ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Στην προπαγάνδα; Πρώτοι και με γραβάτα!

Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
Δεν ξέρω πότε θα βάλει γραβάτα ο Αλέξης. Στις 22 του Μαΐου; Στις 15 Ιουνίου; Παραμονές των επόμενων εκλογών; Ίσως, κάποτε… όταν θα έχει ωριμάσει αρκετά;
Χθες, είχε μια συζήτηση «στο πόδι» με δημοσιογράφους. Δεν φρόντισαν να τον ρωτήσουν πού
στηρίζει την αισιοδοξία του για τη ρύθμιση του χρέους. Ούτε ο διάλογός του με την Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντησή τους στην Κίνα, επιτρέπει τέτοιες ελπίδες. Ούτε η τηλεφωνική επικοινωνία του με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ προσφέρει αντίστοιχες προοπτικές.
Η μεν Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι οι Γερμανία παραμένει αμετακίνητη στο θέμα της ρύθμισης του Δημόσιου Χρέους. Η δε Γερμανίδα Καγκελάριος του εξήγησε ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δεν αποφασίζεται, ούτε μόνο από τον Σόιμπλε, ούτε και μόνο από την ίδια. Στη Γερμανία λειτουργούν θεσμικά.
Προφανώς, και ο Αλέξης και οι περισσότεροι υπουργοί του λειτουργούν επικοινωνιακά. Και μόνο. Προπαγανδιστικά, σχεδόν αποκλειστικά!
Μέσα στο «τσουνάμι» των μικρών και μεγάλων γεγονότων αυτής της βδομάδας, πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητη μια ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του 2017. Η πρώτη τους δήλωση, ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα: «υπερέβημεν τους στόχους! Ο Προϋπολογισμός παρουσίασε το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δις ευρώ ενώ ο στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατομμύρια ευρώ». Το επίτευγμα μοιάζει εντυπωσιακό.
Ψάξαμε, όμως, τα νούμερα. Μέσα από τις λεπτομέρειες ανακαλύψαμε την αλήθεια.
Το πρώτο. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 15,309 δις ευρώ. Παρουσίασαν μείωση έναντι του στόχου κατά 819 εκατομμύρια ευρώ.
Το δεύτερο. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 742 εκατομμύρια ευρώ. Μειωμένα κατά 666 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου.
Το τρίτο. Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,442 δις ευρώ έναντι στόχου 18,170 δις ευρώ. Μοιάζει και αυτό εντυπωσιακό. Πλην, όμως…
Το τέταρτο. Πως επιτεύχθηκε αυτό; Οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 85 εκατομμύρια ευρώ! Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης κατά 169 εκατομμύρια ευρώ! Οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 150 εκατομμύρια ευρώ! Οι αποδοχές και συντάξεις κατά 134 εκατομμύρια ευρώ! Τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατομμύρια ευρώ! Και,
Το πέμπτο. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 569 εκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις;

Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη 18.05.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών