AΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ : Οι νέες εποχές, οι προβληματισμοί και κίνδυνοι που φέρνουν.

 


ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σήμερα οι δασμοί και ο οικονομικός πόλεμος, οι επεκτατικές κινήσεις, κάνουν τον γύρο του πλανήτη και θα συνταράξουν οικονομίες και κοινωνίες.

 

ΕΛΛΑΔΑ - Η οικονομία της χώρας και η επιβίωση της επιχειρηματικότητας.

Το ερώτημα που μας αφορά, είναι το πως μια μικρή χώρα, χωρίς ισχυρή οικονομία, που τόσο πολύ εξαρτάται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα, θα μπορέσει να πορεύεται και να επιβιώνει, στις ισχυρές πλέον συγκρούσεις των διεθνών αγορών, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν της κρίσης δεν άλλαξαν το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, ούτε η ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια -εκτός ελαχίστων κλάδων όπως το αλουμίνιο – για τη χώρα ενισχύθηκε.

 

Πως θα αντιδράσει η Ευρώπη που τώρα απειλείται.

Η Ευρώπη στο νέο περιβάλλον της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ, πρέπει να σώσει τις οικονομίες των κρατών μελών, να προστατέψει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία και αγορά, αλλά και να προστατέψει σύνορα.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε το τίμημα, για την οικονομία και τις κοινωνίες, αυτής της απειλής που υφίσταται η Ευρώπη.

 

Η Ευρώπη “δούλευε” κάτω από ένα δίκτυο κανονισμών και δεσμεύσεων που ήδη δημιουργούσαν βάρος στις ταχύτητες ανάπτυξης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που είχαν κανονισμούς όπως για το περιβάλλον, την ποιότητα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, σε σχέση με την Κίνα που οι κανονισμοί ήταν ανύπαρκτοι. Και στη νέα κατάσταση βρέθηκε 1ον ανέτοιμη και 2ον βαθιά συντηρητική. 

 

Τώρα και οι ΗΠΑ προσχωρούν στον θάνατο το ρυθμίσεων – ακόμη και αν αυτές ήταν για την προστασία των καταναλωτών και του κλίματος.

 

 Είναι άλλο βήμα, η έκθεση Ντραγκι, που μιλά για την ανάγκη άρσης ρυθμίσεων που κρατούν πίσω τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, όταν αυτό γίνεται με βήματα σταθερά που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τα δικαιώματα των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος, και άλλο βήμα να περάσουμε σε άναρχη, βιαστική κάτω από τις νέες συνθήκες, άρσης κανόνων και κανονισμών.

 

Ανάλογη συζήτηση, πέραν των μέτρων έναντι της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ που θα πάρει η Ευρώπη και των μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας,  θα είναι και οι πόροι που θα διαθέσει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παραδοσιακά χρηματοδοτούνται – ή υποχρηματοδοτούνται, όπως το περιβάλλον και τις πολιτικές προστασίας, οι δαπάνες για τον πολιτισμό και την προστασία του, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ το μεταναστευτικό θα δημιουργεί αλλεπάλληλες κρίσεις και μεταξύ των κρατών μελών.

 

Ήδη οι δασμοί από τις ΗΠΑ σε αλουμίνιο και ατσάλι, θα επηρεάσουν αυτές που εμείς θεωρούμε τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα,

 

Η αντίληψη του ισχυρού στρατιωτικά

Ποτέ δε έζησε ο πλανήτης και η ιστορική του συνέχεια σε καθεστώς αβρότητας και φιλοφρονήσεων διπλωματικά – χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις. Οι τελευταίοι μεγάλοι πόλεμοι και οι Θεσμοί που δημιουργήθηκαν μετά από αυτούς έθεσαν κανόνες, δημιούργησαν διεθνή δικαστήρια, ενίσχυσαν την διπλωματία.

Πλέον, σήμερα, το δόγμα “θέλω τη Γάζα για real estate”  του Τραμπ, η αντίληψη δηλαδή  του ισχυρού που δεν ακολουθεί καμιά διπλωματική ισορροπία,  ή κανόνα διεθνούς δίκαιου, θα επηρεάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο πλέον ισχυρός “εκπαιδεύει” τους υπόλοιπους ισχυρούς οικονομικά κ στρατιωτικά ότι μπορούν χωρίς καμιά αναστολή να αλλάξουν σύνορα και να προσβάλλουν συμμαχίες  ή ισορροπίες δεκαετιών.

 

Οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία.

Η ολιγαρχία, χωρίς κανέναν μηχανισμό ρύθμισης – όπως ο έλεγχος ανάρτησης ψευδών ειδήσεων – όπως στις ΗΠΑ ή και  κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη πληροφορία, όπως σε Ρωσία και Κίνα, ελέγχουν τα μίντια, πειράζουν τους αλγόριθμους επικοινωνία των κοινωνικών δικτύων. Κάτι σαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πληροφορίας, να είναι άκριτα ότι επιβάλλει το ένα ή άλλο σύστημα.

 

Έτσι περνώντας τα χρόνια, όπου λείπει η ιστορική γνώση ή η κριτική σκέψη, η παραπληροφόρηση, η άρνηση των επιστημών και οι θεωρίες συνωμοσίας, θα προβάλλουν ως πραγματικότητα.

Χωρίς συντονισμένη αντίδραση μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και κυβερνήσεων που θα προστατέψουν την ανεξαρτησία των μίντια, απέναντι στην πληροφορία “κονσέρβας” θα “εκπαιδευτούν” γενιές με απόψεις μακρυά από τις αλήθειες, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την εξέλιξη των επιστημών.

 

Συμπέρασμα : Ποτέ τα τελευταία χρόνια,  δεν είχαμε φτάσει εδώ, σε συνθήκες πολύ επικίνδυνες για την ασφάλεια μας, το δημοκρατικό λόγο και διαδικασία, την ίδια τη Δημοκρατία, τις ανακλαστικές και μιμητικές συμπεριφορές ισχυρών οικονομιών και ολιγαρχιών.

 

 

Ποιοι θα αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις.

Οι Δημοκρατίες.

Οι προοδευτικές κυβερνήσεις και πολίτες που αντιλαμβάνονται και θα αντισταθούν στην ισοπέδωση της ιστορίας, της ιστορικής μνήμης, των Δικαιωμάτων, της διαγενεακής αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων κάθε νέας γενιάς σε ένα βιώσιμο περιβάλλον και πλανήτη.

Στην Ευρώπη σήμερα κυριαρχεί η συντήρηση και η ακροδεξιά ενισχύεται, ενώ γίνεται “επένδυση” σε ζώνες επιρροής σε συστήματα, κόμματα, πολιτικούς, ενημέρωση, από Πουτιν και Τραμπ.

 

Η Ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να φέρουν μεγαλύτερη, υψηλότερης έντασης κοινωνική συνοχή.

Διαφορετικά, ο αποκλεισμός, ως φαινόμενο, θα εντείνει την  πίεση προς την ακροδεξιά. 

Αναγκαστικά επίσης πέραν των μέτρων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στην κοινή άμυνα.

 

Οι πολιτικές, τις οποίες ο Προοδευτικός κόσμος και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα πρέπει να προτάξουν και προβάλουν θα πρέπει να αφορούν την ενίσχυση της Παιδείας, Έρευνας και Γνώσης. Το πως η Γνώση, ιατρική φαρμακευτική έρευνα, τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, θα επιτρέψουν και θα επιστρέψουν όφελος στην κοινωνία. Για την πρόσβαση όλο και περισσοτέρων σε καλύτερη Παιδεία, Υγεία, Φάρμακα, Βιώσιμο Περιβάλλον και Δικαιώματα.

 

Η προοδευτική πολιτική πρέπει να ενισχύσει τους στόχους, όχι μόνο την επιβίωση της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, αλλά και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κοινωνιών, την προστασία και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και της λειτουργίας των Θεσμών, της Δικαιοσύνης.

 

Οι δυναμικές συγκρούσεις – στο περιβάλλον που οι ολιγάρχες και μεγάλες δυνάμεις που θα λειτουργούν κατ εντολήν τους με τις  Δημοκρατίες που θα αντιστέκονται σε αυτήν την ισοπέδωση, θα δημιουργούν σπιράλ εντάσεων , κρίσεων.

 

 

Ο καθένας από εμάς απέναντι στον μικρό μας κόσμο και τις νέες προκλήσεις.

Η μάχη έναντι των ανισοτήτων που γεννά η συγκέντρωση από τον πλούτο στη γνώση κ τις επιστήμες, προς όφελος μιας ακόμη μεγαλύτερης συγκέντρωσης δύναμης και ελέγχου, πρέπει να απασχολήσει κάθε ενεργό, δημιουργικό άνθρωπο. 

 

Τα τέρατα θα γιγαντωθούν όσο το αύριο της Δικαιοσύνης, της Ηθικής στην Πολιτική, της Γνώσης και της αλήθειας την αφήσουμε στο μέρα με τη μέρα σχεδιασμό, χωρίς την συμμετοχή των Πολιτών. Θα γιγαντωθούν αν αφήσουμε να διαμορφώσουν τον πολιτικό διάλογο το ψέμα και η υπερβολή- ο λαϊκισμός κ οι εκφραστές του, η δική μας αδιαφορία.

 

Ο πλούτος ελέγχει κ θα προσπαθήσει ακόμα περισσότερο να ελέγξει την παιδεία, την ιατρική έρευνα, τα λογισμικά, και τα μέσα ενημέρωσης, το σύστημά που δημιουργεί συνειδήσεις κ αντιλήψεις. 

Και είναι ο ρόλος του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου να αντιδράσει και  απαντήσει σε αυτό.

 

 AΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών