Τί πραγματικά συμβαίνει με την ΑΕΠΙ

 aepi
Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται πλέον το «λουκέτο» της ΑΕΠΙ και η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα διεκδικεί στην Ελλάδα τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών της μουσικής, δηλαδή των στιχουργών και των συνθετών. Η μόνη περίπτωση για να την «σκαπουλάρει» η ΑΕΠΙ θα είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση με την Κυβέρνηση κάτι που προφανώς θα φέρει και αλλαγές στη σημερινή
διοίκησή της, η οποία έσπευσε να δρομολογήσει τη μεταφορά της εταιρείας στην Κύπρο για να αποφύγει τις επερχόμενες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία και πιθανούς ελέγχους στα οικονομικά της.
Η περιβόητη εγκύκλιος που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα επί της ουσίας δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, clubs) να μην πληρώνουν την ΑΕΠΙ. Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΑΕΠΙ, πάνω από το 70% των εσόδων της προέρχονται από τα συγκεκριμένα μαγαζιά.
Τον πραγματικό σκοπό της εγκυκλίου λίγο-πολύ επιβεβαιώνει και η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Μπ. Σκούφα, η οποία έσπευσε να εκδώσει και δελτίο τύπου για το θέμα που έλεγε ότι «μπαίνει τέλος στους ελέγχους που έκανε η ΑΕΠΙ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βεβαιώνοντας παραβάσεις» και ότι «βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των καταστηματαρχών».
Η εγκύκλιος αυτή, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, λέει ότι οι υπάλληλοι της ΑΕΠΙ δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να βεβαιώνουν παραβάσεις. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι από το 2011 και μετά οι άδειες μουσικών οργάνων που εκδίδουν οι Δήμοι πρέπει να θεωρούνται αορίστου χρόνου ακόμη και αν αναγράφουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Τί σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω? Ότι εάν ένα μαγαζί δηλώσει στον Δήμο που υπάγεται ότι δεν παίζει τραγούδια από το ρεπερτόριο της ΑΕΠΙ, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να την πληρώσει και οι υπάλληλοί της δεν μπορούν να πάνε στο κατάστημα και να βεβαιώσουν πρόστιμο εάν τελικά αυτό δεν ισχύει. Μόνο με τη συνδρομή δημοτικής ή αστυνομικής αρχής μπορούν να το πράξουν αλλά εδώ μπαίνει και ένα ακόμη ενδιαφέρον ερώτημα: δύνανται οι αρχές αυτές να μετατραπούν σε εισπρακτικό μηχανισμό ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα με έδρα στην Κύπρο? Ή οι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα έχουν δυνατότητα να διαθέσουν υπαλλήλους που εκείνες -δηλαδή το Δημόσιο- πληρώνουν για να εισπράξει η ιδιωτική ΑΕΠΙ?
Αυτό σε συνάρτηση με την μετατροπή όλων των αδειών από το 2011 και μετά σε αορίστου χρόνου, που σημαίνει ότι ένα κατάστημα δεν χρειάζεται πια να προσκομίσει χαρτί της ΑΕΠΙ για να ανανεώσει την άδεια μουσικών οργάνων, αποτελεί μία «κυκλωτική» κίνηση που έκανε η Κυβέρνηση στην ΑΕΠΙ ειδικά μετά την γνωστοποίηση ότι η εταιρεία θα μετακομίσει στην Κύπρο.
Η εγκύκλιος αυτή αναμένεται να στεγνώσει τα ταμεία της ΑΕΠΙ και αργά ή γρήγορα οι μέτοχοί της, δηλαδή οι συνθέτες και οι στιχουργοί, θα αντιδράσουν όταν δεν θα έχουν λαμβάνειν από τα πνευματικά δικαιώματά τους. Και είτε θα εγκαταλείψουν την ΑΕΠΙ για να δημιουργηθεί νέος φορέας, είτε θα εξαναγκάσουν οι ίδιοι την παρούσα διοίκηση να παραιτηθεί προκειμένου να υπάρξει ξανά διάλογος με την Κυβέρνηση.
Το ότι πρέπει να μπει πάντως τάξη στην ΑΕΠΙ είναι κάτι το οποίο αναφέρουν και πολλοί δημιουργοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ιδιότυπο καθεστώς που ισχύει στα οικονομικά της εταιρείας και το οποίο χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια: Πριν από λίγες ημέρες η ΑΕΠΙ δημοσίευσε τον ισολογισμό της για το… 2012! Σε αυτόν αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών της ήταν 12,8 εκατ. ευρώ, ενώ για την ίδια χρονιά στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι εισέπραξε 28,5 εκατ. ευρώ…
Θα πείτε πώς γίνεται αυτό? Είναι απλό: Η ΑΕΠΙ είναι η μόνη ανώνυμη εταιρεία που δεν περνάει όλα της τα έσοδα από τον ισολογισμό της! Έτσι, αυτά που διανέμει στους δημιουργούς τα αφήνει εκτός ισολογισμού. Κάτι που κινείται στις παρυφές του «μαύρου χρήματος», αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιός πήρε και τί πήρε. Σε σχετικό ερώτημα που είχε τεθεί παλαιότερα στην ΑΕΠΙ για το πως μπορεί να γίνεται αυτό στον ισολογισμό, η απάντηση ήταν γενικά και αόριστα ότι υπήρχε σχετική υπουργική απόφαση η οποία όμως ποτέ δεν μας κοινοποιήθηκε.
Τέλος, αφήστε και το άλλο: πώς να μην είναι δυσαρεστημένοι οι δημιουργοί, όταν βλέπουν ότι τελικά οι περισσότεροι δεν ζουν από την ΑΕΠΙ αλλά η ΑΕΠΙ ζει από αυτούς: 12,8 εκατ. ευρώ από τα εισπραχθέντα κράτησε η ΑΕΠΙ για να πληρώσει τον μηχανισμό της (κάποιες δεκάδες δικηγόρους, εισπράκτορες κ.α.) και μόλις τα 16 εκατ. ευρώ διένειμε στους χιλιάδες δικαιούχους της.

 http://www.gorilla11.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών