Έκθεση ΟΟΣΑ: ''Έκρηξη'' φόρων στην Ελλάδα από το 2015 - Μηδενική ανάπτυξη



Photo: αρχείο Dikaiologitika News

Μηδενική ανάπτυξη και έκρηξη φόρων καταγράφει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
Ρεκόρ έσπασαν οι αυξήσεις στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, και να έχει μηδενική ανάπτυξη.

Όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.
Πιο συγκεκριμένα η χώρας μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ το 2015-2016. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος.
Επιπλέον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε μηδενική ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία "κόλλησε" στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.
Το 2015-2016 ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα.
Την ίδια διετία, είχε και τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιων δαπανών, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς αυτή η μείωση δεν φαίνεται να έγινε ορθολογικά, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
Πρωταθλήτρια ακόμα και στην ανεργία των νέων ήταν η χώρα μας το 2017, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση. Συγκεκριμένα η μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) κατέγραψε ποσοστά 73% (δεύτερη μετά την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες ήταν 31%.
Τέλος στην Έκθεση γίνεται, επίσης, σε προγραμματισμένα φορολογικά αντίμετρα, που προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%, ως αντιστάθμισμα της δραστικής περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, φέρνοντας επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους- χαμηλοσυνταξιούχους.
Δείτε εδώ όλη την έκθεση

 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών