Πλοίο του τουρκικού Ναυτικού αγκυροβόλησε στην Στρογγύλη! - Η Άγκυρα αμφισβητεί το σύμπλεγμα της Μεγίστης

Πλοίο του τουρκικού Ναυτικού αγκυροβόλησε στην Στρογγύλη! - Η Άγκυρα αμφισβητεί το σύμπλεγμα της Μεγίστης
Toυρκικό πολεμικό πλοίο αγκυροβόλησε στην Στρογγύλη! 
Συντονισμένο σχέδιο «τεσταρίσματος» των αντανακλαστικών και της ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, φαίνεται πως ήταν η χθεσινή υπερπτήση του ελικοπτέρου ΑΒ-412 της τουρκικής Ακτοφυλακής στη Ρω η οποία και κατέληξε σε χρήση πυρών από την ελληνική φρουρά της νήσου.

Μερικές ημέρες πριν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη νήσο Στρογγύλη και... έδεσε.
Παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες! Η Στρογγύλη βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του συμπλέγματος της Μεγίστης.
Το περιστατικό αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία» δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω.
Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί απο το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 που η ελληνική πλευρά και αυτή σχεδιασμένα και συντονισμένα έκανε χρήση πυρών, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ο πλέον η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.
Όπως αναφέραμε χθες οργανωμένη αντίδραση και όχι αυτόματη εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής αποτέλεσε η ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών στο ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής ΑΒ-414 το οποίο ενεπλάκη την προηγούμενη νύχτα σε «θερμό» επεισόδιο με την φρουρά της νήσου Ρω.
Το ελικόπτερο εντοπίστηκε τόσο από εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ΑΣΕΠΕ ΕΜΡ-145 Erieye όσο και από τον σταθμό ραντάρ της Ζήρου στην Κρήτη.
Αμέσως ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων για την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου και υπήρξε επικοινωνία με την φρουρά στην Ρω ότι εντός των επόμενων λεπτών θα προσεγγίσει τουρκικό ελικόπτερο το νησί.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι η προειδοποίηση συνδέθηκε και με εντολή έναρξης προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών σε περίπτωση που θα επιχειρήσει να περάσει πάνω από το ελληνικό έδαφος ή και να προσεγγίσει τις ακτές του νησιού όπως και έγινε.
Η εντολή έναρξης πυρών δόθηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ε.Αποστολάκη, μετά από έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου.
Το τουρκικό ελικόπτερο προσέγγισε σε μεσαίο ύψος με σβηστά φώτα και αμέσως ¨«η νύχτα έγινε μέρα» καθώς εκτός από τα τροχιοδεικτικά πυρά (μαζί με πραγματικά προειδοποιητικά πυρά) ερρίφθησαν και φωτοβολίδες.
Λίγο μετά ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ επισκεπτόμενος ναύσταθμο δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο». 
Είναι σαφές ότι αμφισβητείται το σύμπλεγμα της Μεγίστης διότι πλησιάζει η ώρα των... υδρογονανθράκων

 http://www.pronews.gr/
 11/04/2018 - 08:53
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών