ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ : Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΙΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της 01ης/12.01.2018συνεδρίασης
της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Δελφών


            ΘΕΜΑ 01ο : Περί λιμενικών ταμείων στο Δήμο Δελφών.


Στην Άμφισσα σήμερα, 12.01.2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00μ.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα
του Δήμου Δελφών (Πλατεία Κεχαγιά), συνήλθε σε συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, κ. Αθανασίου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με το άρθρο 62 Ν.3852/2010.
                Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο οχτώ (08) μελών βρέθηκαν παρόντα τα παρακάτω οχτώ (08) μέλη:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1.Παναγιωτόπουλoς Αθανάσιος, Δήμαρχος

2.Αγγελόπουλος Αριστείδης, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Άμφισσας

3.Τσονάκας Αθανάσιος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξιδίου
ΚΑΝΕΙΣ
4.Μίχος Νεκτάριος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δεσφίνας

5.Αναγνωστόπουλος Λουκάς, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δελφών

6.Πιλάλα–Τσακίρη Τριανταφυλλιά, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας

7.Γεωργίου Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού και Γραβιάς

8. Ανδρεοπούλου Μαρία, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλλιέων





Στη συνεδρίαση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Θεοφάνης Ηλίας, η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελισάβετ Κοτσάνου- Ρομβοτσάνου και η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου κ. Αικατερίνη Καραδήμα.
Επίσης παραβρέθηκε και η Παπαδήμα Αναστασία υπάλληλος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών.




                Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το πρώτο (01ο) θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπή ότι συνοδευόμενος από το νομικό σύμβουλο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, κ. Άγγελο Πραγιάτη, στις 16.06.2017, συνάντησε το διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, παρουσία νομικού συμβούλου του Υπουργείου.
Η συζήτηση αφορούσε τη στάση του Υπουργείου σχετικά με τις δύο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, ληφθείσες με συντριπτική πλειοψηφία, με τις οποίες ζητάμε: α) τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δελφών με έδρα την Ιτέα και β) τη διατήρηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, με βάση την πρόβλεψη του άρθρου 103 παρ. 3 Ν.3852/2010.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Παπασταμόπουλος, ομιλώντας εξ ονόματος του Υπουργού, μας διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει ταυτόχρονα τόσο το δίκαιο και εύλογο του αιτήματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όσο και το απολύτως σύννομο αυτού, αφού ήδη –κατά τα λεχθέντα του- έχει ερευνηθεί το ζήτημα. Ουσιαστικά το θέμα μας παρουσιάστηκε ως λήξαν και τυπικό. Ως επιβεβαίωση των λεχθέντων ακολούθησε το με αριθμ. πρωτ. 24019/14.07.2017 έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας του υπουργείου, κ. Γιαβή, που μας ενημέρωνε για τις προθέσεις του Υπουργείου με το ίδιο πάντα σκεπτικό.
Ακολούθησε μια περίοδος αδράνειας εκ μέρους του Υπουργείου, παρά τις συνεχόμενες δικές μας οχλήσεις, με κορυφαία την έκδοση της από 13.10.2017 κοινής ανακοίνωσης όλων των φορέων και πολιτών του Γαλαξιδίου, οι οποίοι ζήτησαν άμεση συνάντηση και ενημέρωση από τον Υπουργό, διαβλέποντας μια σημαντική κωλυσιεργία και διαισθανόμενοι (και με βάση τις πληροφορίες που είχαμε εμείς συγκεντρώσει) ότι η στάση του υπουργείου έχει μεταβληθεί.
Ακολούθησε το από υπ΄ αρ. πρωτ. 40930,32622/08.12.17 έγγραφο της κ. Γιαβή, η οποία με υπηρεσιακή γλώσσα μας ενημερώνει ότι η τελική νομική ερμηνεία του Υπουργείου δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και παρά την έκκληση τόσο ημών, όσο και όλων των φορέων του Γαλαξιδίου για ενημέρωση. Ουσιαστικά δεν έχει λάβει απάντηση το κρίσιμο ερώτημα: Έχει μεταβάλει πολιτική άποψη το Υπουργείο Εσωτερικών ή όχι; Κατά τη συνάντηση με τον κ. Παπασταμόπουλο μας δηλώθηκε, ως ανωτέρω, η γνώμη του Υπουργού όχι μόνο για τη νομική ευστάθεια του αιτήματός μας, αλλά και για την πολιτική ορθότητά του (χαρακτηρίστηκε απολύτως εύλογο και τεκμηριωμένο). Και αν ακόμη δεχτούμε το όψιμο επιχείρημα της κ. Γιαβή ότι η συνύπαρξη δύο δημοτικών λιμενικών ταμείων δεν ευσταθεί νομικά, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο Υπουργός δε βρίσκει στο εξής εύλογο το αίτημά μας, όπως μας είχε μεταφέρει ρητά ο Διευθυντής του γραφείου του.
Και αν μεν ο κ. Υπουργός έχει μεταβάλει πολιτική άποψη, αυτό οφείλει επίσημα να το απαντήσει, όχι μόνο στο Δήμο μας, αλλά και σε όλους τους φορείς του Γαλαξιδίου, που έχουν ζητήσει από καιρό επίσημη ενημέρωση.
Αν πάλι ο κ. Υπουργός έχει την ίδια άποψη που μας είχε μεταφέρει ο κ. Παπασταμόπουλος, τότε οφείλει: α) να ζητήσει μια επίσημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) ώστε να κριθεί με ασφάλεια η ερμηνεία του άρθρου 103 παρ.3 Ν.3852/2010 και β) στην περίπτωση που και το Ν.Σ.Κ. κρίνει ότι υπάρχει τυπικό κώλυμα εκ του νόμου, τότε το Υπουργείο έχει κάθε ευχέρεια να βελτιώσει τη νομοθεσία με βάση την πολιτική του άποψη περί του ζητήματος, όπως πράττει πολύ συχνά η κυβέρνηση, που άλλωστε φέρει το προνόμιο της νομοθετικής εξουσίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αφού άκουσε τον Πρόεδρο και έλαβε υπόψη τα παραπάνω,
αποφασίζει ομόφωνα
Ότι το αίτημα του Δήμου Δελφών δε μπορεί να είναι άλλο παρά να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση από τον Υπουργό Εσωτερικών και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και ο βουλευτής του Νομού μας, κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, που επίσης έχει δεσμευτεί με δηλώσεις του για την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, κατά το αίτημα της κοινωνίας του Γαλαξιδίου και του Δήμου Δελφών.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 01/12.01.2018.


Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                ΤΑ ΜΕΛΗ





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                           ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ: 01/2018

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ      

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ                                                          

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                              ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;  01/2018


Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Ταχ. Κωδικός: 33100, Άμφισσα
Πληροφορίες: κ. Αναστασία Παπαδήμα
Τηλέφωνο: 2265350030
Fax: 2265350054
Ηλεκτ. Δ/νση:a.papadima@delphi.gov.gr                            


ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών