Κρίσιμη χρόνια η φετινή για την ανάταξη του Ελαιώνα Άμφισσας, μετά από δύο καταστροφικές πυρκαγιές (της Αφροδίτης Παπαθανάση)

 

Υπάρχει η δέσμευση ιδιωτικών φορέων για την διάθεση δωρεάν δενδρυλλίων, αλλά οι εκκρεμότητες στο σχεδιασμό για την αποκατάσταση του Ελαιώνα, σύμφωνα με τις θέσεις και παρατηρήσεις παραγωγών, είναι εμφανείς.

ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ

– Δεν επανέρχεται η δέσμευση για την κάλυψη του κόστους για εκρίζωση από όσους την έθεσαν.

– Ταυτόχρονα, αν στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος των καμένων περιοχών, η διαδικασία επαναφύτευσης κινηθεί μόνο για την περίοδο της άνοιξης 2023, το project, να βρεθούν τα συνεργεία εκσκαφών, να διαταχθούν στον ελαιώνα, είναι δύσκολο, κυρίως για τους μικρούς παραγωγούς, αν το project αυτό αφεθεί μόνο στη δυνατότητα των παραγωγών.

– Κάποιοι ίσως να έχουν δυνατότητα και για συνεργείο ή να διαθέτουν ίδια μέσα ή να έχουν δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της διαδικασίας εκρίζωσης.

– Επίσης να βρεθούν πολλαπλά συνεργεία για εκρίζωση σε διάστημα 1- 2 μηνών είναι και πάλι δύσκολο.

– Δεν ισχύει δηλαδή οριζόντια ότι «όλοι» οι παραγωγοί μπορούν είτε να διαθέσουν άμεσα χρήματα ή ακόμη και να βρουν συνεργεία.

– Η μη επαναφύτευση του Ελαιώνα πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της καταστροφής λόγω της πυρκαγιάς και επηρεάζει τη βιωσιμότητα του, την επηρεάζει αρνητικά όσο αυξάνονται κίνδυνοι από εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Προτείνω: να κινηθεί, να βρεθεί ΑΜΕΣΑ η διαδικασία από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, σαφώς με συνδρομή Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Στερεάς, στα πλαίσια μέτρων και κωδικών χρηματοδότησης, για μέτρα γεωργοπεριβαλλοντικής προστασίας.

Σαφώς, εκτός αν υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη που δεν γνωρίζουμε, υπάρχει ήδη καθυστέρηση για την πρόβλεψη εργασιών εκρίζωσης.

Η Περιφερειακή Ενότητα, σε συνεργασία με τους παραπάνω, χθες όχι απλά σήμερα, θα πρέπει να θέσει, πόρους και διαδικασίες για:

* την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων,
* το καθάρισμα του δικτύου ΤΟΕΒ
* τη δυνατότητα για το συνεχές πότισμα στις περιοχές που το ΤΟΕΒ δεν θα μπορέσει να φτάσει, ακόμη και με υδροφόρες, για τα κτήματα που θα φυτευθούν εκ νέου.

Η αιτιολογία της ανάγκης βιωσιμότητας του Ελαιώνα και η μη εγκατάλειψη του πρέπει να αποτελέσει αιτιολογική βάση για την Περιφερειακή Αρχή.

Οι λύσεις οφείλουν να είναι άμεσες, καθώς χρειαζόμαστε πέραν ιδιωτικών μέσων και οργανωμένα συνεργεία, είτε εργοληπτικών εταιρειών, είτε μεταλλείων, είτε του στόλου και δυναμικού της Αυτοδιοίκησης και για τα τρία στάδια, εκρίζωση, καθορισμός δίκτυα ΤΟΕΒ και εξασφάλιση ποτίσματος στα νέα δένδρα, καθώς το έργο άρδευσης ακόμη, από το 2012, σε κατασκευή…

ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ

Με τους χορηγούς των δενδρυλλίων θα πρέπει να βρεθεί διαδικασία ώστε να είναι δυνατή η επιλογή από παραγωγούς για χρόνο φύτευσης, άνοιξη ή φθινόπωρο του 2023.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Να δουν τους τρόπους, Αυτοδιοίκηση και Κυβέρνηση, για το πως μπορούν να διευκολύνουν και βοηθήσουν τους παραγωγούς σε κάθε βήμα.

Δεν έχουμε ίδιες συνθήκες στις δυνατότητες των παραγωγών, αν και μικροί και μεγάλοι παραγωγοί, ακόμη περιμένουν τη βοήθεια αρωγής λόγω πυρκαγιάς και την ολοκλήρωση ελέγχου ΕΛΓΑ.

Γιατί δεν υπάρχουν τα σαφή ερωτήματα από την Αυτοδιοίκηση, σε ΕΛΓΑ και Κυβέρνηση για το πότε θα λήξει η αναμονή των παραγωγών για τις αποζημιώσεις;

Θεωρούμε, σε σχέση με όσα έχουν ειπωθεί, δεδομένη την καταβολή ηρτημενης εσοδείας και τη συνέχιση προγράμματος Παραδοσιακού Ελαιώνα.

Έχει στα χέρια του ο Δήμος τις σχετικές αποφάσεις;

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ Η ΑΠΟΓΟΉΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Να φυτέψει κάποιος παραγωγός, χωρίς δυνατότητα να έχει εύκολη πρόσβαση σε φθηνό κόστος νερού στον ελαιώνα, μετά και τη 2η φωτιά, είναι επίμονα δύσκολο. Μπορεί να απογοητεύσει περεταίρω παραγωγούς να κρατήσουν ζωντανά τα κτήματα.

Αν ο ελαιώνας λόγω κούρασης και απόγνωσης των παραγωγών εγκαταλειφθεί θα πάμε πολύ περισσότερο πίσω στη ζημιά που ήδη έχει γίνει.

Μην καθυστερείτε.

Αφροδίτη Παπαθανάση

 

 politisfokidas.gr


ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών