Η παραδοχή Χουλιαράκη για Μνημόνια & κρίση και η συνειδητοποίηση για Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ ότι η επιτροπεία θα συνεχιστεί

 https://thecaller.gr/wp-content/uploads/2018/01/xouliarakis_tsakalotos_1901-400x240.jpg
Πώς παλεύουν να «μπαλώσουν» επικοινωνιακά την έξοδο από τα μνημόνια Σε μια παραδοχή που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου, σχολίασε πως τα μνημόνια ήταν απαραίτητα προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Άποψη την οποία πρώτος είχε εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όμως ο πρώην πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα κριθεί αρνητικά γι' αυτήν, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι οι πρώτοι που τον λοιδορούσαν στην... αντιμνημονιακή τους περίοδο.
Αν και ο κ. Χουλιαράκης τυγχάνει τεχνοκράτης και δεν συνδέεται άμεσα πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, απηχεί την αίσθηση που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα και ουσιαστικά οδηγεί στην αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας της συνέχισης της επιτροπείας ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παράλληλα, «αδειάζει» τη διαπραγματευτική τακτική της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015, η οποία δεν αφορά ασφαλώς μόνον τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, ακόμη και σήμερα, υπερασπίζεται τη συγκεκριμένη πολιτική, παρά την αναφορά του σε «αυταπάτες».
Η εκτίμηση Χουλιαράκη πάντως «φωτογραφίζει» και τη σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη συνέχιση της επιτροπείας μετά το καλοκαίρι. Αν και για ευνόητους λόγους ουδείς μιλά στην κυβέρνηση για επιτροπεία, αλλά για «εποπτεία» και ο κεντρικός σχεδιασμός επιτάσσει την αποφυγή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης - η οποία, επί της ουσίας, φέρνει το λεγόμενο «υβριδικό» μνημόνιο - ήδη από το λεξιλόγιο Τσίπρα απουσιάζει ο προσδιορισμός «καθαρή» από την έξοδο που επιδιώκει με το τέλος του προγράμματος.
Προς τούτο και οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών στο Reuters για τριπλή έξοδο στις αγορές, με στόχο τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας 19 δις ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εξασφαλίσει τις δανειακές της ανάγκες έως τα τέλη του 2019. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια δική της προληπτική πιστωτική γραμμή, προκειμένου να αποφύγει τον μνημονιακό «κορσέ» των δανειστών.
Μολαταύτα, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, οι ρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος συνεπάγονται και αυτές υποχρεώσεις που προσιδιάζουν σε ένα light μνημόνιο και σε κάθε περίπτωση σε επιτροπεία. Πράγμα το οποίο έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν οι δανειστές και γι' αυτό ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητείται τρόπος για την... επανασυγγραφή του αφηγήματος της εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση.

 19 Ιανουαρίου 2018
 https://thecaller.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών