Επιτέλους: Η κυβέρνηση καταργεί την Σαρία στην Θράκη και καταργεί την εξουσία των μουφτήδων

Επιτέλους: Η κυβέρνηση καταργεί την Σαρία στην Θράκη και καταργεί την εξουσία των μουφτήδων
Σαρία τέλος: Επιτέλους το ελληνικό κράτος αποφασίζει να συμπεριφερθεί ως κυρίαρχη οντότητα και η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ρύθμιση για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων πολιτών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης και γενικότερα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως είναι η εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση ήρθε από το βήμα του 6ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Κομοτηνή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα.
“Η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα:
–Στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται, ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας. 
–Παράλληλα, ωστόσο, οφείλουμε να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία – όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης – και εργαζόμαστε  εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
–Ενισχύουμε και θα ενισχύσουμε την επόμενη περίοδο- όπου αυτό είναι αναγκαίο- τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια. 
Ειδικότερα για τους Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είπε ότι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου και σημείωσε: “Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ε.Ε. , δεν μας περιποιεί τιμή ως υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:
–Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.
–Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.
–Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.
–Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.
–Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται”.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για “αλλαγές αξιακού χαρακτήρα” και υπογράμμισε: “Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας αρχίζει η σχετική διαβούλευση. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.
Ωστόσο οι αλλαγές που επιδιώκουμε μας αφορούν όλους γιατί είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία. Και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, κάνει πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους”.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να σταματήσει το τουρκικό προξενείο και τους ψευδομουφτήδες του (που δεν έχουν διοριστεί από το ελληνικό κράτος) να δρουν ανεξέλεγκτα ενώ έρχεται λίγες ημέρες πριν την έλευση του Ρ.Τ.Ερντογάν στην χώρα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ενόψει και της περιοδείας του Τούρκου προέδρου στην Θράκη.
Επίσης με τον τρόπο αυτό το ελληνικό κράτος δείχνει διάθεση να θέσει υπό τον έλεγχό του ως οφείλει την παιδεία που παρέχεται στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας και να εμποδίσει έτσι τις όποιες προσπάθειες «τουρκοποίησής» τους από τις οργανωμένες προσπάθειες της Άγκυρας.
Είναι σαφές ότι το αρνητικό παράδειγμα της Καταλονίας κτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να έχει επί της ουσίας παρουσία σε περιοχές όπου πλειοψηφεί η μουσουλμανική μειονότητα. 

http://www.pronews.gr
15/11/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών