Δήμαρχοι Στερεάς: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός μας από το σχεδιασμό για το προσφυγικό

 http://www.fokidanews.gr/wp-content/uploads/%CE%A0%CE%95%CE%94-2-1.jpg

Ψήφισμα εξέδωσε η ΠΕΔ για τον τρόπο χωροθέτησης των δομών ασύλου
Ψήφισμα με το οποίο ζητούν να συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την εγκατάσταση νέων δομών ασύλου και να έχουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Στερεάς στην τελευταία συνεδρίασή της.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Ν. Σουλιώτης έλαβε τη σύμφωνη ννώμη του Σώματος κι έθεσε προς συζήτηση, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα για του μεταναστευτικού και για τον τρόπο χωροθέτησης των δομών ασύλου.
«Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτός ο αποκλεισμός των Δήμων και των Π.Ε.Δ. από τις συζητήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος του μεταναστευτικού και του τρόπου χωροθέτησης των δομών ασύλου. Εμείς οι Δήμοι, όντας ο εγγύτερος βαθμός στις τοπικές κοινωνίες είμαστε σε θέση να προτείνουμε λύσεις ή να αποκλείσουμε προτάσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα λύσουν. Φυσικά και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας αλλά θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο, διαβούλευση που θα ξεκινά από το επίπεδο των Δήμων ή και ακόμη πιο χαμηλά από τις Τοπικές Κοινότητες. Επίσης πρέπει να τίθενται προδιαγραφές στις δομές ασύλου που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, θα προασπίζουν τη δημόσια υγεία και θα δημιουργούν δικλείδες ασφάλειας τόσο εντός των δομών όσο και στις γειτονικές τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα στην περίπτωση του σχεδιασμού δημιουργίας νέας δομής στην Μαυρομαντήλα του Δήμου Λαμιέων, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει διασφαλιστεί και για τον λόγο αυτό θεωρώ πως πρέπει να ταχθούμε υπέρ μιας νέας συζήτησης περί της χωροθέτησης και των προδιαγραφών από μηδενική βάση στην οποία θα συμμετέχει η Π.Ε.Δ. και ο Δήμος, όπου θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σουλιώτης.
Το σύνολο των παρόντων μελών συμφώνησε με τις θέσεις του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.
Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για το μεταναστευτικό και για τον τρόπο χωροθέτησης των δομών ασύλου.
Η Π.Ε.Δ. και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας δηλώνουν απερίφραστα ότι, όπως μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν να έχουν τη διάθεση μιας καλής συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεταναστευτικού.
Δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες οι Δήμοι αποτελούν τους εγγύτερους φορείς, ζητούμε:
    1.    Οι Π.Ε.Δ. και οι Δήμοι να συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν την εγκατάσταση νέων δομών ασύλου και να έχουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν.
    2.    Οι προτάσεις για εγκατάσταση νέων δομών να συζητούνται αρχικά σε επίπεδο Δήμου και κατά το δυνατόν σε επίπεδο Τοπικής Κοινότητας.
    3.    Οι προδιαγραφές των δομών να εξασφαλίζουν πρωταρχικά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες και τους εργαζόμενους στις δομές, να προασπίζουν τη δημόσια υγεία και να δημιουργούν δικλείδες ασφάλειας τόσο εντός των δομών όσο και στις γειτονικές τοπικές κοινωνίες.
    4.    Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό δημιουργίας νέας δομής ασύλου στην Μαυρομαντήλα του Δήμου Λαμιέων, κι επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει τηρηθεί τασσόμαστε κατά της προοπτικής αυτής και καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να ξεκινήσει τη διαδικασία συζήτησης με τους αρμόδιους φορείς, για την χωροθέτηση της νέας δομής στη Στερεά Ελλάδα από μηδενική βάση.


 19 Φεβρουαρίου 2020
http://www.fokidanews.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών