Τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της Αθήνας: Προβληματισμός για το πώς έφτασε η βόμβα στα χέρια του Λ.Παπαδήμου

 
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ Της Χριστίνας Φλάσκου Η τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, προκάλεσε ανησυχία και ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας καθώς, όπως όλα δείχνουν, η
βόμβα πέρασε από μηχάνημα αλλά δεν εντοπίστηκε. Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία κινεί τις έρευνες της σε τρία στάδια, για το κατά πόσο άνοιξε ένας νέος γύρος αποστολής τρομοδεμάτων με άγνωστους παραλήπτες
Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είναι μεν θωρακισμένο έχει όμως αλεξίσφαιρα τζάμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ώστικό κύμα από την εκρηκτική ύλη του τρομοδέματος, να εκτονωθεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, προκαλώντας τον τραυματισμό των επιβαινόντων. 
Αυτό που έσωσε τον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο υπαλλήλους της ΤτΕ ήταν ότι ο φάκελος δεν είχε πλήρη εκρηκτική ύλη – συνήθης πρακτική για να μην εντοπίζεται από μηχανήματα- αλλά πυροτεχνικά υλικά, που προκάλεσαν ανάφλεξη με αποτέλεσμα ωστόσο τον τραυματισμό και των τριών επιβαινόντων.
Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες από την στιγμή της επίθεσης αποτυπώνουν τον πανικό των πρώτων στιγμών, όταν ακούστηκε η έκρηξη και ο πρώην πρωθυπουργός, μέσα στα αίματα, βγήκε με την βοήθεια συμπολιτών του έξω στο δρόμο.

Τα ακουστικά από το τηλέφωνό του, που προφανώς έπεσαν την ώρα του πανικού και έμειναν στην άσφαλτο ως αργά το βράδυ, δίπλα σε κηλίδες από το αίμα του, είναι μια τέτοια σκληρή εικόνα από την τρομοκρατική επίθεση.

Βαθύς προβληματισμός επικρατεί στην αστυνομία σχετικά με την μη έγκαιρη επισήμανση του τρομοδέματος, το οποίο φέρεται να είχε ελεγχθεί πριν φτάσει στο γραφείο του Λουκά Παπαδήμου, πιθανότατατα από μηχάνημα x-ray της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα τρομοδέματα που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο, που -λόγω έλλειψης πυροκροτητή και βιομηχανικής εκρηκτικής ύλης- τα μηχανήματα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν.
Τα τρία στάδια που κινείται η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής
Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με το δρομολόγιο του πακέτου. Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν από ποια περιοχή και πώς ταχυδρομήθηκε, ωστόσο θεωρούν επικρατέστερη την εκδοχή να ταχυδρομήθηκε από κάποιο ταχυδρομικό κουτί της Αττικής και όχι από υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά επιλέγη κάποια εταιρεία κούριερ για την αποστολή του βιβλίου.

Το δεύτερο επίπεδο ερευνών αφορά στο είδος του εκρηκτικού μηχανισμού. Η έκρηξη κατέστρεψε ολοκληρωτικά το φάκελο και τα λιγοστά υπολείμματα που βρέθηκαν στη μαύρη Μερσεντές μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για περαιτέρω εξέταση. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια βόμβα που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό ενός σκαμμένου βιβλίου. Προκειμένου να μην ανιχνευθεί από τους ελέγχους των συστημάτων ασφαλείας τοποθετήθηκε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, περίπου 30 γραμμάρια από βεγγαλικά και βαρελότα, ενώ τα καλώδια ήταν λεπτά και σχεδόν κολλημένα στις άκρες του βιβλίου έτσι ώστε να μην είναι ορατά στο x-ray. Οι αναλυτές της ΔΑΕΕΒ, εκτιμούν ότι κατασκευάστηκε από το ίδιο πρόσωπο που έφτιαξε τις βόμβες που εστάλησαν στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Το τρίο πεδίο αφορά στις καταθέσεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού, των συνοδών του, αστυνομικών της ασφάλειας του αλλά και όσων σχετίζονται με την υπόθεση. Χθες κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στον Ευαγγελισμό όπου πήρε καταθέσεις από τον κ. Παπαδήμο και τους τραυματίες συνοδούς χωρίς όμως να βγάλει πολλά πράγματα αφού όλοι ήταν σε κατάσταση σοκ.

Παράλληλα, από χθες, δεκάδες αστυνομικοί σε βάρδιες μαζί με υπαλλήλους των ΕΛ.ΤΑ «κατασκήνωσαν» στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι ελέγχοντας έναν προς έναν τους φακέλους που είχαν ως παραλήπτες πολιτικούς, δικαστικούς, ή πρόσωπα που σχετίζονται με το οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας και ξένες αντιπροσωπείες χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών. Οι επόμενες ημέρες λένε οι αστυνομικοί θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς κανένας, μέχρι να υπάρξει ανάληψη ευθύνης και να κλείσει ο κύκλος, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ασύλληπτα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς και ο κατασκευαστής, να εξαπολύσουν νέα παρτίδα τρομοδεμάτων με αποδέκτες που δεν μπορούν να προσδιορίσουν.


Οι "Πυρήνες" πίσω από το χτύπημα

Όλα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα βρίσκεται η οργάνωση της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς".

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος των πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης και μάλλον πρόκειται για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.

Τα ίδια ευρήματα είχαν ανακαλύψει οι πυροτεχνουργοί σε παρόμοιους φακέλους που είχαν εντοπιστεί πριν από λίγους μήνες και πρόκειται για την ίδια πρακτική που ακολουθούν οι «Πυρήνες της Φωτιάς», προκειμένου να μην εντοπίζονται.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η νέα τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομο-πακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και την έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο συντάκτης του οποίου ανέφερε: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

Συναγερμός για νέα τρομο-πακέτα

Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι σε πολιτικά πρόσωπα ή ακόμη και επιχειρηματίες.

Έτσι, στα κέντρα διαλογής των ΕΛ.ΤΑ., αλλά και σε εταιρείες κούριερ ψάχνονται ένας προς έναν όλοι οι φάκελοι με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα εκρηκτικά δέματα.

Οι ίδιοι έλεγχοι γίνονται σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, οικονομικές επιχειρήσεις, τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει και άλλο τρομο-δέμα από τα συστήματα ελέγχου εκρηκτικών των ΕΛ.ΤΑ. και εταιρειών κούριερ.
Μια διαδικασία χρονοβόρα, καθώς από εξονυχιστικούς ελέγχους θα περάσουν όλοι οι φάκελοι που έχουν ταχυδρομηθεί τα τελευταία 24ωρα. 

Πώς έγινε η έκρηξη

Το αυτοκίνητο μάρκας Μερσεντές, το οποίο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι θωρακισμένο, γι' αυτό και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι δεν εκτονώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Οι δύο αστυνομικοί-συνοδοί του κ. Παπαδήμου, οι οποίοι ακολουθούσαν με άλλο συμβατικό αυτοκίνητο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και απλώς έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους τρεις τραυματίες και να φροντίσουν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Πώς έφθασε το τρομο-πακέτο στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου

Από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής είναι ο εντοπισμός της διαδρομής που ακολούθησε το τρομο-δέμα. Δηλαδή από πού παρέλαβε ο κ. Παπαδήμος την αλληλογραφία, μέσα στην οποία ήταν ο παγιδευμένος φάκελος, που εξερράγη στα χέρια του, προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία του μέχρι τον προορισμό του, για να διευκρινίσουν πώς έφτασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν για το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

Ο φάκελος φέρεται να είχε ως δήθεν αποστολέα την «Ακαδημία Αθηνών» στην οποία ο κ. Παπαδήμος είναι πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι φάκελοι που προορίζονται για τον Λουκά Παπαδήμο ελέγχονται με μηχανήματα ακτίνων είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στη Βουλή των Ελλήνων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ελεγχθεί από το μηχάνημα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, χωρίς όμως να εντοπιστούν τα εκρηκτικά.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξεταστεί βήμα-βήμα η πορεία της συγκεκριμένης αλληλογραφίας.

Να εντοπιστούν όλα τα σημεία ελέγχου από τα οποία πέρασε και να εξεταστεί κατά πόσο υπήρχε αστοχία των μηχανημάτων ελέγχου που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το περιεχόμενο του φακέλου ή υπήρξε ανθρώπινο λάθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει δοθεί σαφέστατη εντολή σε όσους βρίσκονται στα σημεία ελέγχου και χειρίζονται τα ειδικά μηχανήματα ή έχουν την ευθύνη ελέγχου αλληλογραφίας σε μεγάλους και σημαντικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους των φακέλων με παραλήπτες πολιτικούς ή άλλους στόχους, προκειμένου να διαπιστώνουν αν οι φάκελοι περιέχουν καλώδια ή μπαταρίες ή άλλο ύποπτο περιεχόμενο.

Στοχοποιημένος από τρομοκράτες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από τους πλέον στοχοποιημένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, με το όνομά του εμφανίζεται σε μεγάλο αριθμό προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων. Μάλιστα το όνομα του Λουκά Παπαδήμου βρισκόταν και στις σημειώσεις της Πόλας Ρούπας που βρέθηκαν στη γιάφκα στην Ηλιούπολη.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός είδε την φρουρά του να μειώνεται και από τους συνολικά 12 αστυνομικούς, ένα όχημα και μια μοτοσικλέτα έπεσε στα 8 άτομα, ένα όχημα και μια μοτοσικλέτα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λένε ότι την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης υπήρχαν συνολικά τρεις αστυνομικοί που τον συνόδευαν.

Δύο στο συνοδευτικό όχημα Scoda και ένας με μοτοσικλέτα.

Το Μercedes που επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν της Τράπεζας της Ελλάδος όπως ο οδηγός και ο συνοδός του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού:

«Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. 

Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. 

Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου».
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση με σχετικές ανακοινώσεις:


ΣΥΡΙΖΑ: Η τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του Λουκά Παπαδήμου αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία

«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τη σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταδικάζει την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους», τονίζει στη συνέχεια και επισημαίνει κλείνοντας: «Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του.

Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες-συνοδούς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Παπαδήμου

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του», προσθέτει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΑΡ: Αυτές οι εχθρικές ενέργειες προς την δημοκρατία δεν θα περάσουν

Η ΔΗΜΑΡ καταδικάζει απερίφραστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες προς την δημοκρατία δεν θα περάσουν», τονίζει η ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας συμπαράσταση στον Λουκά Παπαδήμο και τους τραυματίες, ενώ επισημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρουν τους δράστες της επίθεσης που αμαύρωσαν την διεθνή εικόνα της χώρας.

Τα ακουστικά του πρώην πρωθυπουργού στην άσφαλτο, δίπλα σε κηλίδες αίματος


Φωτογραφίες από η στιγμή της μεταφοράς των τραυματιών από το σημείο της έκρηξης
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Δείτε τι δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας


07:55
26/05/2017
 http://www.pronews.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών