ΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣΠΥΡΟΣ: "ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΣΑΪΑ"

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Καλημέρα σας…
Και να θέλεις να «αγιάσεις» ,δεν σε αφήνουν…..
….Όταν ,δυστυχώς, οι Πλατείες και οι Πεζόδρομοι (παρά τις «Μελέτες»!!;;) «προσαρμόζονται» (και κατασκευάζονται) σύμφωνα με τα «Αιτήματα» ,τις απαιτήσεις ,..…..τις κατασκευαστικές ανάγκες!!
«Περί πλατείας Ησαία» ο λόγος……………
Για την ιστορία (και περιληπτικά), το Δεκέμβριο του 2018 η τότε Δημοτική Αρχή με σχετική μελέτη προ-ένταξε στο «Πράσινο Ταμείο» το έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση της Πλατείας Ησαΐα στην Δ.Κ. Άμφισσας.
Η επόμενη Δημοτική Αρχή «ακυρώνει» (ως μη αποδεκτή) τη προηγούμενη μελέτη και καταθέτοντας άλλη μελέτη (και άλλης «φιλοσοφίας») ανακοινώνει το Μάρτιο του 2021 τη κατασκευή του έργου.
Όλο αυτό το διάστημα και οι δύο Δημοτικές Αρχές ,είτε λόγω αδιαφορίας (για τους καλοπροαίρετους) είτε λόγω μεθόδευσης (για τους κακοπροαίρετους) «εγκατέλειψαν» την ιστορική κεντρική πλατεία της Άμφισσας και την οδήγησαν κυριολεκτικά στη παρακμή ,το μαρασμό της.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκοψε ,αιφνίδια και αναιτιολόγητα, μέσα σε μια μέρα (και τις έκανε κυριολεκτικά «κούτσουρα») τις σπάνιες «Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως» (περίπου 30), που κοσμούσαν (για πολλές δεκαετίες) περιμετρικά τη Πλατεία και «ξερίζωσε» τα «Λιγούστρα» του σιντριβανιού, που υπήρχαν!!
Η σημερινή (πάλι αιφνίδια και αναιτιολόγητα) στα πλαίσια της «βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης» και της «αναβάθμισης της εικόνας της πόλης της Άμφισσας» έκοψε 16 Νεραντζιές , 5 «Φλαμουριές» (δένδρα, πέραν των άλλων, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας στην αρχιτεκτονική τοπίου που σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Υφηλίου χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα και γενικευμένα) φυτεμένες από την εποχή της Δημαρχίας Π. Γαζή το 1998 , όλα τα εναπομείναντα «Λιγούστρα» (που για πολλά χρόνια «έδιναν άλλο τόνο» με τα σχήματα του κουρευτικού «ψαλιδιού» του αείμνηστου Σταμάτη Περδικούρη και των συνεχιστών του) και ξερίζωσε οτιδήποτε «φυτικό» υπήρχε!!
Πριν λίγες ημέρες οι «υπεύθυνοι» του Δήμου ,με αναλυτικό και μακροσκελές κείμενο (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), μας διαβεβαίωναν ότι : «Βάσει της μελέτης, θα γίνουν παρεμβάσεις επισκευής αλλά και εξωραϊσμού του χώρου, διατηρώντας παράλληλα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν στη μακρά ιστορική του διαδρομή» & « Η φύτευση θα διατηρηθεί, θα γίνει καθαρισμός της και θα εμπλουτιστεί με καλλωπιστικά φυτά, θάμνους και δέντρα κατάλληλα για τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής»!!
Όλο αυτό το μεγάλο διάστημα ,των αμφισβητήσεων ,των αναιρέσεων και των καθυστερήσεων, καμία σκέψη και μελέτη φυσικά δεν υπήρξε π.χ. για αλλαγή της περιμέτρου και του σχήματος της πλατείας ,της άμβλυνσης των προβληματικών γωνιών της , της αύξησης του πλάτους των δρόμων που την περιβάλλουν (σε βάρος της πλατείας), της βελτίωσης καθοριστικά και πρακτικά της πρόσβασης και της κυκλοφορίας στη πόλη μας.
Έτρεξαν όμως ,με μοναδική ταχύτητα και ιδιαίτερη σπουδή (βλέπε ΔΙΑΥΓΕΙΑ), να υιοθετήσουν και να ικανοποιήσουν (με πρωτοβουλία και προσωπική εισήγηση του τοπικού Αντιδημάρχου) σε όλα τα σχετικά όργανα (Δημοτική Ενότητα-Ποιότητα Ζωής- Δημοτικό Συμβούλιο) τα «τεκμηριωμένα» αιτήματα («θέσφατο») των καταστηματαρχών «περί ακαταστασίας, φθορών, αλλεργιών……» από τις Φλαμουριές (οι 4 τέσσερις που έγιναν 5 πέντε!!), όταν είναι γνωστό ότι (πέραν των φαρμακευτικών και αρωματικών ιδιοτήτων της) η Φλαμουριά αποτελεί Παγκόσμια επιλογή για τους ειδικούς Αρχιτέκτονες κήπων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων!!.... «Η αναβάθμιση της πλατείας σε συνδυασμό με τον πιο εύχρηστο τρόπο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων των όμορων καταστημάτων εστίασης»……
Φρόντισαν επίσης να αφήσουν «ως έχει» (μάλλον αποτελεί «διατηρητέο και παραδοσιακό» κτίσμα) το ακαλαίσθητο και τσιμεντένιο τηλεφωνείο των ΤΑΞΙ , που μάλιστα δεν υπάρχει «αποτυπωμένο» σε καμία μελέτη!!
Η «παράδοση» τελικά στα έργα δε χάνεται και όπως αποδεικνύεται περίτρανα και αυτή η Δημοτική Αρχή εδράζει το ενδιαφέρον και τους «στόχους» της για την ανάπτυξη του τόπου μας μόνο στην «ανακατασκευή» των πλατειών . που «καλά κρατεί» και ……συνεχίζεται!!
Κοινή παραδοχή πλέον αποτελεί ότι σε αυτό το τόπο, που όπως αναφέρουν «αλλάζει», διατηρούνται και αυξάνονται διαχρονικά μόνο οι ….......«Μπαμπζίνες»*!!!!
*Πικροδάφνη ,(επιστημονική ονομασία Nerium oleander, Νήριον το ολέανδρον) τοξικό και δηλητηριώδες φυτό (κοινώς «Μπαμπζίνα)».
 
Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και δρόμος 
 
Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι 
 
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και δέντρο 
 
Μπορεί να είναι εικόνα λουλούδι, φύση και δέντρο 
 
Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος, δέντρο και οδός 
 
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι 
 
Μπορεί να είναι απεικόνιση κείμενο που λέει "ÎÎÎ: 629ΖΩ9Θ-三ΨΙ 24/03/2021-13:41: AIREHAP ESIANT ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τηλέφωνο: 24/3/2021 Αρ.Πρωτ. ΠΡΟΣ Διεύθυνση τεχνικών πηρεσιών οισταμένη Πολυχρονοπούλου <<Αίτημα καταστηματαρχών σχετικά κοπή δέντρων της πλατείας αίτημα κοπή δέντρων δέντρα πελατών των αίτημά προς Μεεκτίμηση, γιατοΔ.Σ. Κοϊβαρης ωάνγης γραμμάτέας Κατά ανάπλαση κοπή ψηφοφορία μειοψήφισε Μπάκας: Επειδή δεν ψηφίσαμε την Επειδή αναφέρεται τιτ δέντρα τηνανάπλαση στη και ανν γιατί δεν εκδόθηκαν πριν" 
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 15/4/21
 
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ FACEBOOK

Καλημέρα σας… Και να θέλεις να «αγιάσεις» ,δεν σε αφήνουν….. ….Όταν ,δυστυχώς, οι Πλατείες και οι Πεζόδρομοι (παρά τις...

Δημοσιεύτηκε από Savvas Giannospiros στις Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών