ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΜΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!!
Το έργο του
Ο Νίκος Μαρκάτος ήταν καθηγητής Χημικών Μηχανικών και ασχολήθηκε με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και τεχνολογίας. Το επιστημονικό του έργο περιλάμβανε μελέτες σε τομείς όπως η ρύπανση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιομηχανική ανάπτυξη.
Πρυτανική θητεία στο ΕΜΠ
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανης (1991-1997), υπερασπίστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη φοιτητική συμμετοχή και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ήταν υπέρμαχος του πανεπιστημιακού ασύλου, θεωρώντας το ως θεσμό προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Κοινωνική και πολιτική δράση
Είναι ενεργός σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, συμμετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις και παρεμβάσεις για την παιδεία, την Ευρώπη και τις κοινωνικές ανισότητες.
Στήριζε την προοδευτική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, απορρίπτοντας την εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων.
Υπερασπίστηκε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, ειδικά σε περιόδους έντονων κοινωνικών συγκρούσεων.
Οι απόψεις του
Για την Παιδεία: Υποστηρίζει τη διατήρηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, θεωρώντας πως η γνώση δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.
Για το πανεπιστημιακό άσυλο: Πιστεύει ότι το άσυλο πρέπει να διαφυλάσσει την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά όχι να γίνεται εργαλείο για ανομία.
Για την Ευρώπη: Βλέπει το μέλλον της Ευρώπης μέσα από την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.
Για την τεχνολογία και την ανάπτυξη: Στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αξιοποίηση της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς να θυσιάζεται το περιβάλλον.
Ο Νίκος Μαρκάτος αφήνει το αποτύπωμά του στην ακαδημαϊκή και πολιτική ζωή της χώρας, όντας μια φωνή υπέρ της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν σε ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη πτυχή του έργου του, μπορούμε να την αναλύσουμε περισσότερο! 

Δημοσίευση Σχολίου