Έτοιμοι οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων. Ελεγμένα τα σχολεία της Φωκίδας


Ημερομηνία δημοσίευσης:13/01/2021

 Έτοιμοι οι δήμοι Δελφών και Δωρίδας να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης για τον αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων.

Ελεγμένα τα σχολεία της Φωκίδας

-«Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε όλες τις προσκλήσεις που είναι ανοικτές», τονίζει ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής. –«Οι μακροσκοπικοί έλεγχοι είναι συνεχόμενοι και ετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα Τρίτσης», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Μανώλης Μαυρομάτης.

Το περιστατικό στο 6ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας όπου κατέρρευσε ο σοβάς από το  ταβάνι πριν λίγες μέρες στην αίθουσα διδασκαλίας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αυτοδιοίκηση, ενώ οι δυο δήμοι της Φωκίδας ετοιμάζονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης για τον προσεισμικό έλεγχο. 

Το περιστατικό

Άγιο είχαν τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείο Κέρκυρας, Οι σοβάδες έπεσαν σε κάποια θρανία των παιδιών αλλά και του εκπαιδευτικού, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, «το γεγονός συνέβη ευτυχώς, την ώρα του διαλείμματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανείς τραυματισμός»

Το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών προκειμένου να επισκευαστούν όλες οι ζημιές.

«Είναι ελεγμένα τα σχολεία της Φωκίδας»

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής εξήγησε ότι έχει γίνει μακροσκοπικός έλεγχος πέρυσι και δεν υπήρξαν λόγοι ανησυχίας, ούτε και εμφανίστηκαν θέματα για περαιτέρω διερεύνηση. «Όταν υπάρχουν θέματα υγρασίας φαίνονται στο μάτι. Ούτε όμως έχει γίνει και κάποια σημαντική σεισμική δόνηση, ώστε να μας ανησυχήσει για επανέλεγχο», τόνισε ο Δήμαρχος και εξήγησε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. «Τα τεχνικά δελτία που αφορούν τις προσκλήσεις που τρέχουν είναι 16 συνολικά, όγκος που αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με ίδιες δυνάμεις. Εξάλλου, κάθε τεχνικό δελτίο από αυτά αντιστοιχεί στο ποσό των 5000 ευρώ το οποίο επιστρέφεται από το πρόγραμμα στα ταμεία του δήμου. Οπότε ήδη έχουμε εγγράψει 40.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για οκτώ τεχνικά δελτία», τόνισε ο κ. Ταγκαλής.

«Οι μακροσκοπικοί έλεγχοι είναι συνεχόμενοι και ετοιμαζόμαστε για το πρόγραμμα Τρίτσης», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Μανώλης Μαυρομάτης. Μάλιστα εξήγησε ότι ποτέ δεν έχουν αφήσει στην τύχη τους τα σχολεία. «Οι μηχανικοί μας εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης και μάλιστα είπε ότι μέσω του προγράμματος Τρίτση θα γίνει πλήρης και ενδελεχής αντισεισμικός έλεγχος.

Οι στόχοι και το αντικείμενο του προγράμματος

Το πρόγραμμα αφορά επενδύσεις σε μέσα και συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών

- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρχών, της οικονομίας και του πληθυσμού

- Κτιριακά (Δημαρχείο κλπ)

Σκοπός της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι της Χώρας να υποβάλουν προτάσεις προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» και συγκεκριμένα να χρηματοδοτηθούν για «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)».

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των ως άνω δυνητικών δικαιούχων για:

- Ολοκλήρωση/Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου ή και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, δημαρχεία, μνημεία και άλλες σημαντικές υποδομές) αρμοδιότητας του Δικαιούχου, βάσει των προδιαγραφών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και τον περαιτέρω έλεγχο και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν ανά περίπτωση (κατηγορίες προτεραιότητας Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου: Α, Β και Γ).

- Εκπόνηση Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού (Στατικής Επάρκειας) & Τευχών Δημοπράτησης για τις κρίσιμες υποδομές που θα επιλεγούν κατόπιν της σχετικής Έκθεσης Τεκμηρίωσης. Σε περίπτωση κτιριακών υποδομών, εφόσον απαιτείται, οι μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν και βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης.

- Υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου μελετών Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού (Στατικής Επάρκειας) κρίσιμων υποδομών, όπως αυτές επιλεγούν κατά το ανωτέρω σημείο 2.

- Οριζόντιες επικουρικές δράσεις για το σύνολο των ανωτέρω δράσεων (αρχαιολογικές εργασίες, δράσεις ΑΠΕ κλπ.) (λεπτομέρειες)

Προϋπολογισμός πρόσκλησης :         40.000.000,00 ευρώ (€).

Περίοδος υποβολής προτάσεων :       Έναρξη: 24/07/2020  Λήξη: 31/03/2021

Ολοκλήρωση έργου έως :       31/12/2023

 orafok.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών