Ασπασία Μανδρέκα : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Τ.Ε.Ι ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.

η εικόνα προφίλ της Ασπασία Μανδρέκα
Με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο επιχειρείται αναδιάρθρωση στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταργείται ολοκληρωτικά το μοναδικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υφίσταται και λειτουργεί στη Φωκίδα, δηλαδή το Τ.Ε.Ι της Άμφισσας.

Η κατάργηση αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς και άλλους Θεσμικούς της Φωκίδας, που διαχρονικά έδωσαν αγώνες, τόσο για την ίδρυση του ιδρύματος αυτού στην Άμφισσα, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του, την κατασκευή των κτιριακών υποδομών του και τη διατήρησή του στο τόπο μας.
Θα θυμίσω ότι ακόμη και το έτος 2013, επί της δικής μου μικρής βουλευτικής θητείας, όταν το Τ.Ε.Ι της Άμφισσας καταργήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», διότι καταργήθηκαν όλα τα ιδρύματα στην Ελλάδα που είχαν ως γνωστικό αντικείμενο την Εμπορία & Διαφήμιση, δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα με επιτυχή κατάληξη την ταυτόχρονη Επανίδρυσή του με νέο γνωστικό αντικείμενο. Επανιδρύθηκε, δηλαδή, τότε το Τμήμα Τ.Ε.Ι Άμφισσας με γνωστικό αντικείμενο τη Διοίκηση & Οικονομία Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, το οποίο ανήκει στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Η ολοκληρωτική κατάργηση του ΤΕΙ Άμφισσας, που επιχειρείται σήμερα από την Κυβέρνηση Συριζανέλ, αποτελεί, όμως και κυρίως, προσβολή και μάλιστα βάναυση εναντίον των Πολιτών της Φωκίδας, οι οποίοι στο σύνολό τους επιθυμούσαν και επιθυμούν τη διατήρηση του Τ.Ε.Ι στην πόλη της Άμφισσας.
Είναι αδιανόητη και παντελώς ανεξήγητη η ανακοινωθείσα πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στη Φωκίδα. Η απόφαση αυτή, δε, Καταδεικνύει την απροκάλυπτη μεροληψία της Κυβέρνησης Συριζανέλ εναντίον της περιοχής μας, δεδομένου ότι η Άμφισσα είναι η μοναδική πόλη της Στερεάς Ελλάδας της οποίας δεν διασώζεται το Τ.Ε.Ι που διαθέτει. Όλων των άλλων πόλεων, (Λαμίας, Χαλκίδας, Καρπενησίου), τα Τμήματα διασώζονται και εντάσσονται, είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είτε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είτε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι το δήθεν «αντίδωρο» της επιχειρούμενης κατάργησης που προτείνεται των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων με θέμα τον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη με κέντρο τους Δελφούς, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το Τ.Ε.Ι, που μπορεί να λειτουργήσει σε άλλες βάσεις και με άλλους στόχους και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδώσει στην κοινωνία της Άμφισσας και της ευρύτερης περιοχής αυτά που αποδίδει σήμερα το Τ.Ε.Ι της Άμφισσας.
Όπως, έχω πει πολλές φορές, είναι απόλυτη η αναγκαιότητα της διατήρησης του Εκπαιδευτικού Τμήματος στην Άμφισσα, εξαιτίας της έλλειψη άλλων πηγών προσπορισμού των πολιτών της, αλλά και της δυσκολίας οικονομικής ανάπτυξης προς άλλες κατευθύνσεις, λόγω των υφισταμένων οικιστικών και άλλων περιορισμών της περιοχής, αλλά και λόγω της πνευματικής αναβάθμισης που προσφέρει το ίδρυμα στην περιοχή. Καθίσταται, λοιπόν, περισσότερο από φανερό ότι, άν καταργηθεί το Τ.Ε.Ι της Άμφισσας, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για την πόλη της Άμφισσας και τη Φωκίδα γενικότερα.
Μετά απ’ όλα αυτά καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απολογηθεί προς το Λαό της Άμφισσας και της Φωκίδας για την σχεδιαζόμενη και «προ των πυλών» αδικία εναντίον του και να ανακαλέσει άμεσα το σχέδιο κατάργησης του Τ.Ε.Ι της Άμφισσας.
Καλείται ο βουλευτής, κ. Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος είναι ο μοναδικός βουλευτής της Φωκίδας και ο οποίος ανήκει στην Κυβερνητική πλειοψηφία, να λάβει θέση για το ζήτημα, δεδομένου, ότι όπως αποκάλυψε, σήμερα, η εφημερίδα «Η Ώρα της Φωκίδας», γνώριζε εξ αρχής το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παραβρέθηκε σε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον Υπουργό, κ. Γαβρόγλου, χωρίς να διατυπώσει καμία αντίρρηση για την κατάργηση του Τ.Ε.Ι Άμφισσας.
Επειδή, δε, ποτέ δεν είναι ….. αργά, καλείται ο Βουλευτής να αντιδράσει, έστω και τώρα, και να αποτρέψει την επιχειρούμενη κατάργηση του Τ.Ε.Ι της Άμφισσας.
Σε κάθε περίπτωση, Υπουργείο και Βουλευτής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ολόκληρη η Φωκική Κοινωνία είναι αντίθετη στην κατάργηση του Τ.Ε.Ι και ότι όλους μας θα μάς βρουν «απέναντι» στην πραγματοποίησή της.
Άμφισσα, 6-7-2018,
Ασπασία Π. Μανδρέκα.
Δικηγόρος, τ. Βουλευτής Φωκίδας.
Ασπασία Μανδρέκα
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών