Συνεχίζεται κανονικά η γεώτρηση στην Κύπρο - ΗΠΑ και Γαλλία μπλοκάρουν την Τουρκία

http://newsone.gr/img/articles/596c9bf9b5058.jpg
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο μπλοκάρει στις συχνότητες τουρκικών μαχητικών ενώ προχωρούν ομαλά οι έρευνες στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ με το γεωτρύπανo να φτάνει στα 1700 μέτρα…

Το τρυπάνι της Total βρίσκεται ήδη στον βυθό της Μεσογείου, σε βάθος που προσεγγίζει τα 1799 μέτρα, με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Οι κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας και στο διπλωματικό πεδίο
Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού ενώ την Κύπρο επισκέπτεται από σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του ίδιου του Εμμανουέλ Μακρόν. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» που πλέει κοντά στη γεώτρηση του  «West Capella» μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο σημείο της γεώτρησης.
Βόλτες του Barbaros
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει να περιφέρεται στα δυτικά της Κύπρου μπαινοβγαίνοντας στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) η οποία παρακολουθεί από απόσταση τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Το βασικό, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι να μην δημιουργείται πρόβλημα στη γεώτρηση και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε σχέση με τη τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» ανέφερε πως δεν υπήρξε κάτι ανησυχητικό, πέραν του ότι προσέγγισε σε σημείο «στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε σχέση με το «πολεμικό κλίμα» που δημιουργείται από κάποια ΜΜΕ,  Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι μεταδίδονται «πληροφορίες» που δε ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Κατέληξε λέγοντας πως η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην ΑΟΖ και κινείται αναλόγως.
Εθνικό Συμβούλιο
Επίσης συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι ηγέτες των κομμάτων μετά την ενημέρωση που είχαν χθες από τον πρόεδρο Αναστασάδη για τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά, θα καταθέσουν εισηγήσεις για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι αύριο με τη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για σκοπούς συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ ενδεχομένως να επανέλθει για να καταβληθεί νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

 http://www.pronews.gr/
 17/07/2017 - 13:58
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών