ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ : ΧΡΕΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Ν΄ ΑΠΟΤΡΈΨΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι


 Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
    Η είδηση της ίδρυσης Τ.Ε.Ι στην Άμφισσας ήταν από τις καλύτερες για την Φωκίδας ειδήσεις από τη μεταπολίτευση.

    Παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, που εν πολλοίς οφείλονταν στην ανεπαρκή προετοιμασία για την Ίδρυσή του, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της Άμφισσας, αλλά και ολόκληρης της Φωκίδας, θεώρησαν το Τ.Ε.Ι σημαντική ευκαιρία για τον τόπο και στήριξαν το ‘Ίδρυμα, επειδή πίστευαν ακράδαντα ότι μπορεί να συμβάλει περισσότερο από κάθε τι άλλο, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά κυρίως στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
    Στις τρεις περίπου δεκαετίες λειτουργίας του Τ.Ε.Ι προέκυψαν πολλές κρίσιμες  καταστάσεις, που έθεσαν κατά καιρούς σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες για το εάν ή κατά πόσο εκπληρώθηκαν οι αρχικές προσδοκίες, υπήρχε καθολική συμφωνία ότι το Τ.Ε.Ι αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και δεν υφίστατο κανένα απολύτως περιθώριο απώλειάς του.
    Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νομού κλήθηκαν να χειριστούν πιεστικά ζητήματα, που αφορούσαν το Τ.Ε.Ι και τα χειρίστηκαν με την αταλάντευτη πίστη και αποφασιστικότητα ότι πρέπει οπωσδήποτε το Ίδρυμα να παραμείνει στη  Άμφισσα. Ο κ. Δημ. Θάνος ως βουλευτής συνέβαλε στην Ίδρυσή του, στην έναρξη λειτουργίας του, την καθιέρωσή του και την έναρξη κατασκευής του κτηρίου. Ο υπογράφων ως βουλευτής, ενέταξε την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων στην χρηματοδότηση του Δ’ ΚΠΣ για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση τους, καθόσον για σοβαρούς λόγους το έργο είχε απενταχθεί από το Γ’ ΚΠΣ και άλλαξε άμεσα το γνωστικό αντικείμενο για να μην διακοπεί βίαια η λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Η κα Παπαθανάση εργάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτηρίου και η κα Μανδρέκα απέτρεψε το κλείσιμο του Τ.Ε.Ι όταν ήταν βέβαιο ότι θα κλείσει. Καθοριστική  υπήρξε επίσης η συμβολή των δημάρχων και νομαρχών  κ. Νικ. Φουσέκη, κ. Ασημ. Ασημακόπουλου, κας Γ. Γαζή και του αείμνηστου Δημ. Ανδρίτσου.
     Η τοπική κοινωνία, όχι μόνο στήριζε μαχητικά τις προσπάθειες των εκπροσώπων της, αλλά και διεκδικητικά τους υποκινούσε να αφιερώσουν τα μέγιστα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. Οφείλω και από αυτή τη θέση να επαναλάβω τη συνεισφορά του νυν δημάρχου Δελφών κ Αθαν. Παναγιωτόπουλου ως Προέδρου τότε του σωματείου «ΕΛΙΑ», ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις συσκέψεις εντός και εκτός Φωκίδας, που αφορούσαν το Τ.Ε.Ι με χρήσιμες προτάσεις και υποδείξεις.
    Σήμερα το Τ.Ε.Ι βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο.
    Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, όπως δημοσιεύθηκε στη ΩτΦ, αποτελεί ύβρη προς τη Φωκίδα, καθώς κατά τρόπο απαξιωτικό και καταφρονητικό προς τους πολίτες της, στερεί το νομό από το μοναδικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Αν δεν πρόκειται για προσυνεννοημένη και μεθοδευμένη κίνηση του Υπουργού Παιδείας και του Βουλευτή Φωκίδας με σκοπό να εμφανιστεί ο τελευταίος να δίνει λύση την έσχατη ώρα για να «ηρωοποιηθεί», ενόψει των επικείμενων εκλογών, το κλείσιμο του Τ.Ε.Ι θα συνιστά αναμφίβολα απροκάλυπτη επίθεση της Κυβέρνησης σε βάρος του νομού μας.
    Οι πολίτες και οι πολιτικοί της Φωκίδας καλούνται ακόμη μια φορά να αποτρέψουν την δραματική για το νομό εξέλιξη.
    Δυστυχώς και με λύπη μου διαπιστώνω ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει καμφθεί η μαχητικότητά μας.
    Ο Βουλευτής ακόμη μια φορά δείχνει να αιφνιδιάζεται από τις αποφάσεις της ίδιας της Κυβέρνησής του, τις οποίες μάλιστα επιχειρεί να τις εμφανίσει ως νομοτελειακά αναγκαίες. Οι πολίτες, λόγω της προφανούς αδυναμίας του κ. Κωστοπαναγιώτου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τόπου έχουν πλέον ελάχιστες προσδοκίες από αυτόν και απλώς περιμένουν την αποχώρησή του, απρόθυμοι να πιέσουν τον ίδιο και την Κυβέρνηση για το αυτονόητο, ενώ οι προσπάθειες του Δημάρχου, καίτοι αναγκαίες, είναι ανεπαρκείς.
    Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι άν χαθεί το Τ.Ε.Ι οι συνέπειες για την Άμφισσα και τη Φωκίδα θα είναι τραγικές και μη αναστρέψιμες σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. 
    Η Κυβέρνηση και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την αλόγιστη και αλλοπρόσαλλη πολιτική τους κάνουν καθημερινά ασθενέστερη τη Φωκίδα και φτωχότερους τους κατοίκους της. Δεν αντέχουμε άλλες ήττες και υποβάθμιση.
    Επιτέλους εάν δεν μπορούν να προσφέρουν στο νομό, ας παύσουν να καταστρέφουν.
    Μια Κυβέρνηση, σε αποδρομή που έχει ήδη απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει τόσο οδυνηρές για τον τόπο μας αποφάσεις.
    Οι εκπρόσωποι του νομού και οι απλοί πολίτες έχουμε καθήκον να διατρανώσουμε προς όλους την απόφασή μας να συνεχιστεί η λειτουργία του Τ.Ε.Ι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες από την διακοπή της. Ο Δήμαρχος πρέπει ν΄αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού των ενεργειών για ν΄ αποτραπεί η ψήφιση του υπό διαβούλευση νόμου κατά το μέρος, που αφορά το Τ.Ε.Ι Άμφισσας και να οργανώσει τον τρόπο και τα επίπεδα αντίδρασης. Ταυτόχρονα απαιτείται η δυναμική κινητοποίηση όλων των πολιτών. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή ουδείς δικαιούταν να αδρανήσει.
    Το μήνυμά προς τους ιθύνοντες πρέπει να είναι λιτό και σαφές. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε βάρος του τόπου μας.
    ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
     Δικηγόρος πρ. Βουλευτής-Υ/γος
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών