλλοντος ή από την πλευρά των φίλων του για την σύντροφό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αποδεκτό να αποδέχονται οι άντρες αρνητικά σχόλια που μπορεί να εκφράζει το περιβάλλον τους για τη σύντροφό τους γιατί αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό τόσο για την ίδια τη σύντροφό όσο και για τους ίδιους.

Και αυτό γιατί ο σύντροφος που επιλέγουμε είναι προσωπική υπόθεση και έχουμε την ελευθερία και την ευθύνη κάθε επιλογής που κάνουμε. Ο άνδρας - πρότυπο είναι ακόμη σε θέση να καταλάβει τις ανάγκες της συντρόφου του, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της και να σταθεί ουσιαστικά στο πλάι της με τρυφερότητα, ενσυναίσθηση, αγάπη και στοργή.

Ισορροπίες εντός της σχέσης

Ουσιαστικά, δεν μιλάμε για έναν άνδρα ο οποίος προχώρα μόνος του στη σχέση και ενδιαφέρεται μόνο για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και το δικό του συμφέρον.

Αντίθετα, πρόκειται για ένα σύντροφο που γνωρίζει τι θα πει συντροφικότητα, τι σημαίνει μοίρασμα και ανοιχτή αγκαλιά.

Η ψυχή κάθε τέτοιου άνδρα γνωρίζει πως η κάθε γυναίκα χρειάζεται τρυφερότητα, αγάπη και στοργή και ότι ο ίδιος δε χρειάζεται να προβαίνει σε περιττές επιδείξεις ψευτο-εγωισμού ή ψευτο-ανδρισμού που ουσιαστικά τείνουν να τον υποτιμούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο άντρας - πρότυπο δεν είναι εκείνος που είναι αυστηρός ή άτεγκτος και προσπαθεί να επιβληθεί αλλά ουσιαστικά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι καλλιεργημένος. Έχει φροντίσει την ψυχική του υγεία, είναι ψυχικά και συναισθηματικά ισορροπημένος.

Γνωρίζει πώς θα μιλήσει, πώς θα συμπεριφερθεί σε μία γυναίκα και το πώς θα την κάνει να αισθανθεί μοναδική και ανεκτίμητη.

Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης στην επιλογή συντρόφου

Τέλος, είναι πολύ χρήσιμο να τονίσουμε ότι οι γυναίκες χρειάζεται πριν προβούν σε μία σχέση να έχουν στο μυαλό τους κάποια κριτήρια, να έχουν ανακαλύψει πρώτα οι ίδιες τον εαυτό τους και να νιώθουν αυτοεκτίμηση.

Έτσι, πριν προχωρήσουν σε μία σχέση, βαίνει προς όφελός τους να φροντίζουν να βρουν έναν άνθρωπο υγιή και ισορροπημένο.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών, όπως αποδεικνύουν έρευνες και μελέτες, βλέπουμε ότι τα πρώτα αρνητικά δείγματα προσβολής, υποτίμησης ή και κακοποίησης φαίνονται από την αρχή της σχέσης.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες για ποικίλλους λόγους, δε δίνουν την πρέπουσα σημασία και αυτό επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες.

Κάθε γυναίκα καλό είναι να φροντίζει πρώτα τον εαυτό της, να φροντίζει την ψυχική της υγεία και την καλλιέργεια της και στη συνέχεια έχοντας αποδεχτεί τον εαυτό της δίχως να αισθάνεται αμφιβολίες και ανασφάλειες να προβεί στην επιλογή ενός συντρόφου που πραγματικά μπορεί να την κάνει ευτυχισμένη και να την κάνει να αισθάνεται σεβαστή και μοναδική.

Συμπερασματικά, η σχέση είναι ένα λουλούδι το οποίο χρειάζεται να φροντίζουν και οι δύο σύντροφοι. Για να είναι το λουλούδι πάντοτε ευωδιαστό και ανθισμένο χρειάζεται την τρυφερότητα, την αγάπη και τη στοργή που αναμφίβολα του αξίζει.

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη

olympia pontikiΝομικός, Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας, Life and Business Coaching, Msc Ποιμαντική Ψυχολογία.

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών