ΙΤΕΑ... ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΚΑΡΤΕΡΙΑ' ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

  Αποτέλεσμα εικόνας για αυθεντικοί λέβητες και τμήματα στήριξης των μηχανών του πλοίου ΚΑΡΤΕΡΙΑΜΟΥΣΕΙΟ "ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΑΓΚΑΛΗΣ".
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ;
Η είδηση της ανακάλυψης τμημάτων από το κουφάρι του ατμοκίνητου πολεμικούπλοίου «Καρτερία» συμπίπτει φέτος με την επετειακή εκδήλωση στην πόλη μας για την «ναυμαχία της Αγκάλης» και τα εγκαίνια του «μουσείου της πόλης» στο οίκημα Δ.Μερκούρη.
Θάλεγε κανείς πως τα γεγονότα όλως συγκυριακά ωθούν στην αξιοποίηση του νέου μουσείου με τα ευρήματα από το «Καρτερία» και την επισήμανση ότι στον κόλπο της «Αγκάλης» στην Ιτέα , έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία , ναυμαχία με ατμοκίνητο πλοίο.
Θεωρούμε πως ο Δήμος Δελφών θα πρέπει να απαιτήσει να αξιοποιηθεί αυτό το γεγονός και να εκμεταλλευθεί τουριστικά η πόλη της Ιτέας αυτό το ιστορικό γεγονός , μείζονος κατά την άποψή μας, σημασίας.
Ιδέες και τρόποι ανάδειξης του γεγονότος θα υπάρξουν από τους ειδικούς . Ενδεικτικά , θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ένα «Πάρκο ναυμαχίας της Αγκάλης» στην περιοχή των «Γαλλικών Μώλων» στο σημείο δηλαδή που έγινε η ναυμαχία.
Ένα μικρής κλίμακας ομοίωμα του πλοίου πάνω σε βάθρο σε χώρο επισκέψιμο από τουρίστες κρουαζιέρας με παράλληλη αναβάθμιση της δυτικής υποβαθμισμένης πλευράς της πόλης.
Η άποψη του συλλόγου «Καρτερία» είναι απόλυτα θετική στο σχετικό αίτημα του συμπολίτη μας Στάθη Μαλάκη , που έγινε ομόφωνα δεκτό στο τοπικό συμβούλιο Ιτέας την 25η/9/2017 , όπως το εισηγήθηκε η τοπική σύμβουλος Μ.Καλπούζου.
Είναι μία ιδέα που θέλουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε!
Παραθέτουμε το αίτημα του κ.Στάθη Μαλάκη .
Να σημειωθεί πως οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.


ΠΡΟΣ
ΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΟ  ΔΕΛΦΩΝ  κ.  Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΤΗΝ  κ.   ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ  Δ.Ε. ΙΤΕΑΣ .Τ. ΠΙΛΑΛΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
ΤΟΝ  ΠΡΟΕΔΡΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ   κ.  ΤΕΝΤ  ΓΟΥΟΡΘ
Ιτέα, 25/9/2017
ΘΕΜΑ :   Αίτημα όπως τα μηχανικά  εξαρτήματα του ατμοκίνητου πολεμικού  πλοίου  “ Καρτερία“  αποδοθούν στο  ιστορικό  μουσείο  πόλης της  Ιτέας.
                   Το Γενικό   Επιτελείο  Ναυτικού  ανακοίνωσε  ότι  την  Πέμπτη   21/9/2017  σε  ειδική εκδήλωση   που  πραγματοποιήθηκε   στο   Ναύσταθμο   Σαλαμίνας   (ΔΔ/ΝΣ)  παρουσία   του  Α/ΓΕΝ   Αντιναυάρχου  κ.  Νικολάου Τσούνη   Π.Ν.  όπου παρουσιάστηκε από τον ομιλητή   κ.  Μιχάλη  Λεφαντζή  αρχιτέκτονα  μηχανικό του  Υπουργείου  Πολιτισμού όπου  τεκμηρίωσε με επιστημονικό τρόπο ότι στην κίνηση  Λιμένος  υπηρεσία ΔΔ/ΝΣ  Ναυστάθμου  Σαλαμίνος βρίσκονται οι  αυθεντικοί λέβητες και τμήματα στήριξης των μηχανών του πλοίου  ΚΑΡΤΕΡΙΑ κατασκευής 1820 – 1825.  Κατόπιν τούτου είναι επιτακτική ανάγκη, όπως η πόλη της Ιτέας  και ο Δήμος Δελφών να συντάξει  μια ολοκληρωμένη πρόταση   προς το Υπουργείο  Εθνικής  Αμυνας,     Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ώστε να περιέλθουν  τα  μηχανικά εξαρτήματα αυθεντικοί λέβητες και τμήματα στήριξης των μηχανών του πλοίου στην πόλη της Ιτέας και να αναδειχτούν εκεί που έδρασε πολεμικά το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο και είχε μάλιστα νικηφόρο αποτέλεσμα στην Ναυμαχία της  Αγκάλης.!    Μάλιστα με το νεοσύστατο Ιστορικό Μουσείο της Πόλης θα είναι το κύριο έκθεμα του μουσείου.  Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη αλλά τα όπλα της πόλης και του Δήμου είναι το Π.Δ./1989 όπου θεσμοθετήθηκε η ιστορικότητα του γεγονότος της Ναυμαχίας της Αγκάλης και η ανάδειξη της πόλης της Ιτέας σε Δήμο καθώς και ο εορτασμός της Ναυμαχίας της Αγκάλης σαν τοπική γιορτή την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου.
                   Επιπλέον το γεγονός είναι, ότι η Ιτέα, ως λιμάνι των Δελφών με μεγάλη επισκεψιμότητα σαν πύλη εισόδου, που μαζί με τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, προσφέρονται για ανάδειξη του Ιστορικού γεγονότος και αξιοποίησης των μηχανικών εξαρτημάτων του πλοίου Καρτερία. Μετά τα παραπάνω εισηγούμαι στον Πρόεδρο του συμβουλίου και το τοπικό συμβούλιο  το θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως και λόγω της επιτακτικότητας στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου να παρθεί  η απόφαση για άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες όπως τα μηχανικά εξαρτήματα  του πρώτου ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου αποδοθούν στην πόλη της Ιτέας, όπου  και ανήκουν.                                                                                                
                                                                                         Ο       Αιτών 
                                                                                Ευστάθιος   Σωτ.  Μαλάκης
               Γραμματέας Α’βάθμιας Σχολ. Επιτροπής-Επιλαχών Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε.Ιτέας
                                                                                         Η  Εισηγήτρια
                                                     Καλπούζου Μαρία  / Αντιπρόεδρος Δ.Κ. Ιτέας     

          Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για αυθεντικοί λέβητες και τμήματα στήριξης των μηχανών του πλοίου ΚΑΡΤΕΡΙΑ
 

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών