Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας προς το βουλευτή Φωκίδας- Χωρίς αντίδραση έως ώρας

 http://www.thrakipress.gr/wp-content/uploads/2015/03/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%83%CE%B7.jpg
Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας προς το βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου ώστε να ενημερωθεί για τη θέσπιση υποχρεωτικότητας στον θεσμό της διαμεσολάβησης. Η επιστολή έχει σταλεί στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς όμως έως αυτή τη στιγμή να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πευρά του βουλευτή. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κε Βουλευτή Φωκίδας,

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι εισάγει προς ψήφιση αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα διατάξεις για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, οι οποίες αναρτήθηκαν για διαβούλευση παραμονές της Πρωτοχρονιάς και για πέντε(5) μόνο ημέρες,(κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 6 του Νόμου 4048/2012 -Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης, ΦΕΚ Α΄ 34), προκειμένου να ψηφιστούν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την Παρασκευή 12.01.2018, στα πλαίσια ψήφισης πολυνομοσχεδίου.
Η διαμεσολάβηση ξεκίνησε ως ένας εναλλακτικός θεσμός απονομής δικαιοσύνης, που έχει ως προϋπόθεση την εκούσια βούληση των μερών να συμμετέχουν σ αυτή. Γι αυτό και σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν τέθηκε ως υποχρεωτική προϋπόθεση προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Οι προς ψήφιση διατάξεις για την υποχρεωτικότητα προσφυγής στη διαμεσολάβηση, παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των Πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς προ της προσφυγής επιβάλλουν υποχρεωτικά, να πραγματοποιηθεί μία διαδικασία που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει χαρακτήρα προαιρετικό, καταβάλλοντας όχι μόνο μία ελάχιστη αμοιβή για τον διαμεσολαβητή, αλλά και έξοδα παράστασης για τον πληρεξούσιο Δικηγόρο του κάθε μέρους, οπότε επιβαρύνεται και πάλι ο πολίτης με δαπάνη ύψους πεντακοσίων (500,00)ευρώ τουλάχιστον, για την πρόσβαση στην απονομή Δικαιοσύνης, ακόμη και για υποθέσεις της απλής καθημερινότητας.
Περαιτέρω αντιμετωπίζουν με χαρακτηριστική προχειρότητα ζητήματα πρακτικής εφαρμογής της διαμεσολάβησης, απαξιώνοντας ουσιαστικά την αξία ενός θεσμού που οι δικηγόροι μέσω του Κώδικα περί Δικηγόρων έχουν αναγνωρίσει και έχουν την πρόθεση να υποστηρίξουν, χωρίς όμως να αποδέχονται καταναγκαστικό χαρακτήρα σε αυτή τη διαδικασία, ο οποίος αναιρεί την ίδια την φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης. Τέλος, αναφερόμαστε στις διατάξεις των αρθρ. 20 παρ.1, 26 παρ.3, 94 παρ.4, 95 παρ. 5 του Ελληνικού Συντάγματος, άρθρου 6 παρ.1 και 13 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης της Ρώμης, του 1950, που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 53/1974, για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), άρθρο 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής 2 παρ.3 και 14 παρ. 1 του, με το ν. 2462/1997, κυρωθέντος Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που με τις υπό ψήφιση διατάξεις διαταράσσονται βάναυσα για άλλη μια φορά, αλλά και στην σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου γίνεται λόγος για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της απονομής της Δικαιοσύνης.
Για τον Νομό Φωκίδας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκει σε φτωχά και μεσαία στρώματα, η διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης θα οδηγήσει στον ουσιαστικό αποκλεισμό των συμπολιτών μας από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Σας καλούμε να αντισταθείτε στον αποκλεισμό των πολιτών από την Δικαιοσύνη, που προκλητικά και χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη διαβούλευση με τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση προωθεί μέσω των υπό ψήφιση διατάξεων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άμφισσας βρίσκεται στην διάθεσή σας, μέσω των νόμιμων εκπροσώπων του, για κάθε πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά τις υπό ψήφιση διατάξεις».
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας
Σταυρούλα Ν.Πήττα

 15 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών