Κλείνει η συμφωνία: Περικοπές σε συντάξεις από το 2019 και μείωση αφορολογήτου από το 2020

Κλείνει η συμφωνία: Περικοπές σε συντάξεις από το 2019 και μείωση αφορολογήτου από το 2020
Κόβονται οι συντάξεις από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020 όπως είχε συμφωνηθεί εξ'αρχής
Επιταχύνονται οι εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του 3ου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας. 

Kυβέρνηση και δανειστές, έχουν θέσει ως αρχική ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στην Ελλάδα την 14 Μαΐου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level agreement) μέσα σε ένα διάστημα δέκα ημερών, ως το Eurogroup της 24 Μαΐου του 2018, ή στην χειρότερη περίπτωση, λίγες ημέρες μετά από αυτό. 
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές, που μίλησαν στο
«protothema.gr», το πρωί της Πέμπτης, τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Αφορολόγητο: Αν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ είναι πλέον πιθανό, να υποχωρήσει στο αίτημά του για την μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και το μέτρο να παραμείνει ως έχει και να εφαρμοστεί όπως έχουν ψηφίσει ΣΥΡΖΙΑ και ΑΝΕΛ, το 2020.
2. Συντάξεις: Εκεί τα νέα δεν είναι καλά. Παρά τις προσπάθειες της Κομισόν να αναβληθεί η εφαρμογή του αφορολόγητου. Ευρωπαϊκές πηγές πέραν της Κομισιον, υπολογίζουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019, αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περάσει από την γερμανική Βουλή με επιτυχία τη λύση που σχεδιάζεται για το χρέος.
3. Τράπεζες: Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν κλίμα ανακωχής, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του Ταμείου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημένειότι μετά την ανακοίνωση των stress test των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, το ΔΝΤ, να μην «στήσει καβγά» με την πλευρά Ντράγκι και να μην επιμείνει να «πέσουν» στις τράπεζες στα δέκα δισ. Ευρώ από τον ΕSM, που ανέφερε σε παλαιότερη έκθεσή του ότι μπορεί να χρειαστούν.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση ενθαρρύνεται και εν μέρη διευκολύνεται με κυρίαρχο τον ρόλο του Βερολίνου, να ολοκληρώσει εντός χρόνου την αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει, στο λεγόμενο μνημόνιο χωρίς λεφτά που θα ισχύσει μετά τις 28 Αυγούστου, (και το οποίο θα δίνει ελάφρυνση χρέους), να υπάρχουν τα εξής:
1. Ρήτρα μηαναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα μνημόνια, χωρίς εκπτώσεις και αλλαγές ούτε στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ).
2. Να εφαρμοστεί κανονικά το λεγόμενο προνομοθετημένο πακέτο, για την μείωση των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020.
3. Να καταρτηθεί, μια αξιόπιστη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα δεσμεύει την κυβέρνηση.
4. Να μην χαλαρώσει η λιτότητα καθόλου έως το 2022, δηλαδή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμείνει στο 3,5% ως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της σε αυτό το στόχο, ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2018-2022, που θα περιλαμβάνει αυτό το στόχο, πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο στο τέλος του καλοκαιριού.

http://www.pronews.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών