Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος : «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει……. να αλλάξουν!»

 


...........Δεν θα γίνουμε ποτέ μίσθαρνοι, εξωνημένοι, «δήθεν»!
Παραμένουμε σθεναρά, ανιδιοτελείς ,αληθινοί,…πατριώτες!..............
Κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης «εμμονικής» και «άκαμπτης» Δημοτικής Αρχής ασκήσαμε στοιχειοθετημένη και σε πολλές περιπτώσεις δριμεία κριτική, για πολλά ζητήματα και προβλήματα που εντοπίζαμε τόσο εμείς, όσο φυσικά και οι συμπολίτες μας όπως: Τουριστικό Περίπτερο, Λαογραφικό Μουσείο, Αγιογραφίες «Παπαλουκά», ΡΟΜΑ, Γηροκομείο, Κάστρο, Νέα Πόλη-Πλατεία, Σχολικά κτίρια, Αθλητικό Κέντρο, κ.ά. Η σημερινή Δημοτική Αρχή (αντιπολίτευση τότε) όχι μόνο συμφωνούσε (και μας επαινούσε!) αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπερθεμάτιζε στα γραφόμενα των παρεμβατικών μας «καταγγελιών» και «προτάσεων» τάζοντας (όταν θα διοικούσε!), με ιδιαίτερη ευκολία και βεβαιότητα, την άμεση και «ορθολογική» επίλυσή τους! Αυτά όμως που καταγράψαμε στο πρόσφατο «οδοιπορικό» μας στη πρωτεύουσα Άμφισσα(και στα ίδια σημεία!) μετά από τέσσερα χρόνια, μιας «άφαντης», «στεγνής» (σε στρατηγικό σχεδιασμό και «όραμα»!) και «αλαζονικής» (αυτοδιοικητικά και λειτουργικά!) Δημοτικής Αρχής, καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιάψευστο τρόπο ότι η κατάσταση είναι, δυστυχώς, χειρότερη και σε πολλές περιπτώσεις …τραγική! Πέρα από τα καλογυρι-σμένα VIDEO με ειδικές λήψεις και τις ειδυλλιακές εικόνες των drones,η ταυτόσημη σημερινή «εικόνα» έδειξε ότι: Το Τουριστικό Περίπτερο μετά την εγκατάλειψή του, την «Αδειοδότηση» & την «Πρόσκληση Ενδιαφέροντος» (στη λήξη της προηγούμενης Δημαρχίας) έχει κυριολεκτικά «αποψιλωθεί» και μετατραπεί σε «στάνη» αιγοπροβάτων «όλων των εποχών», με «αναρριχήσεις» του κοπαδιού στα εγκαταλειμμένα μονοπάτια του γειτονικού…. Κάστρου!
Το Κάστρο της «Ωριάς» (και της «απελευθέρωσης»!) μπορεί να «μετονομασθεί» και σε «οργής», έχοντας αφεθεί κυριολεκτικά στη τύχη του , μετά την τελευταία γενικευμένη συντήρησή του από το εθελοντικό σώμα «προσφοράς» των Προσκόπων το Μάιο του… 2014! Παραμένει σταθερά «αναξιοποίητο», μεταξύ της ζητούμενης «Αναστήλωσης» και της προβαλλόμενης «επικινδυνότητας», με εικόνες που διαχρονικά μας «πικραίνουν», μας…. ντροπιάζουν!
Το Λαογραφικό Μουσείο που ήταν «έτοιμο» αλλά «κλειστό» παρά τα υπομνήματα και τα αιτήματα συλλόγων-φορέων-πολιτών να εξοπλιστεί και να αποτελέσει ένα νέο «κύτταρο» Πολιτισμού, «ακυρώθηκε» αναιτιολόγητα και «άνοιξε» για να «παραδοθεί» στους «αμετακίνητους» Αντιδημάρχους για τη……«γραφειακή» τους υποστήριξη!
Το Γηροκομείο, κλειστό και εγκαταλειμμένο στο «κέντρο» της Άμφισσας (πέραν της απαράδεκτης καθυστέρησης στην εκκαθάριση, τον απολογισμό και πιθανό καταλογισμό των αρνητικών αποτελεσμάτων του!), έχει μετατραπεί σε χώρο λεηλασίας και αφόδευσης, ίσως γιατί παραμένουν «ερμητικά» κλειστά τα……. Δημοτικά Ουρητήρια!
Τα «Ανθίβολα των Αγιογραφιών Παπαλουκά» (ένας «θησαυρός» για τη περιοχή μας!) εκτίθενται «μερικώς και προσωρινώς» (εδώ και μια 15ετία!) σε ακατάλληλο κτήριο (λόγω στενότητας χώρου, συντήρησης, ασφάλειας, υγρασίας!) στη «Χάρμαινα», ενώ τα υπόλοιπα «περιμένουν» την «έκθεση-αξιοποίησή» τους (και τη νέα καταμέτρησή τους!;) «θαμμένα» και «καταχωνιασμένα» με «άγνωστες» συνθήκες στα υπόγεια Δημοτικού κτηρίου!
Η υπόθεση «Ρομά» εξελίσσεται με έναν ανεξέλεγκτο-επικίνδυνο τρόπο χωρίς πολιτικές «ενσωμάτωσης» και χωρίς κάποιο «Σχεδιασμό» απογκετοποίησης ή απομάκρυνσης από τον υπάρχοντα χώρο ή εξεύρεσης άλλης περιοχής εναλλακτικής εγκατάστασης! Ούτε planA, ούτε planB, ……ούτε PlanX! Αποτελεί όμως ανεπίτρεπτη «Χωροταξική αυτοχειρία» η επιλογή ως «Χώρος Εγκατάστασης Κοινωνικών Ομάδων- ΡΟΜΑ» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό («δια χειρός» του σημερινού πολιτικού μηχανικού -Δημάρχου, όταν ήταν Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Έργων!) της ευαίσθητης και σημαντικής περιοχής έναντι του Αθλητικού Κέντρου, του Δημόσιου(!;)ΚΤΕΟ, της ΕΥΔΑΠ, της Δ/νσης Μεταφορών, του ΒΙΟΠΑ, του Νεκροταφείου και κυρίως των επιχειρήσεων που εγκαταλείφθηκαν… «άρον, άρον»!
Το Σχέδιο Πόλης της Άμφισσας, ένα «εργαλείο» ανάπτυξης , παραμένει στη «κατάψυξη» (35 χρόνια περίπου!) με «ακυρωμένη» την επέκτασή του, με ελάχιστες «οικοδομικές άδειες (μετρημένες στα δάκτυλα!)νέων ανεγέρσεων»! Τα ογδόντα (80) νέα οικοδομικά τετράγωνα και τα εξακόσια (600) νέα οικόπεδα για τη πόλη μας, δεν «συγκινούν» την ηγεσία του Δήμου! Χαρακτηριστικό στοιχείο της αδιαφορίας στην εφαρμογή του Σχεδίου (εκτός από κάποια ειδικά «ρουσφετάκια» αποχαρακτηρισμού!) είναι ότι, πέρα από τις «καταπατήσεις» των Κοινόχρηστων Χώρων, ούτε ένας νέος δρόμος ΔΕΝ διανοίχτηκε αυτή τη περίοδο!(Στο νέο Πανεπ/κό Κτήριο πας μόνο με «συντεταγμένες»!)
Επίσης ταυτόχρονα, λόγω της έντονης τοπικής «αποεπενδυτικής» τάσης, είναι εμφανής η απαξίωση και η ραγδαία μείωση της τιμής των ακινήτων-κατοικιών, που φθάνει σε σημεία υπερβολικής προσφοράς και μηδενικής ζήτησης!
Στη «ΝΕΑ ΠΟΛΗ» (κατ΄όνομα!;) η πλατεία «Ανδρέα Παπανδρέου» πρέπει να μετονομαστεί σε «κατάντιας» τόσο γιατί αποτελεί προσβολή η «εικόνα» που επικρατεί στον εναπομείναντα χώρο της, όσο και για του ότι δεν υφίσταται πλέον πλατεία αλλά χώρος «απόσυρσης» κάθε είδους και λογής μηχανοκίνητων μέσων ή αντικειμένων, υλικών, μπαζών, που αποτελούν το «φόντο» στα δύο «ξεκάρφωτα» στη περιοχή γήπεδα τένις! Η προσβολή αφορά και τη «Λεωφόρο Κων/ νου Καραμανλή» που πρέπει να μετονομαστεί σε «λεωφόρο ντροπής», τόσο για την εγκατάλειψή της , όσο και για την «άθλια» κατάσταση που επικρατεί καθημερινά σε αυτή! Μάλιστα η μοναδική με τόσο πλάτος οδός Κοντογεώργου, που ενώνει τη Λεωφόρο Σαλώνων με την Λεωφόρο Καραμανλή, μετατρέπεται στην ένωσή τους (μετά την «επιλεκτική» άρση παλαιών απαλλοτριώσεων) σε «σοκάκι» ορεινού ξεχασμένου χωριού! Επί πλέον στο παλαιό όρχο οχημάτων (έναντι του Λυκείου, παλαιό νηπιαγωγείο- κτίριο ΟΕΚ) «εκτίθενται» παρκαρισμένα (για «εκπαιδευτική» μάλλον χρήση!) «διαμελισμένο» το «τρενάκι του Καλτσή» ,το παλαιό ξύλινο περίπτερο του «Ρέγγα», JCB , σωλήνες, σκουπίδια, υλικά όλων των ειδών! Τα «προγραμματισμένα» για τοποθέτηση φωτιστικά σώματα LED , πέραν των άλλων, θα «φωτίσουν» περισσότερο τα χάλια της περιοχής!
Στο Γυμνάσιο Άμφισσας , η πρεμούρα της Δημοτικής Αρχής (….χωρίς να πάρει καν τη γνώμη της Δ/νσης και του Συλλόγου Διδασκόντων για τα βασικά προβλήματα της απρόσκοπτης και ασφαλούς λειτουργίας του!) ήταν να «φυτεύσει» αυθαίρετα(;!) αχρείαστες σταθερές σιδερένιες κερκίδες και να κόψει «στεγνά» (….μερικούς στη ρίζα!) τους ευκαλύπτους στο κάτω μέρος του προαύλιου χώρου! Και αυτά τα δένδρα (όπως της πλατείας Ησαΐα που απαράδεκτα κόπηκαν!) «ενοχλούσαν» φαίνεται κάποιους ή προκαλούσαν «αλλεργία»! Το Γυμνάσιο Άμφισσας πέραν του ότι λειτουργεί ως βασικός εκπαιδευτικός χώρος (ημέρα και νύχτα!), αποτελεί το μεγαλύτερο και ενιαίο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου μας και παραμένει δυστυχώς (παρά τη σχετική χρηματοδότηση του Δήμου μας από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»!;) ΧΩΡΙΣ ΡΑΜΠΑ ή WC για AMEA ή ανήμπορους με διάφορα κινητικά προβλήματα! Οι «προτεραιότητες» όμως της σημερινής Διοίκησης του ΔΗΜΟΥ ήταν και είναι (και εδώ!)άλλες και… διαφορετικές!
Στο ιστορικό «Μαρκίδειο» πέραν της αρχιτεκτονικής και αισθητικής αλλοίωσης που επιφέρει η «επέκτασή» του, η κατάσταση (με τα πισωγυρίσματα της εργολαβίας και τις ολιγωρίες των υπηρεσιών!)κρίνεται χαοτική και η λειτου-ργία της «τεμαχισμένης» Σχολικής Μονάδας, από τα υλικά και το «σιδηρούν παραπέτασμα», ίσως…. επικίνδυνη! Η λύση (αντί αυτής της «τερατογενούς» κτηριακά επέκτασης!) να αγοραστεί και να ανακαινιστεί (για τον ίδιο σκοπό!) το πετρόκτιστο αρχοντικό (που βρίσκεται ακριβώς απέναντι!)της οικογένειας «Κανάτα» (κληρονόμων), με παρεμβάσεις ενοποίησης και αναβάθμισης συνολικά της περιοχής,….. «πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων»!
Το Αθλητικό Κέντρο πρέπει να μετονομαστεί σε «Κέντρο Εκπαίδευσης ΡΟΜΑ» γιατί όλες οι εγκαταστάσεις του έχουν κυριολεκτικά λεηλατηθεί, επανειλημμένα και αδιάκοπα, από αυτούς τους «εκπαιδευόμενους» της περιοχής! Το «Γκαγκάτσειο» γήπεδο ποδοσφαίρου (ΕΠΣ)παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο , παρά τις μεγαλοστομίες και τις «δεσμεύσεις», αναμένοντας τη χρηματοδότηση του από τον «προβληματικό» ΟΠΕΚΕΠΕ (Leader)! Το «Ολυμπιακό Κολυμβητήριο» που επί χρόνια έταζαν και «διαλαλούσαν» θάφτηκε οριστικά (…ίσως μετά από πολλά χρόνια να αποτελέσει αντικείμενο της Αρχαιολογικής «σκαπάνης» για τα ισχυρά αντισεισμικά «θεμέλιά» του!) υπό το «βλέμμα» του «θλιμμένου» και ερειπωμένου πάλαι ποτέ χρήσιμου…….. «μπαλονιού»!
Στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας, μετά από πολλά χρόνια «απαγόρευσης» αθλητικής δραστηριότητας και με τη δικαιολογία των «προηγούμενων», «συμπυκνώθηκαν» σε διαστάσεις τόσο ο «Στίβος» (350 μέτρα), όσο και το γήπεδο ποδοσφαίρου (94μΧ 60μ)! Έτσι τόσο η περιοχή ,όσο και ο Νομός Φωκίδας ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ (σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Αθλητισμού) για πρώτη φορά στην ιστορία του ούτε «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» γήπεδο ποδοσφαίρου ( θα γίνονται αγώνες ποδοσφαίρου μόνο μέχρι Γ΄Εθνική και δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν Εθνικοί ή Διεθνείς αγώνες!)ούτε «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» στίβο!(θα είναι για προπόνηση , μαθητικούς –τοπικούς αγώνες , δεν θα μπορούν να φιλοξενηθούν Πανελλήνιοι ή Διεθνείς Αγώνες και δεν θα αναγνωρίζονται τα όποια ρεκόρ!)
Το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων , χρηματοδοτημένο από το 2021 («ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»), παρά την αναμενόμενη «ευαισθησία» και τις δημόσιες δεσμεύσεις περί ολοκλήρωσης το 2022, με ευθύνη του Δήμου «χάθηκε» και «ακόμα να ξεκινήσει» η κατασκευή του, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αδέσποτα (πέρα από αυτά που συναντάμε καθημερινά) να «διαβιούν» σε απαράδεκτες συνθήκες, σε ακατάλληλο χώρο στα «Παλαιά Σφαγεία» της «Σκίτσας», παρά τις «λυτρωτικές» -μαζικές μειώσεις του πληθυσμού τους με «υιοθεσίες» ακόμα και από ευρωπαϊκές χώρες!
Οι παιδικές Χαρές, είναι «προκλητικά» κλειστές ή «απαγορευμένες» σε άθλια κατάσταση ή μη «πιστοποιημένες» επί σειρά ετών, παρά τις πομπώδεις δεσμεύσεις για «εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση», με δημόσιες δηλώσεις όλων των προσώπων, όλων των βαθμών και βαθμίδων του Δήμου Δελφών και της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας!
Κλείνοντας δηλώνουμε, ως ελεύθεροι «πολίτες», ότι λειτουργούμε με «ένταση ενδιαφέροντος» (και όχι με «ένταση συμφέροντος», για το τόπο μας και τα λεγόμενα «κοινά») για να περιγράψουμε με αυτό το μικρό δείγμα ή «δήγμα» την αδιαφορία , την εγκατάλειψη, τη παρακμή, που μας εξοργίζει, μας πικραίνει , μας….. θλίβει! Σκοπός μας δεν είναι (μόνο) να «στοχοποιήσουμε» τους «υπεύθυνους» αλλά να τους προτρέψουμε να βγουν από τη «γυάλα» των ψευδαισθήσεων και ας κάνουν έναν επί πλέον «περίπατο» (που οφείλουν και ως έμμισθοι!),στους δρόμους , τις γειτονιές της ιστορικής πόλης της Άμφισσας, για να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» τα… «ΕΡΓΑ» τους!
Ο «θρόνος» και οι «Ηρακλείς του θρόνου» (προκειμένου να αποσείσουν τις πολλαπλές ευθύνες τους!) θα προσπαθήσουν να μας κατηγορήσουν ότι, με αυτό το αυταπόδεικτο «οδοιπορικό» μας, δυσφημούμε τη πόλη και το Δήμο μας ! Την απάντηση την παίρνουν ή θα την πάρουν από τους πολίτες αυτής της περιοχής, που μπορούν να κρίνουν και να εκτιμήσουν την ορθότητα, τη σκοπιμότητα και τη βασιμότητα των στοιχείων που παραθέτουμε! Εμείς θα διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας, την αυθεντικότητά μας, τη πολιτική και κοινωνική αξιοπιστία μας, συνεχίζοντας(«Θεού θέλοντος»)τον «αδέσμευτο» λόγο μας και τις «απτές», τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μας! Δεν θα γίνουμε ποτέ μίσθαρνοι, εξωνημένοι, «δήθεν»! Παραμένουμε σθεναρά, ανιδιοτελείς ,αληθινοί,…πατριώτες!
«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει……. να αλλάξουν!» (Georg Christoph Lichtenberg)
Άμφισσα, 07 Σεπτέμβρη 2023
Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών