Η... Μεγάλη Τρίτη των τηλεοπτικών αδειών

Η... Μεγάλη Τρίτη των τηλεοπτικών αδειών
Η πρωτόγνωρη δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών με φόντο (και) τις πολιτικές εξελίξεις. Ενταση από τους «παλιούς», απρόβλεπτοι παίκτες οι «νέοι», στα ύψη η κυβερνητική αδρεναλίνη.
H στιγμή που άλλοι περίμεναν και άλλοι ξόρκιζαν από την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης
Τσίπρα, έφτασε. Από τα ξημερώματα της Τρίτης και για άγνωστο πόσες ώρες θα διεξάγεται η πολυσυζητημένη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών: σε σύνολο εννέα υποψηφίων (πέντε νυν καναλαρχών και τεσσάρων νέων παικτών με το Mega να έχει αποκλεισθεί από το αρχικό στάδιο) θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές για ισάριθμους τηλεοπτικούς σταθμούς «πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου και υψηλής ευκρίνειας», ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έλθει η σειρά των περιφερειακών και θεματικών καναλιών.
Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη καθώς για πρώτη φορά, στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, προκηρύσσεται... και ολοκληρώνεται διαγωνισμός για την απόκτηση αδειών.
Στο επιτελείο του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου η αγωνία είναι έκδηλη και αφορά, κυρίως, το τεχνικό μέρος.
Το «κυρίως» αφορά διάσπαρτες φήμες για «συνεννοήσεις» της τελευταίας στιγμής μεταξύ νυν, κυρίως, αλλά και επίδοξων καναλαρχών που αφορούν στο τίμημα – να είναι δηλαδή το χαμηλότερο δυνατό. Κατά τις ίδιες... φήμες, πάντως, οι νέοι παίκτες παραμένουν απρόβλεπτοι και, επομένως, ουδείς θα ήθελε να ρισκάρει το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς άδεια λόγω «εσωτερικού αδειάσματος».
Δεν λίγοι εκείνοι, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την «αγορά», που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «καθοριστική» για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού οι πολέμιοι του διαγωνισμού «θα παίξουν τα ρέστα τους».
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα διακινείται το επιχείρημα ότι «ο πόλεμος» θα διαρκέσει άλλους τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή να ανακηρυχθούν και οι αδειούχοι των περιφερειακών και θεματικών αδειών.
Κομβική εβδομάδα θεωρείται η πρώτη του Οκτωβρίου όπου αναμένεται να αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι σημερινοί καναλάρχες για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παππά».
Είναι προφανές ότι εάν ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί κανονικά και δεν καταπέσει στο ΣτΕ, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο και η κυβέρνηση θα έχει πετύχει, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της «μεγάλο χτύπημα στην διαπλοκή».

«Δεν θα γίνει η κυβέρνηση... καναλάρχης»

Στο ερώτημα που θέτουν οι αντίπαλοί της «αν κλείνει μία περίοδος διαπλοκής με μία άλλη», τα ίδια στελέχη απαντούν ότι:
Πρώτον, το αδιάβλητο της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια να υποστηρίξει («και κυρίως να αποδείξει») κάποιος ότι προωθήθηκαν «φίλοι».
Δεύτερον, η κυβέρνηση επιδίωξε «να κλείσει τον 27ετή κύκλο της ανομίας» και όχι να αποκτήσει «ημέτερους» τηλεοπτικούς σταθμούς – επ΄ αυτού μάλιστα παραπέμπουν σε νέους «παίκτες» που κινούνται σε αντικυβερνητική γραμμή μέσω των άλλων μέσων ενημέρωσης που διαθέτουν.
Το έκρυθμο κλίμα που επικράτησε για πολλές ώρες στην πρόβα της Πέμπτης, με τους εκπροσώπους των νυν καναλαρχών να εγείρουν, σε έντονο ύφος, ενστάσεις επί της διαδικασίας, δεν προϊδεάζει για ήρεμη δημοπρασία (κυρίως, για ολοκλήρωσή της...) αν και έχει προγραμματισθεί για αύριο άλλη μία πρόβα, η τζενεράλε.
Σύμφωνα με το τελετουργικό:
* Οι υποψήφιοι και οι έξι συνεργάτες τους θα βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης το πρωί της Τρίτης (πιθανότατα στις 6 πμ).
* Η κάθε ομάδα θα κλειστεί σε ένα γραφείο αφού πρώτα τα μέλη της θα έχουν παραδώσει κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα επικοινωνίας... με τον έξω κόσμο. (Στο κτήριο θα έχει διακοπεί και η σύνδεση με το Internet).
* Σε γραφείο του ισογείου θα «κλειστεί», αντίστοιχα, η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ενώ θα παρευρίσκεται και από ένας εκπρόσωπος των υποψηφίων (σ.σ. οι τελευταίοι ζήτησαν να υπάρχουν δύο εκπρόσωποί τους για λόγους φυσικής αντοχής).
* Οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ούτε θα γνωρίζουν το τίμημα που κατέβαλλαν οι αντίπαλοί τους παρά μόνο τη σειρά κατάταξης που πήρε έκαστος στην πρώτη φάση δημοπράτησης της κάθε άδειας Οι φάσεις θα είναι δύο με τιμή εκκίνησης τα 3,5 εκατ ευρώ.
* Η διαδικασία της δημοπρασίας θα γίνεται ανά άδεια – δηλαδή όταν ολοκληρωθεί για την πρώτη θα επαναληφθεί (χωρίς, φυσικά, τον «νικητή») για την δεύτερη κ.ο.κ.

Υπνος σε... ράντζα

Πόσο θα διαρκέσει; «Από ένα έως δύο μερόνυχτα», υπολογίζουν οι αρμόδιοι, παραπέμποντας στα τεχνικά ζητήματα, στις ενστάσεις και στην κούραση. Ουδείς αποκλείει ένα ολιγόωρο διάλειμμα για ύπνο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, ενώ για τον λόγο αυτό στο κτήριο έχουν μεταφερθεί... ράντζα αφού κανείς δεν θα μπορεί να εξέλθει πριν ολοκληρωθεί η δημοπρασία.
Την τεχνική «σφραγίδα» θα έχει η Singular Logic (σ.σ. η εταιρία που έχει την ευθύνη της ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων), ενώ στις εναντίον της ενστάσεις η Γενική Γραμματεία απάντησε ότι πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας «είναι και αξιόπιστο και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα».

Οι εννέα υποψήφιοι

Οι εννέα υποψήφιοι, όπως ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, είναι οι κάτωθι:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)
8. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
9. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED,


 http://www.euro2day.gr
 Δημοσιεύθηκε: 28 Αυγούστου 2016 - 08:39
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών