ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ Η ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ - δεν υπέγραψε την σύμβαση παραχωρήσεώς της ο "Όμιλος Κυριακούλη"


 

(αναμνηστικό από την Μαρίνα Ιτέας)

 "Μαρασμός, υπανάπτυξη, αδιαφορία."

  Δεν ενεφανίσθη σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο "Όμιλος Κυριακούλη" (μέσω εκπροσώπου του) στα Γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος,

προκειμένου να υπογράψει την Σύμβαση Παραχωρήσεως του δικαιώματος για την χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Ιτέας, για την επομένη 35ετία.  Θεωρητικά, η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της Συμβάσεως, ήταν η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, μετά από 2 προφορικές παρατάσεις.  Και αναφέρουμε θεωρητικά,

διότι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία της προκηρύξεως για την δημοπράτηση της Μαρίνας, μετά από το Α' στάδιο της διαδικασίας (με τις υποβολές υποψηφιοτήτων και την ανάδειξη του τελικού αναδόχου από την αρμόδια επιτροπή του ΤΑΙΠΕΔ), ο πλειοδότης θα έπρεπε εντός του Σεπτεμβρίου του 2020, να υπογράψει και την σχετική σύμβαση, αναλαμβάνοντας και τις υποχρεώσεις οι οποίες απέρρεαν από αυτήν.

  Ως είναι γνωστόν, η Μαρίνα Ιτέας έχει "περάσει"  από ετών στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.  Και το οποίον προκήρυξε και την δημοπράτησή της.  Ενδιαφέρον δε για την  Μαρίνα της πόλεώς μας έδειξε, υποβάλλοντας και τον προβλεπόμενο φάκελλο με την σχετική πρόταση, μόνον ο "Όμιλος Κυριακούλη", μια μεγάλη τουριστική ελληνική εταιρεία, με εμπειρία στον θαλάσσιο τουρισμό από το 1980 και με ιδιόκτητο στόλο 141 σκαφών αναψυχής.  Ο εν λόγω Όμιλος, συμμετέχει στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών οι οποίες διαχειρίζονται τις Μαρίνες Ζέας, Λευκάδος και Γουβιών Κερκύρας.  Ενώ προσφάτως παραχωρήθηκε σε αυτόν και η Μαρίνα της Καλαμάτας.

   Μετά από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων του Α' σταδίου της δημοπρασίας για την Μαρίνα μας (του μοναδικού δηλαδή υποψηφίου), επεσκέφθη την πόλη μας η Διοίκηση του "Ομίλου Κυριακούλη" και ενημερώθη από την Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος, για τους χώρους, για την κατάσταση των εγκαταστάσεών της, την οικονομική θέση, τις ελλείψεις και τις προοπτικές της Μαρίνας Ιτέας.

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε για την Μαρίνα Ιτέας ότι :

-  η χερσαία ζώνη της, έχει έκταση 24.700τ.μ. και η αντίστοιχη θαλάσσιά της, περίπου   27.000τ.μ.

-  Έχει την δυνατότητα ελλιμενισμού 136 σκαφών αναψυχής μεσαίου μεγέθους

-  Έχει την δυνατότητα εναποθέσεως στην χερσαία ζώνη της, 36 σκαφών αναψυχής (έως και 60 αναλόγως του μεγέθους των).

-  Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχός της, πέραν του ενοικίου, θα πρέπει να πραγματοποιήσει εργασίες συντηρήσεως (υδραυλικών, ηλεκτρικών κ.λ.π.), κατασκευαστικές εργασίες (Γραφεία Λ.Τ., Λιμεναρχείο, mini Super Market, Καφετέρια κ.λ.π.), περίφραξη Μαρίνας και άλλες μικρότερες κατασκευές, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται (τότε) στα 2,4 εκ. ευρώ.

  Δεν υπεγράφη τελικά η Σύμβαση για την παραχώρηση της Μαρίνας για 35 έτη, μετά από την άρνηση του "Ομίλου Κυριακούλη" να αναλάβει το έργο. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  μετά από αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για τον Λιμένα Ιτέας, η Λιμενική Επιτροπή είναι υποχρεωμένη (και ήδη προετοιμάζεται) για την εκ νέου δημοπράτηση της παραχωρήσεως της Mαρίνας, εντός των επομένων μηνών.

Σημείωση :

  Το μεγάλο "αγκάθι" για την οποιαδήποτε προσπάθεια παραχωρήσεως του δικαιώματος χρήσεως της Μαρίνας Ιτέας είναι το ότι, δεν υπάρχει  Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων) για την απαραίτητη (όπως και για όλες τις λειτουργούσες Μαρίνες)  Ναυπηγο-επισκευαστική Ζώνη (καρνάγιο) εντός της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας. Γεγονός το οποίο αποτρέπει τον ελλιμενισμό σκαφών, με σκοπό την επισκευή ή την συντήρησή τους.  Είναι γνωστές οι από ετών συζητήσεις για εξεύρεση τοποθεσιών, εκτός, αλλά πλησίον της Μαρίνας, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό.  Και είναι μέχρι στιγμής, άνευ ουσίας,  λύσεως και αποτελέσματος.

Έως ότου ευρεθεί η λύση του προβλήματος, η Μαρίνα θα εξακολουθεί θα είναι "ξέφραγο αμπέλι" για κάθε χρήση, ιχθυόσκαλα, χώρος περιπάτου και καταφύγιο αλιευτικών μικρών σκαφών (βάρκες).  

Το ερώτημα είναι : Ποιός να ενδιαφερθεί;  Η Τοπική Κοινότητα (με τι προσόντα;..), ή μήπως ο Δήμος ...Αμφίσσης; (Δελφών). 

 

 epikourositeas.blogspot.com

 

 Sofia Anagnostakou
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΛΤΝΦ της 18/1/21

Μετά από σημερινή ενημέρωση της υπηρεσίας μας από το ΤΑΙΠΕΔ, η επικείμενη παραχώρηση της μαρίνας της Ιτέας στον όμιλο Κυριακούλη παρατάθηκε για ακόμη 2 μήνες. Συνεπώς, οι θέσεις ελλιμενισμού ισχύουν, μέχρι νεωτέρας, για το 2021. Επιπλέον, σας ενημερώνουμε πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, η διοίκηση του ΛΤ έχει αποφασίσει να μην προβεί σε προγραμματισμό έργων (ηλεκτρολογικών, υδραυλικών, απαραίτητων έργων υποδομής, προμήθεια αστικού εξοπλισμού) στη μαρίνα. Ο χώρος θα συντηρείται στο μέτρο του δυνατού έως 18/3/21, όπου θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Εκ του ΛΤΝΦ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών