Για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Δεν έχει ενταχθεί ούτε η μελέτη !

 


 Για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου

Δεν έχει ενταχθεί ούτε η μελέτη !


-Έχει κατατεθεί πρόταση μετά από συνεννόηση του Διοικητή κ. Γεωργίου με τον υφυπουργό κ. Τσακίρη για την ένταξη των μελετών.

-Πρόταση χωρίς μελέτες είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση. – Χάθηκε ο φάκελος στις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Την πρόταση για την ένταξη και εκπόνηση των μελετών έχει καταθέσει η διοίκηση του νοσοκομείου στην 5η ΥΠΕ, ύστερα από συννενόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη, γεγονός που εκτοπίζει χρονικά το έργο το έργο για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και φέρνει στο προσκήνιο τις σοβαρές δυσλειτουργίες των υπηρεσιών του, αλλά και των τελευταίων διοικήσεων.

Τώρα θα ενταχθεί η μελέτη

Μιλώντας για το νοσοκομείο, δεν έχει από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει, καθώς όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, η χρόνια εγκατάλειψη και αδυναμία συμμόρφωσης στους ύγχρονους όρους λειτουργίας εμποδίζουν την εξέλιξή του. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, όταν υπεβλήθη ως πρόταση επί της προηγούμενης διοίκησης δεν εγκρίθηκε για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν ήταν ώριμο μελετητικά. Το έργο περιπλανήθηκε από το 2018 έως και σήμερα, που επίσης δε διαθέτει μελέτη. Φαίνεται όμως να φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσει, καθώς ο νυν διοικητής κ. Χαρίλαος Γεωργίου, σε συννενόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη, κατέθεσε πρόταση στην 5η ΥΠΕ, ζητώντας την ένταξη και εκπόνηση των μελετών ύψους 90.000 ευρώ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η απώλεια του φακέλλου από την υπηρεσία Δόμησης

Εντωμεταξύ με αυτό το έργο τα έχουμε δει όλα στην κυριολεξία, Η προηγούμενη Διοίκηση, υπό την κ. Ευφροσύνη Αυγερινού κατέθεσε πρόταση έργου για χρηματοδότηση χωρίς να έχει ώριμο φάκελλο το έργο. Για την ακρίβεια, ειχε μόνο προμελέτη και στερείτο των οριστικών μελετών που θα του έδιναν τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ένταξή του. Σα να μην έφτανε αυτό και όταν κατατέθηκε η πρόταση η αρμόδια υπηρεσία Δόμησης έχασε το φάκελο του έργου. Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν όλα τα έγγραφα και όση δουλειά είχε γίνει. Από εκεί και μετά το νοσοκομειο ενημερώθηκε ότι απαιτείται ανασύσταση φακέλλου!

Το αντικείμενο του έργου

Ειδικότερα με την πρόταση το νοσοκομείο αιτείται μελέτες για το έργο «Κτιριακές υποδομές: Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Γενικού νοσοκομείου Άμφισσας». Πρόκειται για την αναβάθμιση του κτιριακού περιβλήματος με εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους. Περιλαμβάνεται επίσης η αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμομονωτικά, θερμοδιακοπτόμενα και διπλούς μονωτικούς υαλοπίνακες.

Επίσης αφορά την αναβάθμιση συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και την αντικατάσταση των παλαιών λεβήτων – καυστήρων θέρμανσης και παραγωγής ατμού, εγκατάσταση κεντρικών μονάδων VRF, προσθήκη κλιματιστικών μονάδων. Πρόκειται για την αναβάθμιση με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (εγκατάσταση ηλιοθερμικού πεδίου για την παραγωγή ζεστού νερού). Αφορά ακόμη την αναβάθμιση συστήματος τεχνητού φωτισμού led, αλλά και εγκατάασταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης. Προβλέπεται η αυτοπαραγωγή από ΑΠΕ, με εγκατάσταση Φ/Β συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό.

Οι μελέτες που απαιτούνται για το έργο αυτό, όπως περιγράφονται στην πρόταση που κατατέθηκε στην ΥΠΕ περιλαμβάνουν ενεργειακή, κριριακή με αρχιτεκτονικά, στατικά και τοπογραφικά, κλιματισμός ψύξη – θέρμανση, αδειοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, περιβαλλοντική άδεια, τακτοποίηση φακέλλου στην Πολεοδομία, οικονομοτεχνική μελέτη – τεύχη δημοπράτησης.

Το χρονοδιάγραμμα για την ωρίμανση των μελετών είναι 60 μήνες και το κόστος υπολογίζεται στις 90.000 ευρώ. Οι μελέτες για να έχουν ολοκληρωθεί το 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Μετά το πέρας των επεμβάσεων το κτίριο θα αναβαθμιστεί στην κατηγορία Β. Το έργο θα συμπεριλάβει την αγορά εξοπλισμού και την ψηφιοποίηση των αρχείων.  Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το έργο είναι δυο χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός του έχει προσεγγιστεί στα 2,8 εκ ευρώ. Περιλαμβάνει ακόμη και προμήθεια εξοπλισμού με περίπου 1,5 εκ ευρώ, όπως και την ψηφιοποίηση των αρχείων. 

 Ημερομηνία δημοσίευσης:21/07/2021

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών