Γεωργίου Βασιλάκη : Μια ανάσα πριν τις Γερμανικές εκλογές πως σκέπτονται οι Γερμανοί σε σχέση με την Ελλάδα και η ελπίδα μας.

 η εικόνα προφίλ του George Vasilakis
Μια ανάσα πριν τις Γερμανικές εκλογές πως σκέπτονται οι Γερμανοί σε σχέση με την Ελλάδα και η ελπίδα μας. Ο οικονομικός συντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel Tomas Frike και διευθυντήςτου portal wirtchaftwuder.de. απαντά σε ένα υποθετικό ερώτημα εν πολλοίς φανταστικό πως θα μπορούσε να αποκτήσει επιτέλους ζωντάνια ο ομολογουμένως ανιαρός προεκλογικός αγώνας
στη Γερμανία με μια πρόταση εντελώς ανορθόδοξη (εκλογικά) να ψηφίσουν οι Έλληνες στις γερμανικές εκλογές .Κινούμενος στο χώρο της εκλογικής φαντασίας κάνει αυτή τη πρόταση .Ας αναρωτηθούμε όμως υπάρχει πραγματικής σχέσης με ουσιαστικό περιεχόμενο των γερμανικών εκλογών με την Ελλάδα της κρίσης. << Θα ήταν δίκαιο καταρήν να αφήσουμε μια φορά τους Έλληνες να συναποφασίσουν .Ο υπουργός μας επί των Οικονομικών συναποφάσισε πριν δύο χρόνια για το ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τη λιτότητα με συνεχείς περικοπές και φόρους οι Έλληνες για να πάρουν σε αντάλαγμα φρέσκο χρήμα.Τον Ιούλιο του 2015 οι Έλληνες είπαν ότι δεν θέλουν πια ( να υπάρχει λιτότητα και περικοπές) σε δημοκρατική ψηφοφορία ωστόσο ο δικός μας υπουργός Οικονομικών και οι συνάδελφοι του είχαν άλλη άποψη.Οι κανόνες Σόϊμπλε .Μια τρόπον τινά δημοκρατική κοινοπραξια όπου τη τελευταία κουβέντα έχουν οι Γερμανοί>> Υπάρχουν τρείς σημαντικοί λόγοι που αλληλοεπηρεάζουν τις εξελίξεις στη Γερμανία και οφείλονται στην Ελλάδα. Ο πρώτος λόγος είναι ότι χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν ισοσκελισμένος ο γερμανικός προϋπολογισμός (οι εξελίξεις στο ασθενές άκρο δημιουργούν συνθήκες συσπείρωσης στο ισχυρό κέντρο το ποιά χώρα ωφελείται είναι δεδομένο) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Έλληνες συνέβαλαν στη δημοτικότητα Μέρκελ και στον εκπληκτικό απολογισμό Β.Σόϊμπλε <<Όλο και περισσότερο χρήμα επενδύεται στα γερμανικά ομόλογα και αυτό οφείλεται στις συνεχείς κρίσεις της Ελλάδας Μειώθηκαν λοιπόν τα γερμανικά επιτόκια .Σύμφωνα με το ινστιτούτο IWH o B.Σόϊμπλε εξοικονόμησε 100 δισ ευρώ .Απλά μαθηματικά αρκούν για να συμπεράνει κανείς ότι χωρίς τους Έλληνες δεν θα πετύχαινε ισοσκελισμένο προυπολογισμό (ο Β Σόϊμπλε).>> Ο τρίτος λόγος είναι ο ποιό σημαντικός κατά τον συντάκτη .<<Φυσικά και δώσαμε χρήματα στους Έλληνες .Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς στο ελεεινό συμπέρασμα ότι έχουμε το δικαίωμα να (συν-)αποφασίζουμε τι θα κάνουν>> Στον αντίποδα λοιπόν θα έπρεπε να μπορούν να συναποφασίσουν και να κρίνουν αν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. <<Να κληθούν δηλαδή να λογοδοτήσουν πολιτικά οι υπεύθυνοι.Έτσι όπως γίνεται στίς ώριμες δημοκρατίες>> Στα συμπεράσματα λοιπόν βλέπουμε ότι οι αυξήσεις φόρων και περικοπών στην Ελλάδα επιδείνωσαν τη κρίση από οικονομική σκοπιά.Για τη Γερμανία είμαστε ένα failed state . Όμως υπάρχει και ο αντίλογος << Όπου έγιναν στοχευμένα περισσότερες δαπάνες( στην Ελλάδα) και επενδύσεις και δεν συνεχίζονται οι περικοπές έρχεται ανάπτυξη η οικονομία πρέπει να ανασάνει κάποια στιγμή. Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα>> Συμπερασματικά δεν μπορείς να έχεις το δικό σου (γερμανικό )προυπολογισμό ισοσκελισμένο και να αφήνεις να υποφέρει ο Ελληνικός λαός τη στιγμή που οι άλλες χώρες του νότου βιώνουν κρίση . Η απόφαση αν συνεχιστεί το ίδιο έργο ανήκει στους γερμανούς ψηφοφόρους που καλούνται στις 24/09/2017 να αποφασίσουν για τη δική τους τύχη και τη δική μας ο θεός να βάλει το χέρι του και να δώσει νόηση και φρόνηση πέρα από φανατισμούς και ιδεοληψίες.

 Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού
 Αθήνα Σάββατο 23/09/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών