ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ιστορική ευκαιρία χωρίς άλλοθι.

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκλογής του αρχηγού της νέας Κεντροαριστεράς. Αν οι δημοσκόποι έχουν ψάξει σωστά τις διαχρονικές τάσεις της κοινής γνώμης, τότε φαίνεται πως η δυναμική, που είχε αναπτυχθεί τον πρώτο καιρό, παρά τις επικοινωνιακές ενέσεις, έχει χαλαρώσει.
Αποδεικνύεται έτσι ότι η κατανάλωση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος στα «διαδικαστικά» συνέβαλε στην «κόπωση» της κοινής γνώμης και των πολιτών που δυνητικά θα είχαν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον.
Πάντως, οφείλουμε να προβούμε σε αρκετές θετικές διαπιστώσεις. Πρώτον: η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών δεν έχει εκτραπεί σε πράξεις, που θα μπορούσαν, για τον καλόπιστο τρίτο, να αμαυρώσουν συνολικά και κεντρικά την κορυφαία αυτή δημοκρατική έκφραση. Δεύτερον: υπήρξαν «χτυπήματα κάτω από τη μέση»! Πλην, όμως, δεν είχαν την ένταση και την έκταση, που καταλαμβάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Τρίτον. ο πολιτικός λόγος που αναπτύχθηκε δεν ήταν εξαιρετικός. Είχε, μάλιστα, κάποια στοιχεία «ξύλινης γλώσσας». Γι’ αυτό και οι τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις δεν εντυπωσίασαν. Δεν ήταν, όμως, και κενός. Κορυφαίο χαρακτηριστικό του ήταν ότι οι υποψήφιοι είχαν κοινές θέσεις στα κρίσιμα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα.
Δεν πρέπει ωστόσο να παραμείνουμε στα διαδικαστικά. Η πρωτοβουλία αυτή, που αρχικά την συνέλαβε, μελέτησε και ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, έχει καθαρά ιστορικό περιεχόμενο. Η χώρα έχει βουλιάξει στα ψέματα, στην ανικανότητα, στη λάσπη, στη συκοφαντία, στις ξεπερασμένες, ιστορικά, ιδέες και ιδεοληψίες, στις διχαστικές προκλήσεις, στον άφρονα τυχοδιωκτισμό και σε κάποιες οδυνηρές μορφές παρακρατικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Όπως και αν αποκαλέσουμε το χώρο ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και στην εθνικολαϊκιστική αριστερά, για ένα είμαστε βέβαιοι. Έχει ιστορική πορεία με καθαρά πατριωτικό χαρακτήρα. Ποτέ αυτή η παράταξη δεν πρόδωσε. Σε κανένα μείζον εθνικό ζήτημα δεν λιποτάκτησε. Ποτέ δεν εκστόμισε «οίκαδε» μετά από μια παράφρονα εθνική περιπέτεια. Σε καμία διεθνή συγκυρία δεν εκπροσώπησε τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους με όρους ταπείνωσης και εξευτελισμού. Δεν δίστασε να ανεγείρει τολμηρούς πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς πολύ πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.
Η πρόσκληση δεν αφορά αυτούς, που «κουράστηκαν». Αυτούς, που ενέδωσαν στον κυβερνητισμό. Τα στελέχη της ποικιλώνυμης «αρπαχτής». Τους καιροσκόπους. Αυτούς, που διαφήμιζαν τις διαφορές τους από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτούς που πρόδωσαν τα μεγάλα οράματα της ανανεωτικής αριστεράς.
Κανένας άλλος δεν έχει άλλοθι για τη μη συμμετοχή του.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Σάββατο, 11.11.2017


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών