Mέγιστη καταστροφή: 15 νεκροί - 500 σπίτια καταστράφηκαν - 50 σκάφη βούλιαξαν

Mέγιστη καταστροφή: 15 νεκροί - 500 σπίτια καταστράφηκαν - 50 σκάφη βούλιαξαν
Μπορεί από σήμερα να ξεκινάει η επίσημη καταγραφή των ζημιών στη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όμως τα πρώτα στοιχεία και οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, είναι αποκαρδιωτικά. Το γεγονός ότι χρειάστηκε να σχηματιστούν 100 συνεργεία της
Πυροσβεστικής, να επιληφθούν σε περισσότερες από 600 κλήσεις για βοήθεια σε σπίτια και καταστήματα και να απεγκλωβίσουν μέχρι αργά χθες το βράδυ 86 άτομα από οχήματα και οικήματα αποτυπώνει το μέγεθος της ζημιάς. 
Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, σε 390 περιπτώσεις τα συνεργεία έκαναν αντλήσεις υδάτων. Πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα περίπου 200 ήταν καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι όπως βιοτεχνίες ή αποθήκες και τα υπόλοιπα σπίτια που κατοικούνταν. Ζημιές έχουν υποστεί και αρκετά εργοστάσια στην περιοχή όπως και μεγάλες αποθήκες σούπερ μάρκετ - συνολικά περισσότερα από 10 - ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Ουσιαστικά δεν υπάρχει δρόμος σε αυτές τις δύο περιοχές που δεν έχει υποστεί ζημιά ή δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές ή παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τον αριθμό όμως υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300. Τα Ι.Χ αυτοκίνητα, καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές από την εισροή υδάτων είναι διαφορετικά από τα περισσότερα από 20 φορτηγά που παρασύρθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και τα πάνω από πέντε λεωφορεία.
Μεγάλος είναι ο αριθμός των σκαφών που βούλιαξαν ή υπέστησαν ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μεγάλος αριθμός θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης που κατέβασε το ρέμα ενώ άλλα βούλιαξαν από τα ορμητικά νερά ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 50.
Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί, συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις. Την καταγραφή που αφορά στις ζημίες που υπέστησαν τα σπίτια των κατοίκων, πραγματοποιούν οι δήμοι και οι οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Στην αρμοδιότητα των δήμων είναι και η καταγραφή των ζημιών σε φυτικές και ζωικές παραγωγές ενώ τις αποζημιώσεις  αναλαμβάνει  ο ΟΓΑ - ΕΛΓΑ.



 http://www.pronews.gr/
 16/11/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών