Κτηματολόγιο: Δήμαρχος ζητά τρίμηνη παράταση -Το δημόσιο παίρνει εκτάσεις πολιτών

 https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2017/10/ktimatologio_aftodioikisi.jpg

Τρίμηνη παράταση που θα συμβάλει και στην εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου, ζητά ο δήμαρχος Ικαρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με την προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.

Ειδικότερα  ο  Δήμαρχος Ικαρίας Φανούριος Καρούτσος με επιστολή του, προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και τα πολιτικά κόμματα, σημειώνει:        

Όπως γνωρίζετε έγινε η προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων όλης της περιοχής του Δήμου Ικαρίας στις 3/4/2024 με τελική προθεσμία για την κατάθεση ενστάσεων τις 17/5/2024. Ο χρόνος αυτός δεδομένου και των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς που συμπεριλαμβάνονται είναι ιδιαίτερα μικρός για τους παρακάτω λόγους

1) Οι δημότες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τις συγκεκριμένες προθεσμίες.

2) Οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα να ελέγξουν την σωστή οριοθέτηση των ιδιοκτησιών τους και των περαιτέρω στοιχείων χωρίς την βοήθεια τεχνικού συμβούλου.

3) Με το δεδομένο ότι το 90% της έκτασης του νησιού έχει «δασικό χαρακτήρα» και παρουσιάζεται ως «ιδιοκτήτης» το δημόσιο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι πριν από το 2001 και με το δεδομένο επίσης ότι ακόμα κι αν υπάρχουν παλιότεροι τίτλοι, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα από το Κτηματολόγιο να δηλώνουν την περιουσία τους και μόνο με ένορκες βεβαιώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουν προσκομιστεί όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παίρνει στην κυριότητα του αυτές τις εκτάσεις.

4) Το φαινόμενο αυτό της έλλειψης τίτλων δηλαδή γίνεται εντονότερο από την κακή λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Ευδήλου, όπου για δύο και πλέον δεκαετίες, εξαπατήθηκαν οι πολίτες και τώρα βρίσκονται στον «αέρα».

5) Υπάρχουν δασικοί χάρτες εντός των οικισμών οι οποίοι εκπονήθηκαν και δόθηκαν στο κτηματολόγιο χωρίς να αναρτηθούν και χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ένσταση, οι οποίοι τώρα μαθαίνουν εντελώς ξαφνικά ότι η ιδιοκτησία τους εντός των οικισμών, χάνεται από το Δημόσιο (με τις παραπάνω βέβαια προϋποθέσεις) και χωρίς να έχουν δικαίωμα ένστασης επί του δασικού χάρτη, ο οποίος δεν έχει κοινοποιηθεί (πράγμα εντελώς παράλογο) .

6) Η αδυναμία του Δήμου εντός του μικρού αυτού χρονικού διαστήματος να ταυτοποιηθούν, να ελεγχθούν και να υποβληθούν τυχόν επιπλέον στοιχεία για όλα τα ακίνητα που δήλωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε :

Α) Τουλάχιστον τρίμηνη παράταση η οποία θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, τον Δήμο, αλλά θα συμβάλει και στην εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Β) Συνάντηση με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου ώστε να συζητηθούν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο Δήμος Ικαρίας, και να αναζητηθεί τρόπος επίλυσης αυτών.

Σε αναμονή των ενεργειών σας με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Φανούριος Καρούτσος

 

aftodioikisi.gr


Νίκος Κοκκινόπουλος
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών