ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
Κυκλωτικές κινήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος των 121 βουλευτών
επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να «καεί» η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από
την παρούσα Βουλή.
Σε
ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα
ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Βούτσης (στη φωτογραφία με τον Αλ. Τσίπρα)
δηλώνει ότι απαιτείται «μια λεπτή ισορροπία» και δεν μπορεί να εκδοθεί
«ένας γενικός φετφάς»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου και όπως είναι σήμερα τα πράγματα ?και εν όψει της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα? δεν υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, αλλά και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι κ. Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, εδώ και καιρό έχουν πυκνώσει τις επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές. Αλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη ότι πρωτεύον ζήτημα είναι η στάση και ανεξάρτητων βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εκτιμήσεις
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, χωρίς να αναφέρονται σε ονόματα, 10 ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν και θέλουν εκλογές. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν αρκούν ούτε οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές για να σχηματισθεί προεδρική πλειοψηφία και πως απαιτούνται διαρροές από βουλευτές κομμάτων.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, σε επαφές και συζητήσεις βρίσκεται η Κουμουνδούρου με βουλευτές όπως οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, ενώ εκτιμούν θετικά τη στάση του Πέτρου Τατσόπουλου σε ό,τι αφορά τη στάση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και της Χρυσούλας Γιαταγάνα.
Η Κουμουνδούρου, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά της στο ερώτημα ποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές μπορεί να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας πάντα ως κόκκινη γραμμή τη στάση τους στην προεδρική εκλογή. Σημειώνεται ότι ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, σημειώνει ότι «ο Σαμαράς μπορεί να κερδίσει μόνο κάποιον που θα συμπεριφερθεί ως σκαντζόχοιρος. Και σκαντζόχοιρος δεν υπάρχει».
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια δηλώνει ότι απαιτείται «μια λεπτή ισορροπία» και δεν μπορεί να εκδοθεί «ένας γενικός φετφάς».
Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένας «περίκλειστος χώρος», «να κλείσουμε πόρτες-παράθυρα, να μην μπει κανείς από το ''παλιό'' πολιτικό προσωπικό», καθώς, όπως υπογράμμισε, οι προσχωρήσεις, στην πολιτική και κοινωνική δράση, «καθόλου απαραίτητα στα ψηφοδέλτια αλλά και καθόλου αποκλεισμένα από τα ψηφοδέλτια», απαιτούν μια «λεπτή ισορροπία», θα συμβούν κατά περίπτωση και πρέπει να έχουν τα στοιχεία της ανιδιοτέλειας, της έξωθεν καλής κοινωνικής μαρτυρίας και της ειλικρινούς αλλαγής σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν.
Αλ. Μητρόπουλος
Συνέχιση του Μνημονίου χωρίς αυτοδυναμία
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ενδεχόμενο να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, είπε πως «με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από μνημονιακές ή παραμνημονιακές, φιλομνημονιακές δυνάμεις».
Στο ενδεχόμενο μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο Αλ. Μητρόπουλος εκτίμησε ως ενδεχόμενο να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική. Ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών, λέγοντας στον ΣΚΑΪ «με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση η τρόικα δεν θα ξανάρθει στην Ελλάδα, τα Μνημόνια θα καταργηθούν και θα διαπραγματευθούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που θα πετύχουμε».
Επιστολή Καλύβη στην Π.Γ.
Θέμα για τις συμμαχίες και τις επαφές με τις αγορές
Το θέμα των συμμαχιών και των «180» βουλευτών αλλά και των συναντήσεων και επαφών με εκπροσώπους των αγορών θέτει με «επιστολή» του στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέκος Καλύβης, ζητώντας να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος.
Ο κ. Καλύβης, ο οποίος συμμετέχει στον Πολιτικό Σχεδιασμό του κόμματος -και εκφράζει και τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας»- θέτει εν όψει της συνεδρίασης ορισμένα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Για τα θέματα των συμμαχιών τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις της ΚΕ αλλά από δημόσιες τοποθετήσεις επανέρχεται το ζήτημα και δημιουργούνται τετελεσμένα, για να προσθέσει πως «προφανώς είναι σημαντικός ο στόχος να μην πιαστούν οι 180, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάζει τα κριτήρια για τις συμμαχίες».
Για τις επαφές στελεχών με εκπροσώπους των αγορών ο κ. Καλύβης αναφέρει ότι πληροφορήθηκε ότι έχει συγκροτηθεί «ομάδα επαφών», αλλά δεν γνωρίζει να έχει απασχολήσει αυτή η συγκροτημένη πρωτοβουλία τα όργανα.
Πάντως κρίνει ως αναγκαίο «να υπάρξει έκθεση για να αναπτυχθεί συζήτηση για τα συμπεράσματα, τις τάσεις που διαμορφώνονται απέναντί μας και για το τι νέα ζητήματα ανακύπτουν για τον πολιτικό μας σχεδιασμό και τη στρατηγική μας».
Τέλος, ζητά την επίσπευση της συζήτησης για το περιεχόμενο των κεντρικών εισηγήσεων στις περιφερειακές συνδιασκέψεις.
Παναγιώτης Τσούτσιας
http://www.ethnos.gr
Δημοσίευση Σχολίου