Το πιο κρίσιμο Euroworking Group: Σήμερα «κληρώνει» για το ελληνικό χρέος

 
ΗΜΕΡΑ-«ΟΡΟΣΗΜΟ» Η 22 ΜΑΪΟΥ Σήμερα το απόγευμα διεξάγεται το πιο κρίσιμο Euroworking Group όπου θα γίνει η αναλυτική επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται στην Βουλή τις επόμενες ημέρες καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η μείωση του ελληνικού χρέους αλλά και το κατά πόσο θα είναι εφικτή η διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον πέντε χρόνια


Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ελληνική πλευρά ανέλαβε την υποχρέωση να περάσει από την Βουλή μέτρα σχεδόν 5 δισ. ευρώ έως το 2021 η «συνεισφορά» αυτή στη συνολική λύση (με χρέος και ΔΝΤ) δεν είναι τελικά αρκετή. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια δέσμευση της κυβέρνησης για την παράταση της λιτότητας στο επίπεδο του 3,5% (ή 4% όπως γράφει το Πολυνομοσχέδιο) ενδεχομένως έως και το 2023 (!), κάτι που σημαίνει έξι χρόνια ασφυκτικής λιτότητας μέσω της παράτασης των υπερπλεονασμάτων.  


Αν όλα εξελιχθούν ομαλά για το χρέος και τα πλεονάσματα και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή τότε η Δευτέρα της 22 Μαΐου θα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς η τρόικα θα υποβάλλει στο Eurogroup μια θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ώστε να επικυρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μαζί με αυτό θα οριστούν επακριβώς τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την διαγραφή χρέους.

Η νέα, πολυετής λιτότητα στην οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στη βάση του συμβιβασμού ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος.

Η παρέμβαση στο χρέος θα διατυπωθεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μετά τον Αύγουστο του 2018 και θα συνοδεύεται από μια δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% ως το 2023 το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρεί μόλις στην περιοχή του 3% από το 2024. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αν ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου, τότε θα ακολουθήσουν τα εξής:

1. Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) το αργότερο ως τις αρχές Ιουλίου και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο.
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα τα βρουν σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ικανοποιεί το Ταμείο. Δεν θα προβλέπει κούρεμα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το κύριο μέτρο θα αφορά επιμηκύνσεις περιόδων αποπληρωμής και, ενδεχομένως, περιόδων χάριτος.
Επίσης, η λύση θα περιλαμβάνει την επιστροφή κερδών ANFA/SMP που δεν εισπράττονται τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και την κατάργηση του όρου για 2% επιβάρυνση του επιτοκίου για τα χρήματα που έλαβε πρόωρα η Ελλάδα για την επαναγορά ομολόγων το 2012.

2. Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει με τις δόσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά  ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική.
Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι η οποία θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου.

3. Μετά τις 20 Ιουλίου, εφόσον θα υπάρχει πια η δέσμευση Ντράγκι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη στην οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτυπωθεί το «μομέντουμ» της αναμονής για την ένταξη στο QE.
Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου θα γίνει με σύμβουλο την επενδυτική τράπεζα Rothschild και η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη με ένα επιτόκιο  ανάμεσα στο 4% και στο 5%.

Η νέα έκδοση θα αποτελεί επί της ουσίας μια αναχρηματοδότηση του πενταετούς ομολόγου του Απριλίου του 2014 το οποίο λήγει το 2019. Το ομόλογα αυτά δεν μπορούν πλέον να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να απολαύσουν οι κάτοχοί τους την έμμεση εγγύηση της ΕΚΤ.

Έτσι, θα έχουν κίνητρο να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους και λήγουν σε 2 χρόνια από σήμερα με νέα ομόλογα που θα λήγουν σε 5 χρόνια και θα έχουν την εγγύηση του QE και στη συνέχεια το δίχτυ ασφαλείας του Μνημονίου 4. 

http://www.pronews.gr

12:11
15/05/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών