Παρά τη φορολογική λαίλαπα μειώνονται τα κρατικά έσοδα - Παρατηρείται «τρύπα» 9,2 δισ. ευρώ

 
Παρά τη φορολογική λαίλαπα που έχει πλήξει την Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων πολίτες παρατηρείται μείωση των κρατικών εσόδων.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» από το πρώτο μνημόνιο έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί μέτρα (προσπάθειας...) αύξησης των εσόδων συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ αλλά αποδεικνύονται σχεδόν πλήρως αναποτελεσματικά. Βάσει των επίσημων στοιχείων της Κομισιόν, στο εξεταζόμενο διάστημα τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 9,2 δισ. ευρώ.

Εν συνόλω οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιπέτειας της οικονομίας έχουν ψηφίσει μέτρα συνολικού ύψους 72,6 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο περικοπές δαπανών, νέους φόρους και ορισμένους νέους «τρόπους» αύξησης των εσόδων. Στην, μεν, περίπτωση της περικοπής δαπανών τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται απόλυτα επιτυχημένα, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την επιβολή όλων και περισσότερων φόρων σε μία οικονομία η οποία, ούτως ή άλλως, δεν φαίνεται να αντέχει να πληρώνει... επ' άπειρον!

Αναφορικά με τα μέτρα περιστολής δαπανών (για το διάστημα 2010-2016), αυτά ήταν ύψους 36,8 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες του προϋπολογισμού να έχουν συρρικνωθεί στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 33,1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα φορολογικά βάρη αυξήθηκαν την τελευταία επταετία από 30,8% του ΑΕΠ σε 37,6%, εξέλιξη που θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, τα βάρη για τους φορολογουμένους υπολογίζεται από την Κομισιόν να φθάσουν στο 37,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 τα φορολογικά βάρη ανέρχονταν στα 73 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ όμως να βρίσκεται στα επίπεδα των 237,5 δισ. ευρώ. Σήμερα τα φορολογικά βάρη φθάνουν στα 65,7 δισ. ευρώ με συρρικνωμένο το ΑΕΠ, όπως προαναφέρθηκε, κατά 26%.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι συνεχίζουν να... αισιοδοξούν, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2017 και θα καταγραφεί και υπέρ-απόδοση των φορολογικών εσόδων.

 http://www.pronews.gr/

10:41
12/11/2016
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών