Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | Οκτώβριος στο Ευρωκοινοβούλιο

 


Φίλες και Φίλοι,
 
Αυτόν τον μήνα δύο ήταν τα κορυφαία ζητήματα που απασχόλησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, για την οποία μίλησα από το βήμα της Ολομέλειας, κατά την ψηφοφορία του σχετικού ψηφίσματος, και η κατάρτιση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, όπου τόνισα την ανάγκη να προσαρμοστεί στις προκλήσεις των ημερών μας, την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό.
« Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα»
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό, είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, αλλά αυτή δεν είναι μια "συνηθισμένη" χρονιά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της ανταγωνιστικότητας και του πολέμου στην Ουκρανία»
Στηρίζοντας τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξεύρεση επιπλέον πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκα στις μεγάλες πυρκαγιές και στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Ακόμη, από την αίθουσα της Ολομέλειας, ζήτησα επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα, μέσω της αύξησης των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης, την οποία υπερψηφίσαμε την επόμενη ημέρα στο Στρασβούργο, αλλά και ευελιξία στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Πώς θα εγγυηθείτε την ευελιξία στην αξιοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα;»

Ερώτηση προς τους Επιτρόπους της ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα
«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων»
Ο Οκτώβριος ήταν ένας καλός μήνας για τη χώρα μας, αφού ο οίκος αξιολόγησης S&P απέδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που ανέδειξα στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, κ. José Manuel Campa, μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό συμβάλλει στη συνολική σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας»
Σε κοινή διάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής με την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ισότητας των Φύλων, συζητήσαμε και για τη γυναίκα στον τομέα της οικονομίας.
«Έχουμε κάνει άλματα στο να εξασφαλίσουμε μια θέση στο τραπέζι για τις γυναίκες σε πολλούς τομείς, και η οικονομική διακυβέρνηση είναι ένας από αυτούς. Όμως, ας μιλήσουμε ειλικρινά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.»
Στην Ολομέλεια είχα ακόμη την ευκαιρία, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, να μιλήσω σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών πολέμων, έναν φάκελο για τον οποίο ήμουν εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επιπλέον, υπογράμμισα τη σημασία των εμπορικών μας συμφωνιών αλλά και την ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στην εμπορική πολιτική της Ένωσης. Στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, μάλιστα, ανέφερα ότι η Συμφωνία με τον Καναδά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ωφελειών που προσφέρουν οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
«Όταν τα οικονομικά μας συμφέροντα απειλούνται και οι πολιτικές μας επιλογές εκβιάζονται, χρειαζόμαστε ένα εργαλείο για να αντιδράσουμε. Η καλύτερη επιλογή μας, επιθετικά, είναι να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με εταίρους σε όλο τον κόσμο.»
«Τώρα είναι η ώρα να επαναφέρουμε κάποια realpolitik στις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις»
«The EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement has been a huge success and is a shining example of the benefits that FTAs can bring
Επίσης, είχα την τιμή να εκλεγώ στην ομάδα Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα διεθνούς εμπορίου, μαζί με τον συνάδελφό μου, κ. Jörgen Warborn.
«Με τον συνάδελφο από τη Σουηδία, Jorgen Warborn, θα συνεργαστούμε ως συντονιστές του ΕΛΚ σε θέματα διεθνούς εμπορίου»
 
Τον μήνα αυτόν επισκέφθηκα την Πρεσβεία του Καναδά στο Λονδίνο, με κεντρικό θέμα συζήτησης τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, και συμμετείχα στο «2ο East Med and Southeast Europe Conference» του Delphi Economic Forum, στις Βρυξέλλες, όπου ανέδειξα τον ρόλο της Ελλάδας, ως κρίσιμου ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία ομάδα επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο Οκτώβριος είχε γεύση Ηπείρου, καθώς είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη δεύτερη πατρίδα μου, τα Γιάννενα, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο, για την τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, μιας επένδυσης ορόσημο για την περιοχή και την Ευρώπη.
Συμμετείχα, ακόμη, και στην εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρο», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου & η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στα αγαπημένα μου Γιάννενα συμμετείχα και στους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, μίας ημέρας τιμής και μνήμης, υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Συνεχίζουμε!
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών