Γιάννης Τριανταφύλλου : Δύο σκέψεις με διακατέχουν και με προβληματίζουν ως δημότη-πολίτη του Δήμου μας.

 Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Διαβάζοντας το έγκριτο φύλλο με αριθμό 3110/07-02-2019 της εφημερίδας «Ωρα της Φωκίδας» εστίασα στην αναδημοσίευση ενός εγγράφου- πρόσκλησης του νυν Δημάρχου στον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης για δημόσιο διάλογο εστιασμένο σε δυο - τρία σημεία .
Δύο σκέψεις με διακατέχουν και με προβληματίζουν ως δημότη-πολίτη του Δήμου μας.
• Πρώτη σκέψη η επιλεκτική αντίληψη του Δημάρχου περί ισοτιμίας ,ισονομίας και δημοσίου διαλόγου.

• Δεύτερη σκέψη η επιλεκτική αντζέντα των θεμάτων προς συζήτηση που θέτει.
Και εξηγούμαι:
Είναι δυνατόν εν ενεργεία Δήμαρχος να καλεί σε δημόσιο διάλογο τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης για θέματα για τα οποία έχει ήδη συζητήσει ,ψηφίσει και δρομολογήσει την εφαρμογή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο?? Μάλλον είναι πανελλαδική πρωτοτυπία.
Αν πρόκειται για δημόσιο προεκλογικό διάλογο ,αν αυτό εννοεί ,ξέρω ότι αυτός γίνεται μεταξύ όλων των υποψηφίων για το Δημαρχιακό θώκο. Φυσικά ο καθένας μπορεί να έχει την δική του ερμηνεία για την έννοια της ισοτιμίας. Θα τον κρίνουν οι πολίτες.
Το ουσιαστικό βέβαια είναι η αντζέντα των θεμάτων προς συζήτηση που αν μη τι άλλο δημιουργεί καχυποψία ακόμη και στον ανυποψίαστο. Υπάρχουν άραγε γκρίζα σημεία γύρω από τα ζητήματα αυτά που προβληματίζουν τον νυν Δήμαρχο για το μέλλον τους ???την αποτελεσματικότητα τους ???Ρωτάω με καλοπροαίρετη διάθεση.
Εγώ βέβαια κατανοώ την ανησυχία του Δημάρχου.
Τα προς συζήτηση θέματα , τίθεται πολλές φορές εν αμφιβόλω στις τάξεις των αυτοδιοικητικών , διότι πρόκειται για αμφισβητούμενες δράσεις κατά την εφαρμογή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έχει καταδείξει μέχρι τώρα η εμπειρία ότι για να επιτύχουν αποτελεσματικά βασικό κριτήριο είναι αυτό του «κρίσιμου πληθυσμιακού μεγέθους» ενός φορέα αλλά και της αποτελεσματικότητας , διαφάνειας ,στελέχωσης , σωστής διαχείρισης κατά την λειτουργία τους αλλά και μιας σειράς άλλων σημαντικών κριτηρίων.
Υπάρχουν έτσι ΔΕΥΑ επιτυχημένες όπως πχ η ΕΥΑ Θεσσαλονίκης αλλά και πληθώρα χρεωκοπημένες ,αναποτελεσματικές ,αναξιόπιστες. Η εποχή της δεκαετίας του ΄90 τότε που άνθησαν πέρασε αντιστρεπτί. Τότε αποτελούσαν εργαλείο τώρα μπορεί να εξελιχθούν σε βρόγχο για τους δημότες
Επίσης άλλο η εκχώρηση σε ιδιώτη μιας ανταποδοτικής υπηρεσίας σε Δήμο με αστικό κέντρο ή κέντρα άνω των π.χ. 50.000 κατοίκων και άλλο σε μικρό Δήμο με διάσπαρτο πληθυσμό σε τριάντα πέντε (35) και βάλε χωριά με μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ αυτών. Αναρωτιέμαι αν εκχωρείς τα λιγοστά σου έτσι και αλλιώς έσοδα σε ιδιώτη τι απομένει για ανταποδοτικό όφελος μέσω έργων ,δράσεων για τους δημότες σου???? Δεν θα αναφερθώ στο πλαίσιο των εκχωρήσεων (αξιοπιστία μελετών , επιμελής εποπτεία κτλ).
Η αποτελεσματικότητά τους θα φανεί στο μέλλον. Έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα ,στα τέσσερα παρελθόντα έτη αδράνειας και απραξίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Τα αποτελέσματα θα τα είχε εισπράξει και ο κόσμος αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος Βέβαια «Γηράσκω αει διδασκόμενος» όπως έχει πει και ο Σόλωνας.
Η αλήθεια είναι ότι πέντε σχεδόν χρόνια «σκότους» ,της σημερινής δημοτικής αρχής, μεταφορικά και κυριολεκτικά δεν φωτίζονται με πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού ,εντυπωσιασμού και επιπολαιότητας .Ο δημόσιος διάλογος με την κοινότητα , δίπλα στους ανθρώπους που στήριξαν την σημερινή δημοτική αρχή προσδοκώντας την πρόοδο σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα για την περιοχή τελικά ποτέ δεν προηγήθηκε των αποφάσεων . Ζητείται πάντα εκ των υστέρων .
Δεν λειτουργούν έτσι όμως οι δημοκρατίες.


Γιάννης Τριανταφύλλου
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών