ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ηττοπάθεια; Ρεαλισμός; Ή και προδοσία;

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Το θέμα έπαψε να συγκινεί την ελληνική κοινή γνώμη. Ή, τουλάχιστον, δεν τη συγκινεί όσο συγκινούσε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τότε, γέμιζαν οι λεωφόροι και οι πλατείες των μεγαλουπόλεων της χώρας μας από χιλιάδες, σε μερικές περιπτώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες
συμπολίτες μας, που υπερασπιζόντουσαν την ελληνική Μακεδονία. Ή, κατά άλλους, την αποκλειστικότητα της χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας μόνο από εμάς τους Έλληνες.
Γιατί αυτή η μεταβολή; Μήπως κουραστήκαμε; Μήπως μας κατέλαβε ηττοπάθεια; Όπως σε τόσα άλλα ζητήματα, που κατά καιρούς είχαν αναχθεί σε εθνικά; Αυτό θα φανεί. Τουλάχιστον με τα συλλαλητήρια της επόμενης Κυριακής. Εκτός αν προβοκάτορες, που κινούνται από μυστικές υπηρεσίες, κάνουν το θαύμα τους.
Μήπως αυτό αποδεικνύει το ρεαλισμό της ελληνικής κοινωνίας και των εκπροσώπων, που εκείνη έχει επιλέξει; Είτε από κόπωση, είτε από ηττοπάθεια, είτε από ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, οι ρεαλιστές ισχυρίζονται ότι πρέπει να τελειώνουμε με την υπόθεση των Σκοπίων. Το βασικό τους επιχείρημα; Πάνω από εκατό χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Βέβαια, όλοι αυτοί λησμονούν τί στηρίζει τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και ποιά γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται.
Η Ελλάδα δε θεωρείται πια ως προπύργιο της Δύσης και δεν εντάσσεται στις χώρες που αποτελούν το αμυντικό υπογάστριο εναντίον της Ρωσίας. Η Αλβανία πρέπει και μπορεί. Τα Σκόπια πρέπει και μπορούν. Και βρίσκονται υπό αναστολή. Η Βουλγαρία πρέπει και μπορεί. Όπως επίσης και η Ρουμανία.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι προωθούμενες λύσεις με σύνθετη ονομασία, που δεν θα περιορίζει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, είναι προδοτικές. Αυτές οι φωνές ανήκουν στην Ακροδεξιά. Και σε ορισμένους κύκλους της Αριστεράς. Η Ακροδεξιά υπερασπίζεται μια πατρίδα που δεν υπάρχει. Και εκείνοΙ οι κύκλοι της Αριστεράς δεν προωθούν καμιά πατρίδα.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο. Να το πούμε πολύ απλά: Το πολιτικό και ιστορικό πρόβλημα για την αναγνώριση των Σκοπίων, ως Μακεδονία, βρίσκεται στον καθοδηγούμενο αλυτρωτισμό των Σκοπίων, που διεκδικούν εδάφη, που ανήκουν στη χώρα μας. Και έχουμε κάνει χοντρά λάθη.
Δεν είναι ζήτημα αν εκχωρούμε ή όχι την ιστορία μας. Άλλωστε η ιστορία του Ελληνισμού εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, που σήμερα δεν διεκδικούμε.
Διαπράττουμε τραγικό λάθος. Έχουμε διασφαλίσει ότι, παρά τις όποιες υποχωρήσεις μας στο όνομα, οι Σκοπιανοί θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους; Τα επίσημα κείμενά τους; Και τα σχολικά βιβλία;

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 18.01.2018

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών