Ερώτηση στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ για τον άξονα Μπράλλου – Αντιρρίου & την αδειοδότηση κτηνοτροφικών επιχειρήσεων στον Ταμιευτήρα Μόρνου…


Δημήτρης Χ. Κωνσταντόπουλος 
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας   
                                                   
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 Ερώτηση


 Προς: 
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή 
   Θέμα: «Όχι στην επιλεκτική απομόνωση της Φωκίδας- άξονας Μπράλλος – Αντίρριο»
 Κύριε Υπουργέ,
   Τα τελευταία χρόνια, η Φωκίδα βιώνει έναν ιδιότυπο για τον αποκλεισμό σε έργα δημόσιων υποδομών – οδικών αξόνων. 
  Στα μεγάλα οδικά έργα του Αναθεωρημένου ΕΣΠΑ 2014-2020, Απρίλιος 2019, δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά σε πρόβλεψη για υλοποίηση τμήματος επί του άξονα ΜΠΡΑΛΛΟΣ – ΑΝΤΙΡΙΟ και μόλις ώρες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανακοίνωσε την ένταξη, μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων επί του άξονα. Στην ομιλία σας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, δεν έγινε σαφές, καθώς δεν υπήρξε αναφορά, αν υπάρχει σχεδιασμός της Κυβέρνησης επί του άξονα Μπράλλος – Αντίρριο, άξονα που συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας. 
  Τους πολίτες της Φωκίδας προβληματίζει ιδιαίτερα, πως σε ένα έργο που τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν: ωριμότητα μελετών, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ακόμη και πίνακες απαλλοτριώσεων για το τμήμα Τριταία – Αγ. Σπυρίδωνα, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική κίνηση για χρηματοδότηση τμημάτων του έργου, όπως το τμήμα Ιτέα – Γαλαξίδι, ακόμη και από τις εκπτώσεις δημοπρατήσεων που προέκυψαν και προκύπτουν από άλλα έργα. 
   Η Πολιτεία δεν μπορεί να θέσει απαγορευτικό πλαίσιο ανάπτυξης και ανάσχεσης της επιχειρηματικότητας σε Νομούς και ευρύτερες περιοχές, μην επενδύοντας σε υποδομές σε αυτές, ενισχύοντας στην περιφερειακή ανισότητα. 
   Κατόπιν τούτων ερωτάσθε: 
 1. Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο; 
 2. Θα εξασφαλίσει το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών τους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς πόρους, για την τμηματική υλοποίηση του άξονα ΜΠΡΑΛΛΟΣ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα τμήματα, όπως το Ιτέα – Γαλαξίδι; 


Ο ερωτών Βουλευτής 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
....
 Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας 


 Ερώτηση 

Προς: 
 Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη 

 Θέμα: «Ρυθμίσεις για δυνατότητα αδειοδότησης κτηνοτροφικών επιχειρήσεων γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου» 

 Κύριε Υπουργέ, 

  Με τον νόμο 4056/2012 ΦΕΚ Α-52/12.03.2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» δόθηκε η δυνατότητα, σύμφωνα και με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 του νόμου, για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ανάλογα με τη θέση, την ελάχιστη έκταση και τις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων από οικισμούς, όχθες φυσικών και τεχνητών λιμνών, ταμιευτήρων πόσιμου νερού και ποταμών. Οι ρυθμίσεις και προβλέψεις του Ν. 4056/2012, σύμφωνα με το άρθρο 5 και τα παραρτήματα του άρθρου 20 , έδιναν την δυνατότητα σε κτηνοτρόφους και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο νομό Φωκίδας, γύρω από τον Ταμιευτήρα της Λίμνης Μόρνου, να μπορούν να αδειοδοτηθούν. 

  Αυτές οι ρυθμίσεις και προβλέψεις σταμάτησαν να ισχύουν, με νέα νομοθετική ρύθμιση από το 2014, χωρίς έκτοτε να υπάρξει, λύση, ρύθμιση νομοθετική, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ή τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας (υγειονομική διάταξη Α5), Περιβάλλοντος και Υποδομών, που εποπτεύουν ζητήματα περιβάλλοντος χώρου και ποιότητας υδάτων στους Ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ. Για την Φωκίδα και την συγκεκριμένη περιοχή, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, κεντρική στρατηγική προτεραιότητα είναι η στήριξη του Πρωτογενή Τομέα – της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων και της πρώτης μεταποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. 
 Διαφορετικά, ή μη παρέμβαση για την επίλυση του θέματος αδειοδοτησής τους, με σαφείς περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και αποστάσεις από την όχθη του Ταμιευτήρα, σύμφωνα με την δυναμικότητα τους, κατατάσσει τους έχοντες την ευθύνη, σε άβουλους παρατηρητές της οικονομικής ασφυξίας του κλάδου και της περιοχής.

  Κατόπιν αυτών ερωτάσθε: 

 1. Ποιες θα είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με ρυθμίσεις αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, με τα απαιτούμενα περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας, που θα επέτρεπαν και την δυνατότητα αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων και μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου, σε αποστάσεις και κριτήρια ανάλογα με την δυναμικότητα τους; 

  2. Σε ποιο χρονοδιάγραμμα πιστεύει το Υπουργείο ότι θα είναι έτοιμο να επιλύσει το θέμα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και των μονάδων μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εν λόγω περιοχή;

  Ο ερωτών βουλευτής
 Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
 
 
 
 

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

 https://fokidatv.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών