«ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ»... "ενδεής" φέτος ο εορτασμός στην Ιτέα λόγω... κορωνοϊού! διαφορετικά θα ξεσαλώναμε...

 Πολεμικό Ναυτικό - Επίσημη Ιστοσελίδα - Εκδηλώσεις Εορτασμού Ναυμαχίας της  Αγκάλης

 Επέτειος εορτασμού της «ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ»

  Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ιστορική επέτειο της «Ναυμαχίας της Αγκάλης» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, με το ακόλουθο πρόγραμμα: -

-      08:00 π.μ.  Έπαρση Σημαίας στο Λιμάνι της Ιτέας

-      10:00 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», Πανηγυρικός της ημέρας

-      10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης. Κατάθεση στεφάνων, Ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.

Την 17η Σεπτεμβρίου του 1827 ο Φραγκίσκος Άστιγξ, ως κυβερνήτης του ατμόπλοιου Καρτερία και επικεφαλής ναυτικής δύναμης αποτελούμενης από έξι πλοία, αγκυροβόλησε έξω από τον όρμο της Αγκάλης. Εκεί είχαν προσορμιστεί ήδη εννέα τούρκικα πλοία και τρία αυστριακά, τα οποία μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα για τους Τούρκους. Ο Άστιγξ επιτιθέμενος κατέστρεψε επτά από τα εννέα τούρκικα πλοία και κατάσχεσε τα αυστριακά.

Με την καθοριστική αυτή παρέμβαση αποκαταστάθηκε η ελληνική κυριαρχία στον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης η Ναυμαχία της Αγκάλης υπήρξε η κύρια αφορμή για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, καθώς ο Ιμπραήμ σκόπευε να βγει από το Ναυαρίνο για να τιμωρήσει τον Άστιγγα.

Από το Γραφείο Δημάρχου

 

 

 fokidatv.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών