Ειδικό σχέδιο για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό ενόψει θερινής σεζόν

Ειδικό σχέδιο για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό ενόψει θερινής σεζόν

Ένα δίχτυ που θα σχηματίσει ένα πλωτό φράγμα σχεδιάζουν οι τοπικές αρχές

Το καλοκαίρι του 2017, το οποίο εξελίχθηκε σε «εφιάλτη» για τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό λόγω της εισβολής από τσούχτρες, δίδαξε στις τοπικές αρχές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να γίνεται από
νωρίς. Έτσι φέτος καταστρώθηκε σχέδιο δράσης από νωρίς, καθώς οι τσούχτρες άρχισαν ήδη να "βολτάρουν" στις παραλίες της Κορίνθου και της Πάτρας, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε λουόμενους και καταστηματάρχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προωθηθεί από το δήμο της Κορίνθου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου φάκελος για το πρόβλημα, ο οποίος μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας και ζητείται έγκριση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την προμήθεια και τοποθέτηση των ειδικών διχτυών όπου χρειάζεται. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), μία από τις παραμέτρους που έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη του πληθυσμού των μεδουσών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών.Με βάση τοποθετήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, το πρόβλημα αποδίδεται και στην υπεραλίευση που αφανίζει τα ζώα τα οποία τρέφονται με μέδουσες.
Πάντως το φαινόμενο σίγουρα δεν είναι ελληνικό καθώς σε σλοβένικη έρευνα που είχε εστιαστεί στην περιοχή της Αδριατικής, διαπιστώνεται ότι οι τσούχτρες και τα άλλα συγγενικά ζελατινώδη θαλάσσια πλάσματα κάνουν την εμφάνισή τους εξαιτίας των ίδιων των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις μέδουσες και στις ανθρωπογενείς κατασκευές μέσα στη θάλασσα καθώς έτσι οι μέδουσες μπορούν να επιβιώνουν ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο περιβάλλον τους, όπως η θαλάσσια ρύπανση. Όσο πιο κοντά στα θαλάσσια ρεύματα βρίσκεται μια ανθρώπινη υπεράκτια κατασκευή, τόσο περισσότερο διευκολύνει τις μέδουσες να αναπτυχθούν.
Η ίδια μελέτη ανέφερε ότι η αύξηση και εξάπλωση του πληθυσμού τους οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών που τρώνε τις μέδουσες και η αυξημένη απορροή στις θάλασσες θρεπτικών χημικών ουσιών.

Περισσότερα:  E-Daily.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών