Τελική σύγκρουση για την κυριαρχία στο Αιγαίο από σήμερα - Αγκυρα: «Ολα τα πλοία θα αναφέρονται σε εμάς» - Αθήνα: «Είστε άκυροι»!

 
ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ του Γιάννη Πετρίδη
Από σήμερα ξεκινά η τουρκική επιχείρηση που προβλέπει νηοψίες σε εμπορικά και αλιευτικά σκάφη στο Κέντρο του Αιγαίου  κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στα ελληνικά επιτελεία.
Από την πλευρά της Αθήνας ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνει δεκτή η κατάθεση αναφορών από εμπορικά και αλιευτικά σκάφη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Σμύρνης και ότι όλοι όσοι διαπλέουν το Αιγαίο είναι υποχρεωμένοι να αναφέρονται στο Κέντρο Θαλασσίων Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.
Η τουρκική άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NCAGS) DENİZ KURDU-2017.
Η άσκηση αυτή (NAVTEX 474/17) προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στις περιοχες αυτές των διεθνών υδάτων του Κεντρικού Αιγαίου και καλούνται τα σκάφη να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης.
Την Παρασκευή ο Σταθμός της Λήμνου ενημέρωσε τους ναυτιλομμένους ότι η τουρκική NAVTEX 488/17 που δέσμευε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις στο διάστημα 05-08, 12-15, 19-22, 28-29 Ιουνίου, συμπεριλάμβανε και περιοχή Ελληνικής ευθύνης παροχής υπηρεσιών Navtex και συνεπώς εχει εκδοθεί από μη αρμόδιο σταθμό. 
Η Τουρκία αντέδρασε την Κυριακή με την NAVTEX 490/17 με την οποία επαναφέρει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες περιοχες παροχής υπηρεσιών NAVTEX, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, που να έχουν εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ και για τον λόγο αυτό η ελληνική αναγγελία είναι «άκυρη».
Η Αγκυρα α μάλιστα «ενημερώνει» ότι οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχισθούν να εκδίδουν μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων ολη την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού.
Η Τουρκία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένες περιοχές ευθύνης για έκδοση NAVTEX στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και επιμένει ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας, σε μια ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο. 
Επίσης, την Παρασκευή η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις σε ολη την διάρκεια του Ιουνίου
Aμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Πεκίνο νέα αυθαίρετη δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο είχαμε από την Αγ στην κυρα περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας που σηματοδοτεί τα Eθνικά Χωρικά Υδατα στο ΒΑ Αιγαίο.
Με την NAVTEX 492/17 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή η οποία μερικώς βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και πολύ κοντά στην βραχονησίδα Ζουράφα, η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία,σύμφωνα με δημοσίευμα.
Η νέα δέσμευση αφορά αεροναυτική άσκηση για τις 15-18 Μαΐου. 
Από τις 15 Μαΐου ξεκινά και σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου. .
Η Τουρκία αντέδρασε την Κυριακή με την NAVTEX 490/17 με την οποία επαναφέρει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες περιοχες παροχής υπηρεσιών NAVTEX, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, που να έχουν εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ και για τον λόγο αυτό η ελληνική αναγγελία είναι «άκυρη». Η Τουρκία μάλιστα «ενημερώνει» ότι οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχισθούν να εκδίδουν μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

 http://www.pronews.gr

10:00
15/05/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών