ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Καλοπερνούν οι αριθμοί… Εμείς;

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Τα νούμερα είναι καλά. Περισσότερες αφίξεις από κάθε άλλη χρονιά. Οι γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε μεγάλες περιπέτειες. Έχουν βυθιστεί σε κύκλους βίας.
Τα καλά νούμερα δεν οφείλονται στην κυβέρνηση. Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι η
υπερφορολόγηση. Σε τέτοιο επίπεδο, που ο τουρισμός στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, είναι πιο ακριβός. Και δεν έχουμε βελτιώσει ακόμα τις υποδομές. Για επισκεφτείτε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Οι τουρίστες ταλαιπωρούνται. Και κατά την άφιξή τους. Και κατά την αναχώρηση. Οι τελευταίες εικόνες από την πατρίδα μας.
Παραμένει, όμως, γοητευτικό όλο το ανάγλυφο του νησιού μας. Οι παραλίες μας. Όσες τουλάχιστον δεν έχουν κακοτυχήσει στα χέρια εκείνων που χτίζουν αυθαίρετα. Η πολιτισμική μας κληρονομιά. Όσο αυτή δεν συλιέται και κατακλέβεται. Η ζωντανή μας παρουσία με τα ήθη και έθιμά μας. Όσο αυτά δεν γίνονται πρόσχημα και υποκρισία. Οι υπηρεσίες μας. Όσο κρατούν κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος.
Αυτά δεν σημαίνουν ότι ο τουρισμός πάει καλά για όλους μας. Ότι ο τουρισμός είναι αναπτυξιακός παράγοντας. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά. Πόσα από τα πράγματα που πωλούνται σε αυτά τα έχουν φτιάξει ελληνικά χέρια; Δύσκολο να τα βρείτε. Για επισκεφτείτε τις υπηρεσίες εστίασης των τουριστών; Πέρα από τη ρακή, τη ντομάτα (όχι πάντοτε), τα αγγούρια μας τί άλλο από τη διατροφή μας τους προσφέρουμε;
Το χρόνο εισάγουμε 5,5 δισεκατομμύρια αγροτικά προϊόντα. Και είναι βέβαιο, πως το 85% των προϊόντων, που καταναλίσκονται στα ξενοδοχεία μας, είναι εισαγόμενα. Για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τί από τον εισαγόμενο πλούτο εισπράττουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα; Όλα όσα ακούμε δεν είναι ευχάριστα.
Και από την άλλη, για να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά; Από όλο αυτόν τον τζίρο τί και πόσο οφείλεται στη δική μας αποταμίευση; Τι και πόσο προέρχεται αποκλειστικά από τον τραπεζικό δανεισμό;
Σε λίγες μέρες θα επισκεφθεί το νησί μας ο πρωθυπουργός. Θα επιχειρήσει να μας μιλήσει για τη συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη. Θα μας χαρίσει καλά λόγια. Θα πει κι αυτός το δικό του success story. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δείγματα καλής γραφής.
Όλες τις προηγούμενες μέρες μας βασάνισαν οι ειδήσεις για την επένδυση στη Χαλκιδική. Και οι ειδήσεις για την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού. Φαίνεται πως και αυτή θα ταξιδεύει συνεχώς. Καταστρέφοντας ό,τι βρει μπροστά της.
Τον πρωθυπουργό θα τον περιμένουν οι αγρότες. Και, ίσως, όσοι δουλεύουνε στον τουρισμό.
Για σκεφτείτε το…
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 19.09.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών