O Χαρίλαος Γιαντικίδης, εργολάβος δημοσίων έργων, ούτε λίγο, ούτε πολύ καταγγέλλει τους κ.κ. Νάκο και Φουσέκη ότι του «έφαγαν» το ποσό των 300.000 ευρώ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Ο εργολάβος, ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2005, κατόπιν απόφασης του πρώην Νομάρχη Φωκίδας, Δημήτρη Ανδρίτσου, να εκπονήσει ένα δύσκολο έργο διάνοιξης δρόμου, στην ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Παλαιοξάρι.
Κατά την διάρκεια των εργασιών, όπως αναφέρει ο κ. Γιαντικίδης, σε επιστολή- καταγγελία προς τον «Κίτρινο Τύπο» ήταν παρόντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ευπαλίου, ο Δασάρχης και ο Δασονόμος.
Ο τότε νομάρχης, καθημερινά τον πίεζε ολοκληρώσει το έργο, επειδή όπως υποστήριζε, στην κορυφή του βουνού θα χτιζόταν ένα ξενοδοχείο κι έτσι, θα αναβαθμιζόταν η περιοχή.
Έργο χωρίς χρήματα
Ο κ. Γιαντικίδης όμως, ενώ το έργο ήταν εν εξελίξη δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ρωτώντας παράλληλα
τον νομάρχη για τα χρήματά του, αλλά και για τις άδειες, εισπράττοντας την απάντηση ότι περιμένει από μέρα σε μέρα να του τα στείλει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.
Το έργο τελείωσε μετά από πολλή προσπάθεια, τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα εγκαίνια έγιναν, χωρίς όμως ο εργολάβος να έχει πληρωθεί και χωρίς να έχει καμία άδεια για το έργο. Άρα, το έργο ταυτόχρονα ήταν και παράνομο.
Περνούν σχεδόν δύο χρόνια, με την προσπάθεια και την πίεση του εργολάβου να εισπράξει τα χρήματα, αλλά μάταια. Τον Ιούνιο του 2006, ο Νομάρχης Φωκίδας απεβίωσε, ενώ το 2007, την θέση του αναπληρώνει ο Νικόλαος Φουσέκης,νυν δήμαρχος Δελφών.
Ο γολγοθάς του εργολάβου
Στην επιστολή- καταγγελία αναφέρεται ότι ο Νικόλαος Φουσέκης, στις 24
Απριλίου του 2007, τηλεφώνησε στον απλήρωτο εργολάβο Χαρίλαο
Γιαντικίδη, του ανέφερε ότι γνωρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί και του
εξέφρασε την επιθυμία του να τακτοποιήσει το θέμα.
Στις 18 Μαΐου του ίδιου έτους, του τηλεφωνεί ξανά και τον ενημερώνει ότι θα συνεννοηθεί με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο για να τακτοποιηθεί το θέμα και στις 7 Ιουνίου, του ζητεί ραντεβού στο γραφείο του μαζί με τον δικηγόρο του, για να υπάρξει συμβιβασμός και να κλείσει η υπόθεση.
Παράλληλα ,στις 11 Ιουνίου 2007, ο εργολάβος δέχεται τηλεφώνημα από τον Αθανάσιο Νάκο, ο οποίος ζητεί να ενημερωθεί για όλη την υπόθεση και υπόσχεται και εκείνος άμεση λύση στο πρόβλημα.
Η υπόσχεση του Νικόλαου Φουσέκη
Tην 1η Ιουλίου του 2007, ο κ.Γιαντικίδης μαζί με τον δικηγόρο του συναντούν τον Νομάρχη Φωκίδας, Νικόλαο Φουσέκη, στο γραφείο του στη Νομαρχία. Ο Νομάρχης τον ενημέρωνε ότι ο κ. Νάκος έδωσε εντολή να σταλθεί έμπειρη επιτροπή από την Νομαρχία, προκειμένου να κοστολογήσει το έργο, πράγμα που έγινε. Το έργο κοστολογήθηκε τελικά 2 εκατ. ευρώ.
Μετά από αυτό, ο Νομάρχης καθησύχαζε τον εργολάβο λέγοντάς του ότι μαζί με τον κ. Νάκο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή και να πληρωθεί. Ο χρόνος όμως περνούσε, χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, με τον κ. Γιαντικίδη να πιέζει για να πληρωθεί.
Ξαφνικά, την 1η Νοεμβρίου του 2007, του τηλεφωνούν από το γραφείο του κ. Νάκου και του λένε ότι ο υφυπουργός αποφάσισε να δώσει την πρώτη δόση χρημάτων και ότι θα τον ενημερώσουν σύντομα.
Όντως, στις 11 Δεκεμβρίου του 2007, του ανακοινώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ σαν πρώτη δόση χρημάτων για το έργο και ότι τα χρήματα τα έχουν στείλει στη Νομαρχία στην Άμφισσα. Για να τα εισπράξει, τον παραπέμπουν στον Νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.
Η συνάντηση με τον νομάρχη
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2007, ο κ. Γιαντικίδης συναντά τον κ. Φουσέκη, προκειμένου να συνεννοηθούν για το πώς θα εισπράξει τα χρήματά του.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή- καταγγελία, ο κ. Φουσέκης παραδέχτηκε ότι είχε πάρει τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά του διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε να του τα δώσει, διότι δεν υπήρχε δικαστική απόφαση. Παράλληλα, του πρότεινε να κάνει αγωγή την οποία θα στήριζε ο ίδιος ο Φουσέκης στο δικαστήριο, προκειμένου να εισπράξει μέρος του ποσού.
Ο χρόνος κυλά, χωρίς ο εργολάβος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα χρήματα βρίσκονται στην διάθεση του κ. Φουσέκη.
Η απόγνωση
Στις 25 Ιανουαρίου του 2008. Ο εργολάβος συναντά σε εκδήλωση στους Δελφούς, τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, τον Ευάγγελο Ντόντο, υπάλληλο του ίδιου υπουργείου, ο οποίος είχε κανονίσει και την αποστολή των χρημάτων στη Νομαρχία, και τον νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.
Σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Νάκος ζητεί να ενημερωθεί τι έγινε με την πληρωμή και ο κ.Φουσέκης απαντά ότι συνέστησε στον Κ. Γιαντικίδη να κάνει αγωγή στη Νομαρχία για να πάρει τα χρήματα. Παράλληλα, ο κ. Ντόντος απευθυνόμενος στον κ. Φουσέκη του ανέφερε ότι έπρεπε να είχε δώσει κάποια από τα χρήματα 50.000-100.000 ευρώ στον κ. Γιαντικίδη τουλάχιστον για να περάσει τις εορτές των Χριστούγεννων.
Η εμπλοκή του δικηγόρου από τον Βόλο
Την επόμενη μέρα, συνεργάτης του κ .Νάκου από τον Βόλο, τηλεφωνεί στον κ. Γιαντικίδη και του αναφέρει ότι πρέπει να έρθει στον Βόλο, να συναντήσει τον δικηγόρο Αντώνη Μπρούντζη, προκειμένου να αναλάβει την υπόθεση του, αφού όπως υποστήριξε έχει συνεννοηθεί ο κ. Νάκος. Ο εργολάβος μην έχοντας άλλη επιλογή συναντά τον συγκεκριμένο δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεννοηθεί ο κ. Νάκος, ο οποίος του ανέφερε πως θα γίνει η αγωγή και η υπόθεση είναι «κανονισμένη». Η αγωγή κατά της Νομαρχίας κατατίθεται και ο χρόνος περνά. Το δικαστήριο ορίζεται στις 22 Ιανουαρίου του 2009, όμως λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Νομαρχίας παίρνει αναβολή για τις 26 Μαρτίου του 2009.
Η περίεργη κίνηση ματ
Στις 19 Μαρτίου του 2009, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Νάκος τηλεφωνεί στον απλήρωτο εργολάβο και του αναφέρει ότι θέλει να τον συναντήσει στον Βόλο. Ο πρώην υφυπουργός ήθελε να έχει στα χέρια του ένα αντίγραφο του φακέλου με την τοπογραφική μελέτη του επίμαχου έργου.
Στις 24 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Γιαντικίδης, βρίσκεται στον Βόλο για να παραδώσει τον φάκελο στον κ. Νάκο. Στο ξενοδοχείο, όμως, το οποίο είχε κλείσει για να μείνει, ξαφνικά εμφανίζεται δικαστικός κλητήρας και του παραδίδει ανακοίνωση δίκης, προσεπίκληση του κ . Φουσέκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση προς τον εργολάβο.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται, δε, ότι ο εργολάβος άσκησε αγωγή εναντίον του κ. Φουσέκη προσωπικά, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ δρόμος και το έργο είναι του δασαρχείου. Με λίγα λόγια, ο κ. Φουσέκης με την κίνηση αυτή προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση.
Ο επίμαχος κωδικός με τα χρήματα
Την 1η Απριλίου του 2009 καλούν τον Γιαντικίδη από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα ο διευθυντής κ. Βλάσης Σεγρέδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση. Αμέσως ενημερώνεται και το Νομικό Τμήμα του Κράτους και ανοίγεται φάκελος υπόθεσης με αριθμό 546991.
Παράλληλα, ο κ .Σεγρέδος, μόλις μαθαίνει για τα 300.000 ευρώ που έστειλε ο κ. Νάκος στον κ. Φουσέκη, προκειμένου να πληρωθεί ο εργολάβος, επικοινωνεί άμεσα με τον πρώην υφυπουργό, ο οποίος και παραδέχεται ότι έχει στείλει το ποσό και ότι υπάρχει κωδικός για τα χρήματα. Εν τω μεταξύ, κ. Σεγρέδος του υπόσχεται ότι σύντομα θα πάρει τον κωδικό για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα. Ο κωδικός όμως, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο εργολάβος, τηλεφωνώντας επανειλημμένα στον κ. Νάκο.
Η εκδίκαση της αγωγής κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας έχει αναβληθεί τέσσερις φορές, ενώ η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει πάρει μια αναβολή και δικάζεται τον Ιούλιο του 2014.
Ο κ. Γιαντικίδης, όπως υποστηρίζει, παραμένει απλήρωτος...
Πατήστε εδώ και διαβάστε την απάντηση του Δήμου Δελφών
Δημοσίευση Σχολίου